Miljardairs bouwen aan hun dromen (en onze toekomst)

Elon Musk, de multimiljardair en ondernemer, vooral bekend van de elektrische auto Tesla, wil de transportproblemen van Los Angeles aanpakken door honderden tunnels onder de stad te bouwen. Het plaatselijke verkeer zal voor het pilotproject aan Sepulveda Boulevard langdurig moeten stilgelegd worden. Wat geweldige storingen en nog meer files teweeg zal brengen op deze belangrijke hoofdweg. Een miljardair die e.e.a. bedisselt met de plaatselijke politici voor zijn eigen utopia? Of hebben dergelijke super-ondernemers alleen maar het goede voor met ons, de mensheid? In ieder geval werd aan de inwoners van L.A. niets gevraagd.

Grootste winkel ter wereld

Jeff Bezos droomde van de grootste online winkel ter wereld. Wel, Amazon is gerealiseerd. Elke lokale competitie werd en wordt geëlimineerd of overgenomen. Ongeacht welke menselijke drama’s als talloze faillissementen dit veroorzaakt. Ook deze kleinere handelaars en producenten werd niks gevraagd. Het is ingelijfd worden of de boeken sluiten. Heeft de ‘gewone (wereld)burger’ eigenlijk nog ergens of in iets enige inspraak? Want het is wel met onze toekomst dat deze visionairs… spelen? Natuurlijk hoort het ook bij ontwikkeling en verandering, maar hoe ver gaan deze grootmachten?

Get your ass to Mars!

De ‘race to space’ is al een tijd aan de gang. Opeens halen drie superrijken het in hun hoofd om naar de planeet Mars te gaan. De drie die het tot nog toe het verste zijn gekomen, zijn SpaceXBlue Origin and Virgin Galactic’. Maar zouden we, bijvoorbeeld, het is maar een idee hé, niet beter eerst de ongelofelijke, haast onbeschrijfelijke problemen en miseries op déze planeet oplossen? Van armoede en misbruik allerhande van natuur, mens en dier tot milieuvervuiling en klimaatverandering? Of het uit de klauwen gelopen schuldensysteem?

Voor wie doen ze het eigenlijk?

Bill Gates, de Microsoft-miljardair, doet op het gebied van een betere wereld wel goed zijn best.  ‘All lives have equal value‘ staat te lezen bij de Gates Foundation. Dat klinkt meer van deze wereld. Maar bijvoorbeeld Blue Origin van eerder genoemde Jeff Bezos kopt op de homepage ‘(…) a major step toward achieving our vision of millions of people living and working in space’. Lees nog eens goed deze zin: hij heeft het over ‘our’ vision. Is het ‘onze’ visie of… toch eerder de zijne? Lopen deze utopisten/visionairs/super-ondernemers/multi-miljardairs zichzelf niet voorbij? Of erger nog: lopen ze óns niet ompleet voorbij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: