Miljardair koopt voor eerste maal goud

13

Sam Zell (1941, VS) ziet goud kopen als tegengewicht (hedge) voor onzekere economische vooruitzichten. Maar vooral het onevenwicht in vraag en aanbod trekt zijn aandacht. Vandaar dat hij voor de eerste keer in zijn leven fors investeert in het gele edelmetaal. Al stichter van Equity Properties Management Corp. (EPM) in 1969, houdt hij voor de rest voornamelijk cash aan. “(…) there’s too much capital chasing too little opportunity.”  

Neus voor zaken

Je ziet het vaak bij schatrijke zakenmensen: al van in hun jeugd begonnen ze met kopen & verkopen. Deals afsluiten, zaken doen, al van jongs af. Alsof geld verdienen in hun bloed zit. Warren Buffett, Sir Richard Branson van Virgin, en zeker ook Sam Zell. Klein beginnen om ‘groot’ te eindigen. Hoewel: ‘eindigen’? Het is alsof ze niet kunnen stoppen, het is hun leven geworden. Zaken doen, geld verdienen. Zelfs op hoge leeftijd want Zell werd in 2018 77 jaar. Ook die ‘hands on’ mentaliteit, van aanpakken weten, hebben ze allen gemeen. In Zells geval was dat zelf mee oude woningen opknappen, waarmee hij de basis legde voor zijn latere vastgoed imperium. In 2007 verkocht hij EPM voor $36 miljard om zich op de schrijvende pers te concentreren. Wel bleef hij voorzitter van een aantal vastgoedfondsen.

Waarom goud?

Zell kocht zich in bij een aantal goudraffinaderijen. De business is druk bezig met het opkopen van concurrenten. “The amount of capital being put into new gold mines is a most nonexistent,” Zell said. “All of the money is being used to buy up rivalshttps://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-17/billionaire-zell-buys-gold-for-first-time-in-bet-on-tight-supply.” De aanvoer van nieuw goud ondertussen krimpt. Wat een positieve invloed zal hebben op de prijs van het gele edelmetaal aldus Zell, die u hier aan het woord ziet. Ook voor aardolie ziet hij een mooie toekomst. Net als voor goud is het hier de discrepantie tussen vraag en aanbod die hem aantrekt. Dus kocht hij eveneens een aantal olieproducenten. Zell heeft een kien oog voor degelijke onevenwichten. Hij noemt zijn eigen regels voor succes op, die hem zo rijk gemaakt hebben.

10 Regels om succesvol te worden

Ze lijken eenvoudig, makkelijk en logisch, getuigend van gezond verstand. Maar in elk van deze regels of voorwaarden zit zoveel verscholen. Als het zo simpel was om ze toe te passen, waren we allemaal miljardair, toch?

ZELL’S RULES: 1. TAKE CHALLENGES 2. BE CURIOUS 3. IDENTIFY THE DOWNSIDE 4. TEST YOUR LIMITS 5. JUST DO IT 6. BE OPTIMISTIC 7. SIMPLIFY EVERYTHING 8. FOLLOW YOUR GUT 9. BE AN OBSERVER 10. DON’T LOOK BACK.

Komen er ook nog bij en in het algemeen: DEAL WITH REJECTION. CALIBRATE THE RISK. #BELIEVE IN YOURSELF.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.