Van militaire naar commerciële drones : nieuwe business maar met gevaarlijke kanten

0

droneDrones kennen we waarschijnlijk allemaal als de onbemande vliegtuigjes die op duizenden kilometers afstand bestuurd kunnen worden en meest voor militaire doeleinden gebruikt worden.  Alleen al in Pakistan maakten ze 400 burgerslachtoffers! De officiële naam is Unmanned Aerial Vehicle of UAV.  De term “drone” komt uit het Engels en betekent letterlijk dar, mannetjesbij.  De UC(ombat)AV is uitgerust met wapens die grond- en luchtdoelen kunnen aanvallen.  De Amerikaanse federale luchtvaartautoriteit verleende ondertussen de eerste vergunningen voor commercieel gebruik van drones.  Het kan naar gezegd een nieuwe miljardenbusiness worden.  Het zijn toch zakenmannen en uitvinders, die Yankees, het moet gezegd…  Maar hoe zit het eigenlijk met de gevaren voor veiligheid en privacy?

Commerciële drones

De ScanEagle-drone van Boeing zal langs de kust van Alaska vliegen om ijsstromen en walvismigratie te monitoren in gebieden waar men mogelijk olie wil winnen.  De Puma-drone van AeroVironment zal oliebronnen en fauna observeren in de Beaufortzee en de Arctische Oceaan.  Verwacht wordt dat er boven de States binnen 5 jaar 7500 commerciële drones zullen opereren.  Wij van Biflatie denken dat dit nog een onderschatting is.

In Europa ook

In de EU lopen 400 private projecten voor het ontwikkelen van dergelijke onbemande vliegtuigjes.  De Europese Commissie vergelijkt de mogelijkheden zelfs met “de manier waarop de iPad een geheel nieuwe en onverwachte markt voor mobiele diensten creëert”.

De mogelijkheden

Mogelijkheden zat van het bezorgen van pizza’s en camera’s om vandalen in ’t oog te houden tot het observeren in diepe mijnen en het inspecteren van pijpleidingen.

De gevaren

Het gevaar voor neerstorten of andere, “echte” vliegtuigen raken en slachtoffers maken.  Nog meer gebrek aan privacy doordat burgers op alle mogelijke en onmogelijke manieren geobserveerd kunnen en zullen worden.  Drones kunnen ook gehacked worden en overgenomen.