Minder werken voor hetzelfde loon

Wie zou hier neen tegen zeggen? In Spanje alvast zeker niet want zonet werd hierrond een proefproject goedgekeurd. Vier dagen werken in plaats van vijf, maar dan wel productiever zijn. Dat is toch alvast de bedoeling. Er zijn de robotisering en digitalisering; er wordt door Corona al veel meer thuis gewerkt. Een kortere werkweek is een van de opties die in verschillende landen onderzocht worden, net als het basisinkomen voor iedereen. Ook over dit laatste waren er eerder initiatieven uit ditzelfde land. Ik hoor u al denken: houden ze daar al siësta – nou willen ze ook nog eens een extra dag vrij per week? Maar het ligt toch even anders. Het project loopt over drie jaar en er wordt slechts 32 uur per week gewerkt. Verderop zult u in een video vernemen dat ook Unilever zo´n proef gaat nemen. Dus, hebt u nu even tijd om verder te lezen? Zit u toevallig in uw drie dagen vrij, of kunt u zich voorstellen wat het betekenen zou…?

Vierdagenweek

Globaal genomen en breder gezien, bestaan er veel van dergelijke initiatieven. Zo is er bijvoorbeeld de website 4dayweek.com van de non-profit stichting 4 Day Week Global Foundation. En een boek, waarvan u de titel vast nooit kunt raden… Klopt hé…? Oké, dan verklappen we die nu: ´The 4 Day Week´! No kidding. De ondertitel dan toch nog, die veelzeggend is: ´How the flexible revolution can increase productivity , profitability and well-being, and create a sustainable future.´ Zou het niet ideaal zijn: veel minder verkeer op de wegen dus minder files. De meesten van ons thuis aan het werk, wat enorm veel zelfdiscipline vergt wel. Niet iedereen bezit die eigenschap in voldoende mate, want velen zijn heel streng voor een ander (kritiek op alles en nog wat leveren, en de beste scheepslui staan aan wal, weet u wel?) Dus veel kritiek op alles en iedereen – behalve op zichzelf. Voor zichzelf zijn ze oh zo mild, begripvol, met excuses bij de vleet. 

klik hier voor de ware grootte: ec.europa.eu

Zelfdiscipline

Nog wat voordelen zijn dan: minder schade aan het milieu, minder stress voor onszelf, wat onze gezondheid vast ten goede zal komen. Sress wordt ook wel ´the Silent Killer genoemd!´ Hoewel, minder stress? We moeten dan wel verondersteld productiever worden. Meer doen, meer verrichten in die vier dagen, wat we anders op vijf dagen deden. Maar dat kan ook door effectiever te werken, nuttiger bezig te zijn en minder tijd verliezen aan pauzes, koffietjes drinken, of wat keuvelen over de spreekwoordelijke koetjes en kalfjes met de collega´s.

Voor wie thuis kan werken dan: de telefoon af voor alles behalve werk. Niet meer surfen naar Facebook ook. Niet elke vijf minuten kijken naar wat bitcoin doet. Liefst eveneens geen vierjarige die voortdurend de werkkamer binnenkomt om aandacht te vragen. Verder is onmisbaar bij werken van huis uit: die zelfdiscipline voor onder meer punctualiteit, en dan komt de routine vast vanzelf. Jezelf tijdlimieten opleggen in de zin van: tegen een bepaald uur moet dit of dat afgewerkt zijn. Aan zelfplanning doen ook. Ziet u het zichzelf doen, beste lezer, of werkt u misschien nu reeds van huis uit? Laat het ons weten, want uw mening over alles wat op Biflatie gepubliceerd wordt, is altijd welkom en wordt zeer geapprecieerd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.