Miljardair koopt voor eerste maal goud

Sam Zell (1941, VS) ziet goud kopen als tegengewicht (hedge) voor onzekere economische vooruitzichten. Maar vooral het onevenwicht in vraag en aanbod trekt zijn aandacht. Vandaar dat hij voor de eerste keer in zijn leven fors investeert in het gele edelmetaal. Al stichter van Equity Properties Management Corp. (EPM) in 1969, houdt hij voor de rest voornamelijk cash aan. “(…) there’s too much capital chasing too little opportunity.”  

Neus voor zaken

Je ziet het vaak bij schatrijke zakenmensen: al van in hun jeugd begonnen ze met kopen & verkopen. Deals afsluiten, zaken doen, al van jongs af. Alsof geld verdienen in hun bloed zit. Warren Buffett, Sir Richard Branson van Virgin, en zeker ook Sam Zell. Klein beginnen om ‘groot’ te eindigen. Hoewel: ‘eindigen’? Het is alsof ze niet kunnen stoppen, het is hun leven geworden. Zaken doen, geld verdienen. Zelfs op hoge leeftijd want Zell werd in 2018 77 jaar. Ook die ‘hands on’ mentaliteit, van aanpakken weten, hebben ze allen gemeen. In Zells geval was dat zelf mee oude woningen opknappen, waarmee hij de basis legde voor zijn latere vastgoed imperium. In 2007 verkocht hij EPM voor $36 miljard om zich op de schrijvende pers te concentreren. Wel bleef hij voorzitter van een aantal vastgoedfondsen.

Waarom goud?

Zell kocht zich in bij een aantal goudraffinaderijen. De business is druk bezig met het opkopen van concurrenten. “The amount of capital being put into new gold mines is a most nonexistent,” Zell said. “All of the money is being used to buy up rivalshttps://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-17/billionaire-zell-buys-gold-for-first-time-in-bet-on-tight-supply.” De aanvoer van nieuw goud ondertussen krimpt. Wat een positieve invloed zal hebben op de prijs van het gele edelmetaal aldus Zell, die u hier aan het woord ziet. Ook voor aardolie ziet hij een mooie toekomst. Net als voor goud is het hier de discrepantie tussen vraag en aanbod die hem aantrekt. Dus kocht hij eveneens een aantal olieproducenten. Zell heeft een kien oog voor degelijke onevenwichten. Hij noemt zijn eigen regels voor succes op, die hem zo rijk gemaakt hebben.

10 Regels om succesvol te worden

Ze lijken eenvoudig, makkelijk en logisch, getuigend van gezond verstand. Maar in elk van deze regels of voorwaarden zit zoveel verscholen. Als het zo simpel was om ze toe te passen, waren we allemaal miljardair, toch?

ZELL’S RULES: 1. TAKE CHALLENGES 2. BE CURIOUS 3. IDENTIFY THE DOWNSIDE 4. TEST YOUR LIMITS 5. JUST DO IT 6. BE OPTIMISTIC 7. SIMPLIFY EVERYTHING 8. FOLLOW YOUR GUT 9. BE AN OBSERVER 10. DON’T LOOK BACK.

Komen er ook nog bij en in het algemeen: DEAL WITH REJECTION. CALIBRATE THE RISK. #BELIEVE IN YOURSELF.

13 reacties

  1. klopt helemaal, is ook al lang bewezen dat ze zich bezighouden met occultisme. zie bv ’the burning of care’ in the bohemian grove voor een stenen uil ‘moloch’. stamt nog vanuit babylonie… niet voor niks de vorm van het eu gebouw…

 1. Draghi blijft naar mijn verbazing nog aan de m macht, zijn ambtstermijn was vorig jaar verlopen?
  Hij beloofde nog niet op te houden te stelen van de armen en gepensioneerden en de inflatie naar multinationals en banken op te schroeven? Klaas Knot was hier niet mee eens, maar doet niks, wordt het niet tijd dat de hesjes moeten gaan protesteren, als uitloopt op bankrun, dan zijn deze elite hiervoor wel verantwoordelijk voor?

 2. Gisteren op tv de aflevering van tegenlicht gezien over India in tijd van woede(voor herhaling:zie hieronder). Vooral wat in de laatste 6 minuten gezegd wordt door de Indische schrijver is interessant(vanaf 39.30 minuut):

  https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/india-in-tijd-van-woede.html#

  Ik denk je dat verschijnsel wereldwijd begint te zien: Het gros van de mensen is teleurgesteld in de globalisering, plukken daar helemaal niet de vruchten van. Ze willen helemaal niet constant veranderen, vernieuwen, ver weg van huis. Ze willen liever een gewoon en simpel bestaan bij hun geliefden en familie hebben. We hebben ons iets laten opdringen en zien nu in dat het maar voor heel weinig mensen echt werkt. Waarom altijd maar meer, beter, hoger…de meeste mensen hebben gewoon andere drijfveren waar ze gelukkig van worden.

  Volgens mij is dat een van de redenen dat er steeds meer wroeging en ontevredenheid ontstaat tegen ons “systeem”. Van India tot Frankrijk en Amerika. Ik denk dat het systeem “failliet” is binnen niet al te lange tijd en dat bedoel ik meer in sociologische zin.

  1. inderdaad en daarom zal de reactie meer en meer worden : decentralisering. en dan niet vanuit de global mafia maar vanuit de mensen zelf. in een afkeren van opgelegde schaalvergroting op zoek naar zo veel mogelijk zelfvoorzienende kleinschaligheid eventueel in groepen. actie is reactie.

  2. Ik heb het gezien. Hele goede uitzending. Hoe duidelijk het wordt dat de jongere generatie daar door o.a. internet en Social media een totaal verknipt beeld (en zelfbeeld) krijgen van het systeem en de mogelijkheden. Het komt in feite in de kern maar op 1 ding neer: er zijn teveel mensen. Alle jongeren daar dromen in waanbeelden. Niet realistische werelden. Niets meer dan hoop is wat ze laat overleven. Best ernstig en zielig. Mooi item was het. Kwam er toevallig langs maar heeft me wel gegrepen.

   1. Ik moet zeggen dat ik maar heel weinig naar tegenlicht kijk tegenwoordig, omdat ik ze vaak iets te zeer ideologisch ingesteld vind. Maar deze uitzending verraste me. Misschien moet ik ze weer eens meer in de gaten gaan houden, er zitten zo nu en dan pareltjes tussen. Ik heb stukken uit de vorige uitzending gekeken(naar aanleiding van Wizz art hieronder), maar was ook nieuwsgierig geworden naar deze Indische schrijver en er staat nog een andere zeer interessante docu bij van hem, die hij als buitenstaander zeer goed kan analyseren. Deze gaat over Groot-brittannië en zijn kijk op de brexit en ik vond hem uitstekend, aanrader:

    https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/Woede-als-wapen-volgens-Pankaj-Mishra.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: