Mijn Kijk over de Dijk

Af en toe is het nodig om te zien wat er zich achter onze dijken afspeelt. Wat gebeurt er binnen en over onze grenzen en welke invloed heeft dat op de samenleving in ons beschermde polderlandschap.

Hoe straks verder met onze muntunie

Onlangs publiceerde Biflatie een interessant interview met Kees de Kort, die werd ondervraagd door Willem Middelkoop. Een boeiend vraaggesprek, waarop ik in deze column graag nader wil reageren.

Heeft Kees de Kort gelijk, of…

De macro-economische kijk van onze “zwartkijker” Kees de Kort geeft m.i. wel aardig weer hoe ons financiële systeem in onze ‘schuldgedreven-welvaartsmaatschappij’ er momenteel bijstaat. Veel actuele zaken passeren de revue, o.a. de status van Griekenland. Kees denkt dat uiteindelijk de Grieken onder druk van onze oosterburen uit de euro worden gemanoeuvreerd. Het beleid van eurogroep-rolstoelminister Schauble lijkt daarop te zijn gericht. Op de vraagstelling van Willem Middelkoop hoe dan straks verder met Italië, met een schuldpositie van 132 procent BBP, antwoordt Kees dat hij denkt dat, en Italië, en alle andere uitzichtloze landen wel in de euro zullen en willen blijven. Om reden dat de ontstane chaos in Griekenland na een eventueel Grexit afschrik opwekt en deze landen heel goed hun best gaan doen om de puinzooi binnen de eigen grenzen weer op orde te brengen. Op dat punt denk ik anders dan Kees de Kort.

Onbehagen neemt toe

Ik denk dat Kees voorbij gaat aan het effect wat uitgaat van een ontevreden bevolking die geplaagd door nog meer diepgaande bezuinigingsmaatregelen extreem gaat stemmen op anti-EU-partijen. De gevestigde politieke orde raakt in diskrediet. Er wordt al vaker geroepen dat de democratie in de EU, en vooral binnen de eurolanden, hollend achteruit gaat door de (aanstaande) oprichting van diverse unies en ook nog eens de komst van TTIP. Beslissingen worden niet meer genomen door de eigen parlementen maar steeds meer in Brussel. We zijn al in een ver gevorderd stadium wat betreft de teloorgang van onze democratie maar we naderen m.i. ook een kantelpunt doordat de bevolking langzaam wakker wordt. Men gaat inzien dat onder het juk van Brussel een langzame overgang naar een dictatuur ontstaat. De onvrede onder de EU-bevolking wordt daarbij nog eens aangewakkerd door de enorme stroom vluchtelingen die door de alsmaar toenemende geopolitieke spanningen en oorlogsgeweld in Afrika en het Midden-Oosten een veilig heenkomen zoeken. De bekende vliegen op de inmiddels leeglopende strooppot.

Nieuw tijdperk met grote vraagstukken

Er vormen zich zienderogen meer maatschappelijke spanningen in de diverse EU-landen en daarbij zien we ook een opeenstapeling van meerdere oorzaken. De gevolgen van de bezuinigingen in ongeveer alle eurolanden, het vluchtelingenprobleem, de groeiende afkeer tegenover de gevestigde politieke orde en wat te denken van de benauwende veranderingen in onze maatschappij door de digitalisering, automatisering en robotisering die hand in hand gaan in deze 21ste eeuw. Een nieuw tijdperk met grote vraagstukken is aangebroken. De bevolking gaat inzien dat de samengeraapte, de voor de bühne glimlachende Europese politici, geen pasklare oplossing meer voor handen hebben om de uitzichtloze euro-muntunie nog een rooskleurige wending te geven. De enorme EU-schuldenberg en de verdeelde, nog altijd soevereine EU-landen, zullen met hun trage besluitvorming nooit een oplossing kunnen bieden wanneer geen sprake is van één federale overheid. Een regering over één Europa die door de gemiddelde EU-burger absoluut wordt weggehoond. Vooral nu er meer reuring ontstaat in een verdeelde samenleving.

Val van de muntunie op termijn aanstaande???

Kom ik nu terug op de uitspraak van Kees de Kort, die Italië wel ziet inbinden en zich braaf zal onderwerpen aan de EU-bezuinigingspolitiek, bang als het land is voor een uittreding uit de muntunie. Het Italiaanse marionettenkabinet zal zich laten leiden door het stringente EU-beleid, maar de bevolking zal juist meer afstand nemen van het opgelegde soberheidsbeleid wat vooral de onderlaag van de samenleving gaat treffen, zoals we dat al voortdurend hebben ervaren. Het volk keert zich af en gaat de straat op. De gevestigde politieke orde gaat wankelen en de populistische partijen die zich afzetten tegen een (toekomstig) federaal geleid Europa winnen de verkiezingen. Ziedaar de ideale mix voor de val van een muntunie. Ik denk juist dat met Italië en misschien tegelijk nog andere eurolanden een proces op gang komt van afkeer tegen onze pleuro, neuro, zeuro en allerlei andere negatieve benamingen die al voldoende aangeven hoe belabberd wij ons voelen met de ‘pleurop’ euro. Niet dat het direct zo’n vaart loopt maar dat er op termijn wat staat te gebeuren in de huidige politieke arena lijkt wel duidelijk. Misschien verstandig om onze dijken alvast te verstevigen.

Uw ‘dijkgraaf’ Piet Pineut.

53 reacties

 1. De EU koers die we nu varen is al vele jaren geleden ingezet, geduldig gepland en doorgevoerd.
  Ik ben bang dat het een koerswijziging schier onmogelijk is onder normale omstandigheden, het is een net een olietanker. Traag en 4x een ruk aan het stuur in alle richtingen doet er niet toe.

  De EU zal de totale macht krijgen (voor zover ze het al niet hebben) en plotten de koers van het land & haar bevolking. Tegen de tijd dat de bevolking het doorheeft zijn er weer 1 of 2 generaties bijgekomen en dat levelt alles weer uit.

  Business as usual.. kicking the can down the road, again & again & again & again…………

  1. “Het is een net een olietanker. Traag en 4x een ruk aan het
   stuur in alle richtingen doet er niet toe.” Dit lijkt dus op een olietanker die
   langzaam stuurloos wordt. Wil hopen dat deze niet naar onze kust afdrijft. Een
   milieuramp achter onze dijken daar zitten we niet op te wachten…

  2. Dat is een hele goeie opmerking. Als generaties verschuiven verschuift ook het moraal van de bevolking. Door alle bagger in de media en op You Tube is het bijna niet meer te filteren wat nu ECHT waar is. Kinderen leven vandaag de dag in een wirwar van informatie en alle feiten worden net zo snel onderuit gehaald door belanghebbenden..
   Wakkere ouders kijken toe hoe hun kinderen in een leugenachtige wereld voet aan de grond proberen te krijgen . Alles wat je ze van jouw ondervonden waarheid mee wilt geven zal grote dilemma’s geven tijdens lessen op school of gesprekken met klasgenoten.
   Moet mijn zoon de leraar economie les gaan geven in een klas met kinderen die eigenlijk nergens in geinteresseerd zijn ??
   Op vakantie ZOVEEL gezinnen gezien die met zijn vieren heel de dag op een scherm zitten te kijken dat je er een beetje verdrietig van word. Zoveel kinderen die vandaag de dag echt overspoeld worden met kados met als gevolg dat ze zich doodvervelen door de overvloed aan mogelijkheden om te spelen. Zoveel Lego dat het NIET leuk meer is om stukjes op te zoeken en een auto te bouwen. Meisjes worden al zo jong gestrikt in social -kindermedia met allerlei verkleed en make up spelletjes en je AVATAR opleuken dat je er moe van word.
   Mijn dochter is 9 en er zijn al kinderen met telefoons in haar klas.. Met dank aan de ouders die het zo druk met zichzelf hebben. Zodoende is dat ding nu het statussymbool van de klas . Ik probeer ten alle tijden mijn kinderen zo goed mogelijk te sturen maar een leven met normen en waarden mee geven die ik voor ogen heb terwijl je in een deze waanzinnige tijd / wereld leeft is voor kinderen echt niet gemakkelijk en voor bewuste ouders pure topsport..
   Kinderen hebben de toekomst maar als je soms kritisch om je heen kijkt en luistert zijn zoveel kinderen / jongeren allang de klos en hun denken en intelligentie kwijtgeraakt in een tsunami van reclame , drank , drugs , feesten , seks, status , networks , mediabeelden en last not least MEDICIJNEN en zeer slecht eten en drinken..
   Het leven van de jeugd is keihard ! Je kan zomaar onderuit gehaald worden door je “matties” via internet met alle gevolgen van dien. Dankzij onze geweldige technologie ontstaan er digitale situaties die voor kinderen nauwelijks te verwerken zijn.
   Ik ben blij dat ik mijn jeugd al heb gehad en zou niet graag met ze willen ruilen vandaag de dag.

   1. Precies Money, kinderen en ouderen worden volgens eigen inzichten steeds dommer,ongeacht de opleiding die ze genoten hebben.
    Ze worden massaal gemanipuleerd en constant in verwarring gebracht.
    Machthebbers zijn nog nooit zo blij geweest,dat de massa die speeltjes wil kopen, gebruiken,en er aan verslaaft raken.

     1. Ja inderdaad Karl,enige overeenkomende gedachten lijken aanwezig.
      Heb deze site sinds het najaar 2014 niet meer bezocht,maar ga binnenkort weer even bij lezen.
      Er zaten soms wel waardevolle artikelen bij.
      groet,

 2. Het radarwerk van de feodale euro bevat reeds zoveel zand uit de knoflookperiferie dat de boel vanzelf een keer volledig vastloopt. Dus die dijken zullen we inderdaad nog heel hard nodig hebben.

 3. Is “de uitslag van dat referendum, dat de EU dat gewoon naast zich neer heeft gelegd” niet een voorbeeld zoals het zal gaan ? Misschien is dat referendum wel een testcase geweest…

  Overigens, leuk zo’n artikel als aanvulling op de vorige !

  Nationaal gaat het al mis:
  Wim Kok: “Ik zeg met nadruk: Dat kwartje is t-i-j-d-e-l-i-j-k”
  Jan Kees de Jager: “Dat geld naar Griekenland komt terug, m-e-t rente !”
  Geert Wilders: “Pensioenleeftijd, 65 is 65”
  Mark Rutte: “De werkende krijgt 1000 Euro”
  Mark Rutte: “Er gaat geen cent meer naar Griekenland”
  En zo kan ik waarschijnlijk nog even doorgaan…

  Het salaris in Brussel is als een lokeend daarom wordt er zoveel belastinggeld van ons betaald aan Brussel. Het salaris werkt als een magneet. Je kan beter in Brussel zitten dan een nationaal minister zijn.

  1. In het theater van de lach en de traan moet je de gesproken tekst ook niet serieus nemen.
   Nu de lokale regeringen in de 27 landen is alleen nog een theaterstuk.
   Dus uitspraken van politiek leiders en hun volgers zijn er om u en mij tevreden te houden met een sprankje hoop.

 4. Toch maar een update:

  Zoals ik al aangaf onder het kopje, “een nieuw tijdperk met grote vraagstukken,” het vluchtelingenprobleem. Wel, wat blijkt? Angela Merkel heeft kennelijk mijn column gelezen voordat ze geïnterviewd werd en rangschikt het vluchtelingenprobleem ook onder de grootste uitdaging van Europa, groter zelfs dan het Griekse drama. Gaan onze keurige glimjuichende politici hier nog gezamenlijk uitkomen. De verwijten vliegen al een poosje over en weer over de
  opvang, het doorsturen en de verdeelsleutel en noem maar op. Dat gaat nog wat worden. Glimjuichen voor de camera’s en bekken achter de coulissen, dat zal men niet lang volhouden. http://www.nu.nl/politiek/4107602/merkel-noemt-migranten-grotere-uitdaging-dan-crisis-griekenland.html

    1. Ja, wel grappig ook dat er in de telegraaf vandaag een artikel staat hierover:

     http://www.telegraaf.nl/binnenland/24391122/__Gefaalde_Einde_der_Tijden__.html

     Even de draak steken met de aluhoedjes en de doemdenker… effe lachen.

     Zelf ben ik erg benieuwd wat we gaan zien komende maanden.
     Martin Armstrong… Gerard Celente… voor t einde van t jaar (wereld)collapse.

     Ondertussen is t allemaal paix en vree en is de huizengekte weer normaal.
     Wat moet je er allemaal van denken? Kzoet echt nie weten.

 5. @ Piet, no offense maar…… Leuke titel en dat roept een associatie op. Je kent hem vast wel, die over zuster Anna of ze al iets ziet komen.
  Hé zuster Anna, ziet ge de tsunami al aankomen. Nee, roept zij terug, juist het tegendeel, het water begint zich terug te trekken, dus maak je maar geen zorgen.

 6. Leuk die dijken metafoor… Intussen worden dijken verhoogd maar omdat het water van buitenaf blijft beuken tegen de dijk laten we het binnendijks ook vol lopen om ” tegendruk ” te bieden….. Alles om de dijken te sparen , dat binnendijks het water iedereen aan de lippen staat is een nare bijkomstigheid.
  Pompen of verzuipen…

 7. Congruent artikel Piet, het is een dubbeltje op z’n kant, het probleem zal groter worden naarmate de ontkenning en de vastgeroestheid van de bevolking. De evolutie schrijdt verder en vasthouden aan achterhaalde wereldbeelden zal ons niet helpen, integendeel.

  1. Opvallend dat Rusland zo hoog staat en de VS zo laag. Rusland heeft een staatsschuld van 10 % van het BBP en de VS zitten nu al boven de 120 %, terwijl de VS naast het risico op rentestijging ook nog het zeer grote risico loopt dat het zijn status als wereldreservemunt verliest. Duidelijk dus dat het van een Amerikaanse instelling komt. In de top 3 kan iedereen zich wel vinden denk ik, maar als er een crash gebeurd is die wereldwijd dus dan zullen bovenstaande kleuren totaal zijn veranderd, of er nu een gigantische wereldwijde schuldkwijtschelding plaatsvindt of niet.

     1. Is er voldoende wacht maar af.
      Wat wijselijk verzwegen word is dat heden alle grondvoorraden in de EU leeg zijn en dat komt doordat Oekraïne vanuit de EU van gas word voorzien.
      Statistisch gezien gaan wij mogelijk een strenge winter tegemoet dan piept u wel anders als de kachel het niet meer doet.

    1. Juist Bartje, en Rusland heeft maar een zesde van alle inwoners van het westen (EU+VS) dat ook nog eens….

     Volgens mij zijn we het over het volgende wel eens: intrinsiek gezien is het westen (VS, EU) enorm failliet en Rusland enorm rijk.

     1. Helaas wel, voor ons allen.
      Had het graag andersom gehad of in ieder geval voor ons een stuk beter.

 8. Een “reset” gebeurd natuurlijk niet alleen in NL maar wereldwijd. De wereldwijde schuld is dermate groot dat als je uitstaande treasure bonds (50 triljoen USD) en derivaten (700 triljoen USD) met de staatsschulden meerekent je tot een onoplosbare schuldenberg komt. Hier en daar wat verlies nemen, zolas Kees de Kort beweert is een understatement. Dit schuldprobleem is gewoon onoplosbaar zonder een giga crash. Het huidige financiele “schuld” systeem is wel degelijk fout.

  1. Een monetaire reset is wat we nodig hebben, het bevordert ook de sociale cohesie indien correct begrepen. Het schuldenprobleem kan hiermee opgelost worden, dat is het probleem niet.

   1. Ik hoop dat je gelijk hebt maar een monetaire reset, maw van dollars naar SDR’s of iets dergelijks kwijt geen schulden. Als het zo eenvoudig zou zijn, zou Griekeland geen probleem hebben. Gewoon terug naar de Drachme en klaar is Kees. Nee, zodra Giekenland uit de Euro stapt wordt het een derde wereld land. Maar niet alleen Griekenland kan haar schulden niet af betalen. Vrijwel de gehele wereld staat er precies zo voor, wellicht nog wel slechter. Kijk wat er in 2008 is gebeurd. De schuldenberg is momenteel vele malen groter. Er staat ons een enorme wereldwijde crash te wachten. Wel ben ik het met het interview eens; de meesten mensen blijven ontkennen of geloven in een eenvoudige danwel niet al te pijnlijke oplossing. Ik hoop dat ze gelijk hebben maar ik ben bang van niet.

    1. Specifiek voor de schulden bestaan verschillende alternatieven, een eenheidsmunt faciliteert enkel dit proces. Het is allemaal een kwestie van menselijke keuzes en de bereidheid tot samenwerking in functie van het algemeen (mondiaal) belang. Als wantrouwen of angst zegeviert, totaal ander verhaal.

    2. Om het heel simpel te stellen, berouw komt na de zonde. Het bestaat
     gewoon niet dat we onze ‘welvaart-gebouwd-op-schuld-maatschappij’ op
     eenvoudige wijze zouden kunnen resetten. Teveel schuld betekent dat we
     iets fout hebben gedaan. De grote verleiding, nietwaar? Een grote fout
     herstellen zal een kostbare inspanning vergen. Met nadruk op kostbaar
     dus. Zo makkelijk komen wij er niet vanaf. Een
     kleine trilling kan al voldoende zijn om de schuldenberg te doen schuiven.

     1. Wellicht hebben wij te veel geld geleend. Maar banken zijn geen liefdadigheids instellingen. Deze leningen, liever gezegd schulden, gecreeerd met geld uit het niets, zijn verstrekt met toestemming van de centrale banken. Die centrale banken worden geleid en beheerst door slimme jongens die een hoop geld verdienen. Het was een Rothschild die zei: “Zolang ik het geld van een land controleer, maakt het me niet uit wie de wetten maakt”. En aldus kreeg deze familie de Bank of England, de Fed en uiteindelijk bijna alle centrale banken in de wereld onder hun beheer. Slimme jongens met een plan. Wat zullen ze dit keer uit de hoge hoed toveren? Niet veel goeds, vrees ik.

     2. Ik denk niet dat de almachtigen op onze aardkloot enige invloed hebben op het “sturen” van een eventuele aanstaande systeemcrash. Ik vergelijk een crash met een bijna natuurlijk proces waar geen mens invloed op heeft. Juist het ingrijpen van centrale banken om de rek er nog even in te houden, heeft geleid tot een onnatuurlijk evenwicht in onze maatschappij waar de balans tussen de superrijken, de zogenaamde 1 procent, en de grote onder(?)klasse totaal zoek is. Het handelen en beïnvloeden van centrale banken en overheden van onze almachtige superrijken, om daarmee nog meer rijkdom te vergaren, heeft de boel in onbalans gebracht. Ook deze elite gaat daar voor boeten en zullen flinke vermogensverliezen lijden. Hoe slim ze ook zijn, met een toverformule houd geen enkele Hans Kazan een wereldwijde reset met zo enorm veel verwevenheden tegen. Net als klimaat veranderingen overkomen economische cyclussen de mensheid zolang we bestaan.

     3. Ik begrijp je redenering, maar vergeet niet dat de NWO sterkt leeft onder die 1%. Vele politici hebben dit onderwerp reeds aangekaart.Velen willen een gedwongen bevolkings reductie. Dit is zelfs geen geheim meer. Zie de vele verhalen over o.a. Bill Gates. De chaos theorie begint reele vormen aan te nemen. Orde uit chaos, maar wel onder voorwaarden van de 1%. Wat een puinhoop overal. Oorlog, terroristen, immigraten en een wereldwijde financiele schuld puinhoop. Ik vermoed dat objectief denken niet meer op zijn plaats is. Er gebeuren te veel vreemde dingen. Hoe verklaar je die immigratie politiek? Hoe verklaar je het vergeven van soevereiniteit aan Brussel? Hoe verklaar je die ongekozen heersers in Brussel? Hoe verklaar je de sancties naar Rusland, terwijl het duidelijk onze economie schaadt? Hoe verklaar je dat een eenmaal gekozen regering zich helemaal niet meer bezig houdt met het belang van het land en daarmee de burger. Hoe verklaar je dat deze enorme financieel-economische chaos heeft kunnen onstaan? Onze overheden zijn geen domme jongens. Ze hebben een agenda. Die 1% is niet zogenaamd. Het is een echte dreiging.

     4. 1 %? Schrikbarend genoeg zal het eerder de 0,1 % zijn die dit allemaal veroorzaakt! Treffende uitleg inderdaad Cale, Degenen die ons nu beschuldigen van “complotdenkertje” of “aluhoedje” hebben gewoon het lef niet om dit in te zien.

     5. Mee eens; 1% is slechts “bij wijze van spreken”, het klinkt eenvoudigweg beter dan 0,1%…er gebeurd zoveel achter de schermen in verschillende hokjes dat een juist getal noemen onmogelijk is.

     6. Zonder teveel menselijke invloed was er geen kans op een CRASH geweest. Als markten normaal verlopen heb je goede jaren en slechte jaren… helemaal niets mis mee of gevaarlijk..
      Een CRASH.. ( dus pijlsnel recht naar beneden ) is juist geheel ontstaan door menselijke invloeden.. Ik vind het intussen overduidelijk dat er wel degelijk een regie achter de BUBBELS en de CRASHEN uit de geschiedenis tot heden zit.
      Cale maakt ook een heel goed punt dat de 1 procent een heel andere agenda , belevingswereld en moraal heeft. Ook de tools om gigantische verschuivingen op financieel vlak teweeg te brengen zijn in die families voor handen.
      Als je al generaties lang van financiele adel bent , Sta je zo ver boven de normale mensen dat het bijna vermaak is om te aanschouwen hoe het gepeupel ondanks alles WERELDWIJD toch probeert te overleven.
      In Afrika zijn genoeg landen die door een financiele elite gemangeld en kapot gemaakt zijn met gemanipuleer en gedraai waardoor de hele beschaving in een afgrond terecht is gekomen en de 1 procent het land leeg kan zuigen.
      Zeer Off Topic maar om aan te geven hoe anders “HOOG GEPLAATSTEN ” soms in het leven staan laten we niet de dossiers vergeten over het elite pedonetwerk in Nederland.
      Die 1 procent is levensgevaarlijk geworden ! zoveel geld , bezittingen en macht maakt het slechtste in mensen los !!!!

     7. Het is technisch perfect mogelijk om alle schulden te resetten op een economisch verantwoorde manier, er bestaan verschillende varianten, net zoals dat zou kunnen per schuldsoort (bv overheidsschulden). Vanuit deze wetenschap weten we dat het ware probleem zich elders situeert, aan verklaringen en bijpassend studiewerk ontbreekt het echter niet.

   2. Het egoïsme/individualisme neemt in tijden van echte crisis af, want als de nood aan de man is zullen mensen elkaar toch echt móeten helpen. Heel goed gezien Werner.

    1. Om het in de woorden van Amartya Sen te zeggen : Dat Sen heel anders over economie denkt dan mensen als Friedman en Greenspan is vooral het gevolg van zijn belangstelling voor filosofie en literatuur. Friedman en zijn mannen zijn homo economici, die zijn van top tot teen op economie ingesteld, dat wil zeggen: op het maken van winst. Alsof je helemaal van hout bent. De homo economicus als de beperkte mens, de mens met oogkleppen, is het onderwerp van een vermaard geworden artikel van Sen uit 1977: ‘Rational fools’. Dit is het artikel over ‘de traditionele economische theorie’ waarin de ‘rationele egoïst’ meent dat mensen altijd alleen maar aan hun eigen belang denken, als een wetmatigheid. De rationele gek denkt dat het een algemene neiging is, terwijl het alleen zijn eigen blinde drang is om zijn belang veilig te stellen. Het valt buiten het voorstellingsvermogen van de rationele egoïst dat er zoiets als altruïsme zou kunnen bestaan, dat mensen zich betrokken kunnen voelen bij het lot van grote groepen andere mensen, dichtbij of veraf.

     http://www.vn.nl/amartya-sen-pluralist-tussen-rationele-idioten/

  2. Volgens een VS artiest is deze schuld helemaal niet zo hoog.
   Hij geen er wel vanuit dat Siberië over 10 tot 20 jaar Amerikaans grondgebied is.
   Je moet maar durven dromen nietwaar.

 9. Het zal allemaal niet zo’n vaart lopen als dat Kees oppert,of de visie alhier volgens mij.
  Als de Lidstaten Griekenland kwijt hadden gewild,hadden ze hier al werk van gemaakt.
  De E C maakt er overuren voor,om hun macht te vergroten en vast te leggen,om groeiende Nationale weerstanden,meerderheid partijen en mogelijke referendums te ontkrachten en omzeilen.
  Alleen grote financiële Calamiteiten zouden roet in het eten kunnen gooien.
  En dan zal eventueel plan B of C uit de kast worden gehaald.
  Een tijdelijke uittreding van een lidstaat kan tot de mogelijkheden behoren.
  Duitsland en Frankrijk zullen hun geesteskind echt niet zelf gaan begraven.
  Systemen hebben altijd prioriteit gehad boven het volk,dus er zal nog veel water door de Rijn stromen,voordat de boel ontbonden gaat worden.
  Maar ja,niets is voor eeuwig in de geschiedenis.

  1. Volgens mij vergis je je, bertus.
   .
   Onderstaande is, zonder een enkele waarschuwing, uit een fabriek gesgopt wegens ‘roken bij een produktielijn’.
   .
   Ik ‘rookte’ trouwens niet ; ik verDAMPTE een e-cigaretje, waar iedereen (=teveel mensen ?) gewoon van op de hoogte waren.
   .
   Achteraf hoorde ik via een vriend (de ex-directeur van diezelfde fuk-fabriek) dat “het van tijd tot tijd nodig is een voorbeeld te stellen, zeker voor gemakkelijke ‘prooien’ zoals uitzendkracht (wat ik was), om zo de ‘vaste crew’ angst in te boezemen en ‘erbij’ te houdden”
   .
   Griekenland is/was (?) dus gewoon de “verdampende uitzendkracht” binnen de E.U.
   .
   Een “terechtstelling” voor de “rest”.
   .
   “European (Fake) Fear Porn”, if u like 😉
   .

   Vrees ik.
   .
   WA-HAA-HAAA .. ! ! !
   .

   1. Mijn gevoel zegt het tegengestelde en die volg ik doorgaans.

    Jouw “terechtstelling”,heb je in eerste instantie ervaren als slachtoffer en vernederend.
    Ik heb deze ervaringen de afgelopen 25 jaar ook meerdere keren mogen incasseren en ervaren.
    Maar het heeft me alleen sterker en bewuster gemaakt,net als dat bij jou gebeurd.
    Ik heb verscheidene akelige,gemene,achterbakse,hypocrite mensen persoonlijk vergeven.
    Dat wil niet zeggen,dat ze er zelf ook van verschoond zijn/waren.
    De Wet van de Aantrekkingskracht bepaald wat iemand naar zich toe trekt.
    Alles komt goed.

   2. “zonder waarschuwing ” Ben jij er zo eentje die nooit die bordjes ziet hangen… Haha denk eerder dat je dat baantje allang zat was…

 10. Op de dijk zie ik een spoorlijn.
  Dieren volgen vaak vaste sporen,routes en mensen ook.
  Mensen zijn ook wild van trein sporen sinds de uitvinding van de stoommachine.
  Ik zelf ben ook in de ban van stoomlocomotieven en hun lijnen door woeste natuurgebieden.
  Iedereen heeft wel ergens een tik van.
  Maar goed,wat komen we tegen op dat spoor/traject?,dat is nou juist de grote uitdaging.
  Al dat gezeik (sorry) over geld en economische toestand is toch helemaal niet relevant,het gaat er om echt te leven,zoals jij dat zelf zou willen.
  Hierin worden de meeste mensen elke dag ontmoedigd en tegen gewerkt door allerlei elementen.
  Huwelijk,familie,werk,verplichtingen,vaste lasten,opleiding,opvoeding,ervaringen,media,stress en fysieke gebreken of ziekten houden de mens onder op de grond en blijven hem beperken in zijn ontwikkeling en vreugde.

  “Onbehagen neemt toe”.

  Als de mensen meer bewust collectief zouden denken en handelen,dan zouden de hedendaagse minkukels geen kans hebben en zouden vele misstanden weg genomen kunnen worden.

 11. ik denk dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Zeker als de werkloosheid in betreffende landen afneemt en er weer wat licht aan de horizon zichtbaar is.
  Daarbij zorgt de bijzonder lage rente voor rust op de markt. Tekorten kunnen door overheden worden aangevuld met gratis geld.

    1. Ik , met mijn adelijke achternaam, te zien aan de dt , maakte slechts een uitzondering om op het plebs te reageren. Wij komen slechts als we gevraagd worden!

     Parbeu!

     1. Hallo Greet,

      Afgezien van die voorname achternaam, ( die jullie waarschijnlijk ten tijde van de Napoleon overheersing is op geplakt ).
      Wat wil je eigenlijk kwijt,als heersende klasse aan het volgzame volk?
      Ben benieuwd,of je ook uit de kast durft te komen.
      En probeer me niet voor de gek te houden.

 12. Een hele interessante kijk over de dijk..

  Dit moet je zien , eindelijk een duidelijk en eerlijk beeld van de situatie op dit moment.
  Deze heren zouden goede schrijvers zijn voor deze site.. !
  https://www.youtube.com/watch?v=XxAbZSqPBfs
  @ Koen , Is een samenwerking met Market Update van Jaap R. geen optie ? Market Update heeft ook een goede berichtgeving en voldoende vernieuwende artikelen.

  Zeer jammer dat die site niet loopt qua reacties.. Bundel de krachten !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: