Mini docu: De financiële instabiliteit

In de onderstaande video leggen uitgesproken realisten, economen, psycho-analisten en journalisten in acht minuten uit hoe we in deze huidige crisis terecht zijn gekomen. De kern van het verhaal gaat over de instabiliteit van ons financieel systeem, zie Minsky. Krediet, schulden en banken liggen in het centrum van ons systeem. De politieke en economische top hebben zich schuldig gemaakt aan het ontsporen van de economische processen. Doordat de schulden in de afgelopen 20 jaar exponentieel zijn gestegen, hebben we volgens econoom Steve Keen momenteel te maken met de ‘Biggest Ponzi Scheme in human history‘.

Het blinde vertrouwen in oude modellen, instituties, en mechanismes is verdwenen. De financiële wereld wordt met de dag gecompliceerder. Er is geen simpel economisch model meer. Deze onderstaande video van INET (Institute for New Economic Thinking) legt uitstekend uit hoe krediet en schulden daadwerkelijk in elkaar steken. Tevens wordt ook laten zien op welke manier deze definities verkeerd worden uitgelegd in de mainstream media.

 

5 reacties

  1. Vooral het banksysteem is instabiel. De bankiers zijn te machtig. Ze kunnen de burgers geld aftroggelen, zonder goede service te verlenen en als het fout gaat, dan hebben ze altijd nog de overheid, makkelijk geld verdienen. Wij betalen uiteindelijk voor het wanbeleid en de onherroepelijk machtspositie van de banken.

  2. Wie de geschiedenis van het geld heeft bestudeerd weet dat in oorsprong het “echte geld” goud en zilver waren (nog steeds dus). Slimme heersers (dictator uit Rome) wisten dat dit ” goud en zilver” in hun bezit moest blijven en niet onder het volk en de soldaten kon worden verdeeld, omdat daarmee de rijkdom in bezit van de burgers kwam. Dus gaven ze hen waardeloze ijzeren/nikkel en koperen muntjes met een door hun te beïnvloeden waarde. Zo kon de dictator onbeperkt geld uitgeven om oorlog te voeren etc. Tot deze geldhoeveelheid zo overvloedig werd (dictator eindigt meestal in krankzinnigheid) dat er niets meer mee gekocht kon worden (koopkracht verlies). De soldaten kwamen in opstand om het goud en zilver te bemachtigen. Einde dictator!

    Nu zie je precies hetzelfde gebeuren (geschiedenis herhaalt zich). De westerse beschaving staat op instorten. De machthebbers weten maar 1 oplossing en dat is geld printen (mooie gelijkenis toch met de Romeinse tijd).
    Tekenen van krankzinnigheid zien we ook al terug in het “Kunduz akkoord” denk maar aan het belasten van reisgeld! Nu gaat zeker niemand aan de slag als je zelf geld moet meenemen (zelf in de Romeinse tijd werden zulke streken niet uitgehaald en werd transport naar het front betaald!)

    [b]Hoe dit gaat aflopen is GLASHELDER, ofschoon 99% van de mensen dit nog steeds niet (willen) zien.[/b]
    Welkom in het tijdperk ” derde wereldrijk Europa”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.