Miljardenwinsten voor zorgverzekeraars

12

mevrouw schippersGoed nieuws uit het land der zorgverzekeraars. Ze hebben namelijk in 2012 zo’n 4 miljard euro winst gemaakt. In 2011 was de gezamenlijke winst nog €600 miljoen. Mevrouw Edith Schippers Minister van Volksgezondheid [VVD] liet weten dat ze verwacht dat deze winst in de vorm van een lagere premie weer bij de burger terug zal komen. Maar volgens Schippers hoeft de politiek hieromtrent geen actie te ondernemen. Volgens haar zouden zorgverzekeraars worden beperkt in hun concurrentiepositie als ze hun winsten zouden moeten delen met de Nederlanders. De kans is dus gering dat de burgers iets zullen gaan merken van de miljardenwinsten van de zorgverzekeraars.

Winstreseves

Het wordt te bizar voor woorden als ze haar standpunt verder onderbouwt met te zeggen dat de zorgverzekeraars grotere winstreserves op last van De Nederlandsche Bank (DNB) moeten aanleggen. En als de reserves te hoog worden, dan grijpt DNB in. De buffers dienen bovendien als bescherming van de premiebetalers als het fout gaat. Ho, ho, ho eens even,…. De Nederlandsche Bank bepaalt dat zorgverzekeraars de winst als reserve moeten gaan opsparen? Hallo mevrouw Schippers, ik kan u even niet meer volgen. Ten eerste, Mevrouw Schippers, hoe zijn de zorgverzekeraars aan de winsten gekomen? O, u zegt dat de verzekeraars scherper op de prijzen hebben gelet dan de overheid had verwacht. Niks over alle bezuinigingen in de zorgsector Mevrouw Schippers? Goedkopere medicatie?

Ziektekostenverzekering & Eigen bijdrage

Of het uithollen van het basispakket van de ziektekostenverzekering. Hogere premies, een forse stijging ten opzichte van 2012. Hogere bijdrage van het eigen risico? Het lijkt erop dat de burgers een flink bedrag bij elkaar hebben ge-/be-spaard voor de zorgverzekeraars, maar dat geeft burgers geen enkel recht op een aandeel in de winst? En waarom mag DNB bepalen dat het als reserve bij de verzekeraars moet worden ondergebracht? Wie denk DNB niet wie ze is?

Over De Nederlandsche Bank

O die Bank die in 1999 onderdeel werd van het Europees Stelsel van Centrale Banken. Die Bank die door de wijziging van de Bankwet in 1998 formeel bestuurlijk geheel onafhankelijk is geworden van de Staat. De Staat is de enige aandeelhouder. Die wijziging was noodzakelijk opdat DNB toe kon treden tot het Europees Stelsel van Centrale Banken. Feitelijk betekende het de volledige overdracht aan de Europese Centrale Bank, waardoor Nederland niet zelf meer de gelduitgifte kan regelen.

Mevrouw Schippers

Mevrouw Schippers, wilt u nog een keer vertellen waarom de winsten niet bij de burgers als premieverlaging zullen terugkomen? Mevrouw Schippers, kunt u uitleggen wat het verband is tussen ons zorgstelsel en bankieren?  Mevrouw Schippers, wilt u de burgers nogmaals geruststellend toespreken met betrekking tot uw verwachting van de premieverlagingen, misschien… in de toekomst… verre toekomst…  Mevrouw Schippers? Mevrouw Schippers? Tuut…….tuut……..tuut……….tuut……….uhm, ik  geloof dat ze heeft opgehangen! Werkt Mevrouw Schippers misschien ook bij De Nederlandse bank en is ze haar bonus aan het veilig stellen?