Ministers: Het gaat beter. Jullie moeten blij zijn!

Onze eerste dienaren, de ministers Dijsselbloem en Blok zijn verontwaardigd en boos op u, mij, alle anderen én in het bijzonder op de “Rabobankdeskundigen”. Wij en zij zijn te somber, willen het herstel niet zien terwijl alle signalen op mooi weer staan.

ministers boos

De Rabobank-deskundigen

U weet het vast nog wel. De afgelopen jaren zijn we vanuit de Rabobank voortdurend getrakteerd op de meest fantastische berichten wat de woningmarkt betrof. Als u een kaars opstak zagen de bankmedewerkers de zon schijnen. Als u bij een makelaar binnenliep om te klagen dat uw huis na vier jaar nog niet was verkocht zagen de bankorakels dat de markt aantrok. Achter elke wolk zat mooi weer en de Rabobank was een veilig baken in een woelige zee.

Mea culpa- Mea maxima culpa

Nu eind 2013 is “Dé Bank der banken” door de Libor-affaire, van haar voetstuk gevallen. Het zedige mannetje bleek toch een stiekeme billenknijper. Na meerdere mea en maxima culpa’s, (door mijn schuld, door mijn grote schuld) heeft men zich kennelijk voorgenomen om het leven te beteren en ook in berichtgeving en prognoses over de woningmarkt eerlijker te worden. Die eerlijkheid is bij onze ministers Dijsselbloem en Blok kennelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Dijsselbloem: “Ik was er echt zeer ongelukkig mee, omdat er van de Rabobankeconomen bij herhaling een somberheid uitgaat die niet gebaseerd is op feiten“, zei de minister in de senaat over de economische voorspellingen van de Rabobank voor volgend jaar. Minister Blok had al eerder in een BNR interview” vertwijfeld uitgeroepen ”Het lijkt wel of u het herstel niet wil zien. De bodem is bereikt. Zeker in de randstad stijgen de prijzen weer. Onderstaande video via Huizenmarkt-zeepbel.

[youtube id=”EwcTwPXWPtY” align=”center”]

Vertrouwen en een blauwe brief

Volgens onze ministers en politici draait alles om vertrouwen. Als we er maar weer van overtuigd zijn dat het oude systeem van voortdurende economische groei, zijn draai weer heeft gevonden dan komt het allemaal weer goed. Ondertussen blijft de staatsschuld nog wel elke dag stijgen. Gelukkig is daarvoor echter een probaat geneesmiddel gevonden namelijk de belastingduimschroef. Namens onze minister van Financiën mocht ik deze week een brief ontvangen over het onderwerp: Wijziging nihiltarief zeer zuinige auto. “Per 1 januari is voor personenauto’s met een lage CO2-uitstoot weer motorrijtuigenbelasting verschuldigd. De verschuldigde belasting wordt in maandelijkse termijnen automatisch geïncasseerd”. Hoogachtend….

Animeermeisje

Met bovenstaand voorbeeld wordt nog weer eens goed duidelijk dat onze staat voortdurend als animeermeisje optreedt. Alles draait om het in stand houden van het economische systeem. Zorg dat de vissen met lekkers in het net worden gelokt. Eenmaal aan de haak geslagen moeten zij betalen voor champagne terwijl er belletjeslimonade wordt geschonken. Deze manier van doen gaat zeker niet voor meer vertrouwen zorgen. De staat is een monster geworden met een onlesbare dorst naar meer.

Formules, technieken en het leven

Wie met economie te maken krijgt komt in een wereld van formules en vergelijkingen terecht, daarmee de indruk verkrijgend dat het om voorspelbare grootheden en relaties gaat. Zo is het ook als je met doktoren en ziekenhuizen te maken krijgt. Meten is weten, controleren, vergelijken, afspraak na afspraak. De maakbare wereld. Dat deze wereld flinterdun is bleek deze week nog weer eens. Op bezoek bij een kennis, een man, weduwnaar. Het grote vergeten slaat toe en andere kwalen. Incontinentie. Medicijnen kreeg hij nu op rollen aangeleverd. Hij stond op een wachtlijst voor begeleid wonen in een groep. Alles wat voor hem als waardevol gold was aan het verdwijnen. Het systeem kon hem echter niet loslaten. Van de gemeente kreeg hij ingewikkelde brieven. In het ziekenhuis wilde men dat hij telkens weer terug zou komen om de bloeddruk en de zuurstofopname te meten. Bloed af te nemen. Een halve dag reizen en wachten voor vijf minuten onderzoek. Hij was boos geworden had gezegd daar geen zin meer in te hebben. Onbegrip. Meten was immers weten.

Het mens zijn

Hoeveel we ook verzameld hebben, wat we ook geweest zijn in beroep, als vader, moeder, familielid, als persoon midden in de maatschappij. Op een bepaald moment blijkt dat alles te verdwijnen als in een droom, compleet onbelangrijk te worden. Economische groei is en wordt iets van een compleet andere wereld. Wat dan blijft is de vraag naar nabijheid, een luisterend oor, een warme hand. Steun om angst, onzekerheid en schaamte te verwerken. Al wat als zogenaamd bezit is opgebouwd wordt transparant en verdwijnt. Wat blijft is het natuurlijke, het mens zijn.

50 reacties

 1. Wel Stef, dan zie ik de stijging -na jaren zakken- in het voorjaar wel terug op mijn WOZ-taxatie voor 2014 neem ik aan? Alvast mijn dank voor de goede zorgen, ik kijk er naar uit.

  1. hahaha, sickworld, je woz waarde gaat wel omlaag, maar als compensatie worden de gemeentelijke belastingen verhoogd, per saldo ga je nog meer belasting betalen.

 2. De economie dat zijn wij, niet de multinationals, niet de banken, niet de ministers en niet het koningshuis. WIUJ ZIJN DE ECONOMIE.

  Als je dan economische groei wilt realiseren moet je er voor zorgen dat het met de mensen ( economie) beter gaat. Elke econoom weet dat en daarom durf ik dus hardop te beweren dat men helemaal niet uit is op economische groei maar op het kapot maken van de economie en de samenhang in de maatschappij. Men is de maatschappij bewust aan het verarmen en het asocialiseren met het doel, chaos om vervolgens met de perfecte oplossing te komen.

  1. Het geheel is natuurlijk groter dan de som der delen. In dat geheel bestaan ook de grote bedrijven, de overheden, de banken, de NSA, Saoedi Arabie, alle mensen die geloven (in God of in een bankrekening, ’n tipi, ’n yurt, intelligentie, sex, merkkleding, etc. etc.), Iran, politiek, zonne-energie en ga zo maar door.

   Dus dat “wij” is erg uitgebreid en vol met allerlei hele grote praktische tegenstellingen. Inderdaad, dat “wij” in een harmonieuze samenhang bestaat helemaal niet …

   De materiële wereld is natuurlijk ontworpen om verwoest te worden. Maar zelfs dat hebben de meest de mensen niet duidelijk. Jammer voor ze. De verwoesting gaat gewoon verder.

 3. Het huis voor het varkentje is hersteld.

  Ze hebben het varkentje gewassen.

  Kijkt eens hoe het blinkt en heerlijk ruikt?!

  Straks gaat varkentje weer heerlijk in de modder spelen.

 4. Klopt Ben ; binnenkort gaan de eerste mensen door het lint in Nederland en nog velen zullen volgen.

  De Geheime Hand wil namelijk opstanden en chaos als ‘noodzakelijk gereedschap’ voor de komende (wereldwijde) Communistische Revolutie.

  En dan zullen jullie je ‘basisinkomen’ krijgen, ben maar niet bang … genummerde slaven zult ge worden … beide letterlijk dan hè ?

  Iets anders, onderweg naar uw slavendom, lees even deze twee artikels aub :

  http://www.xandernieuws.punt.nl/content/2013/11/Valutaoorlog-losgebarsten-Koopkracht-burgers-zal-worden-vernietigd

  &

  http://olympiczion.nl/index.php/van-wie-is-de-nederlandsche-bank/

  1. Beste man,waarom zouden Nederlanders door het lint moeten gaan?
   Wordt er een marathon gehouden?
   U wenst anderen een basisinkomen ( als een vloek ),maar u gunt het ze niet.
   Terwijl u mensen,die een basisinkomen zouden krijgen als slaven bestempeld.
   Ik zou zeggen,laat alles links liggen waar u volledig aan verslaafd bent ( incl geld ) en probeer het normale leven weer op te pakken.
   Probeer anderen te helpen,die het minder hebben dan jij.
   Misschien geeft het je een rijker gevoel,wanneer je anderen meer aandacht,meer oor en kado geeft.groet

   1. Je bent toch niet nieuw hier of wel?
    Je kent KTM onderhand toch wel?
    Het is wat gepeperd geschreven maar jullie zijn een eind op weg.
    Afijn, de toekomst zal leren!

  2. NEEderlanders door het lint ? Daar zijn ze veel te dom voor. Al pakken ze het domme volk alles af , het maakt ze niets uit. Ze hebben het gewoon niet door. Een ding kan ik mij bedenken waardoor ze ontploffen , de televisie. Sterretje, tokkies, voetbal etc. NEEderlanders , het domste meest asociale volk op aarde. Zelfs dat hebben ze nog niet door.

   1. Door deze manier van reageren haal je alleen jezelf naar beneden..
    Door je heldere overtuiging dat alle Nederlanders hetzelfde zijn , stom , dom en lui zijn . Dat zegt voor mij meer over de soort mensen die jij om je heen hebt in je leven of je eigen gemoedstoestand..
    Erg jammer want het raakt kant noch wal..
    Je inhoudelijke reacties uit het verleden kon ik erg waarderen daarentegen..

 5. Laat de heren politicie eerst maar eens contact met de mensen die het betreft opnemen… Ik voel me volledig aangesproken om ze hierover in te lichten…
  De koffie staat bruin 🙂

  1. Blok probeert het nog maar weer eens. Maar wie kan hem (en elke andere politici) nog geloven??

   De huizenmarkt is verre van hersteld. Dat gaat ook nog wel even duren, als de banken een hogere buffer moeten gaan aanhouden, dan wordt het bijna onmogelijk om een hypotheek te krijgen.

  2. De uitspraak van Blok ‘het gaat beter want dat zie je aan de cijfers’ zegt eigenlijk alles. Want je moet immers als weldenkend mens de reken methode van die cijfers met een korreltje zout nemen.

 6. het gaat beter? ik zat deze avond eens te kijken naar de belastingen voor de komende jaren IB, maar het viel mij op dat de percentage’s zijn aangepast. wat kort geleden +/-33% was is nu 37 en wat 37% was is nu 42 % geworden,

  het aantal aftrekposten wordt steeds minder, de btw is verhoogt, de huur en zorgtoeslag stijgen niet mee met inflatie, de huren worden met 4 a 5 % verhoogt in plaats van de 1 a 2 %, over enkele jaren gaat de algemene heffingskorting verlaagd worden,

  allemaal kleine procentjes die mijn en jouw koopkracht aantasten, zo zijn er nog heel veel zaken te vinden die verdwijnen/duurder worden, het zijn individueel kleine bedragen die niet gelijk opvallen maar aan het eind van de rit een aanzienlijk stuk koopkracht verlies,

  wat nog vervelender is dat dit soort gegevens nauwelijks in de gangbare media te vinden zijn . ik weet inmiddels erg veel over zwarte piet/ millie cyrus en kim kardasian of zoiets, maar niet over de zaken die echt belangrijk voor mij zijn. hier moet ik echt gericht naar zoeken.

  wat ook een aankomend probleem wordt zijn de studenten van nu, de studie wordt onbetaalbaar, dus zij moeten lenen, wanneer zij klaar zijn met de studie gaan zij niet huizen kopen en geld uitgeven, nee zij gaan op een houtje bijten en hun studieschuld aflossen, hierdoor verliest de economie weer een groep consumenten die de economie niet gaat aanjagen. waar is de overheid mee bezig? leen ze geen geld en maak het onderwijs betaalbaar. dan zijn er tenminste weer minder mensen met schuld.

  hoe kan de overheid zeggen dat het beter gaat als iedere keer weer een dun plakje van de worst van de burger afgaat,

  iedere keer denken de boekhouders van de overheid het financiele plaatje op orde te hebben door overal geld weg te schrapen maar ze vergeten dat de gemiddelde burgers geen cent meer heeft om de economie op gang te brengen door consumptie.

  het is ook niet alleen de centrale overheid die geld loopt te schrapen, het is ook de gemeentelijke overheid, instanties zoals buma stemra, commerciele bedrijven tot de mondhygieniste aantoe die je onzinbehandelingen loopt door te drukken,

  door al dat geschraap blijft geen economie meer over, welke kleine ondernemer kan nog ondernemen in deze maatschappij. we leven in een totale onrealistische onzin economie.

  1. Jaren tachtig bedankt voor je waardevolle bijdrage met daarin een samenvatting van de alsmaar stijgende kosten en lasten, direct en indirect.

   Dat wat bijvoorbeeld in Rotterdam is gebeurd waar de gemeente voor bijstandstrekkers 7 miljoen aan betalingsachterstanden zorgverzekering heeft afgekocht, is echt niet uniek te noemen. Landelijk gezien is er een enorm aantal mensen die de bijdragen, het eigen risico en wat je daarnaast nog geacht wordt zelf bij te dragen, niet meer kan of wil betalen.

   In een tweepersoonshuishouding ben je aan huur, zorgverzekering met toebehoren en energielasten al minimaal 1000 euro in de maand kwijt en dan komt de rest nog. In jouw woorden zorgt al het geschraap van de overheid uiteindelijk voor het volledig tot stilstand komen van het economische vliegwiel. Aan de onderkant vallen er steeds meer mensen af, waardoor de lasten voor de overblijvende groep uiteindelijk tot in het oneindige stijgen.

   1. “Dat wat bijvoorbeeld in Rotterdam is gebeurd waar de gemeente voor bijstandstrekkers 7 miljoen aan betalingsachterstanden zorgverzekering heeft afgekocht, is echt niet uniek te noemen.”

    Goed, dat de overheid begrijpt, dat je schulden moet saneren of afkopen. Slecht is echter, dat ze dit zomaar gedaan hebben en hier niet een vorm van beloning van gemaakt, die je krijgt, nadat je hebt leren budgetteren. Nu kan de gemeente Rotterdam over zoveel jaar een groot deel van dezelfde groep opnieuw gaan uitkopen.

 7. Vandaag keek ik even op de website van de Belastingdienst bij “Wat verandert er voor u in 2014?” http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/wat_verandert_er_voor_u_in_2014. Bij het doorrekenen van de verschillende fiscale maatregelen in mijn situatie werd ik bepaald niet vrolijk. Dat ben ik al 5 jaar lang niet meer, sinds ik merk dat mijn besteedbaar inkomen jaar op jaar daalt. Ik heb geen topinkomen, maar een inkomen wat past bij de doorsnee middenmoter, de wegkwijnende middenklasser dus. Ik heb daar al vaak op gewezen en nu blijkt dat ook in 2014 de inkomens van modaal tot bovenmodaal weer extra inleveren door die verrekte nivellering. De fiscale regeltjes zijn weer hopeloos en vooral op veel punten aangepast zodat we door de bomen het bos niet meer zien.

  Onze houding wordt er weer één van afwachten tot de eerste 2 maanden in 2014 weer voorbij zijn en dan pas de conclusie trekken dat we per maand toch weer minder over houden. Dat wordt dus het zesde jaar op rij. Om moedeloos van te worden en tegelijk ook opstandig. Ik krijg er toch wel genoeg van dat er zo apathisch op wordt gereageerd. Een duidelijk geval van de kikker in de pan die langzaam gekookt wordt. Hij springt er dus niet meer uit, maar sterft een langzame dood. Af en toe vergeet ik dat wij in een polderlandje wonen met kikkers in overvloed. Al jaren geen Elfstedentocht meer gehad. Klopt het dan toch dat ons water wordt opgewarmd en dat het kookpunt binnen afzienbare tijd nabij is?

 8. Mensen….waar praten we eigenlijk nog over…dat BNR-radio-clipje van Blok zegt toch alles…..luister eens naar de man….continu….”emmmm,ehhhh”….de man weet zelf dat hij alleen maar onzin verkoopt….dat kleine “oplevinkje” in de huizenmarkt is een volkomen normaal beweginkje in een enorme downtrend….nog even en de woning-component van het gemiddelde huizhouden inclusief woon gerelateerde vaste lasten komt dicht in de buurt van de 50% van het inkomen….Koen Hoefgeest heeft jaren geleden al gezegd dat huizenprijzen met 80-90% gaan dalen….ik heb dat altijd wat overdreven gevonden(Hoefgeest overdrijft vaak een beetje)….maar het zou mij niets verbazen wanneer hij binnen 10 jaar volkomen gelijk krijgt….wanneer de final slash komt gaat het razendsnel…..maar al ruim voor die tijd….oorlog….

 9. Ik zie het aan ons bedrijf, ik hoor het van mijn collega ondernemers uit het mkb, het is allemaal overleven. Eén van de jongens betaald dit jaar alleen al 5000,- euro meer aan assurantiebelasting, (Heb ik het nog geeneens over de btw) het gaat allemaal ten kosten van de investeringen. Ook wij hadden dit jaar graag iets geïnvesteerd aangezien het bedrijf best goed draait. Helaas door de toegenomen lasten zowel privé als voor het bedrijf blijkt dit onmogelijk. Je ergert je dan ook blauw als er net als gisten tegen de middag iemand “met verstand van zaken” mij op de radio komt vertellen dat het aan mij ligt. De man zei letterlijk, Het is alleen nog maar de somberheid van het volk, economisch gezien staan alle seinen op groen. Ongelooflijk.

  1. ik kom hierop door het bericht dat een kleuterschool buma stemra moet betalen voor het ongeoorloofd draaien van een sinterklaas cd,

   ik ken mensen bij een kinderdagverblijf, het is voor een dergelijke onderneming niet meer mogelijk om rendabel te draaien, gemeentebelastingen, maximaal aantal kinderen per kleuterleidster, ieder kind eigen washandje, verzekeringen, energiekosten, huur van het pand, ook al geld voor buma stemra,

   een van de kinderdagverblijven is gesloten ivm hygiene regel,
   het schiet gewoon helemaal door met regelgeving, ik herinner mij nog dat toiletrollen werden ingezameld om schoorstenen van te maken met sinterklaas ( 40 jaar terug) dit is nu verboden ivm hygiene, ik kan mij er nog wel iets bij voorstellen, maar kinderen en mensen in het algemeen worden behandeld alsof ze van ming porcelein zijn.
   het is onwerkbaar geworden.

   een ondernemer kan niet bestaan door alle extra kosten en de regels die er zijn, daarbij continu veranderen, steeds weer nieuwe groepen die zogenaamd jouw belang behartigen en weer een vette rekening sturen. ik verzin maar iets; richt een stichting op voor beeldscherm gebruikers en stuur alle mensen met een computer een rekening voor het behartigen van hun belangen a 30 euro per jaar of zo. niet betalen is incassobureau.

   conclusie, dit gaat eindigen als de voormalige soviet unie, een verarmde bevolking en niet meer werkende economie/industrie

 10. Dit bewijst nog maar eens hoe ver onze politici van het volk verwijderd zijn, en hoe weinig ze met het welzijn van de bevolking begaan zijn.

 11. Ik denk dat de democratie, die ervoor zorgt dat we elke 4 jaar een regering mogen kiezen hier dus op alle fronten faalt.

  Democratie is leuk als het goed gaat maar als het minder gaat slaan we de plank totaal mis met het totale gebrek aan een lange termijn visie en dat is ook allemaal onze schuld aangezien we de grootste roeptoeter kiezen met z’n allen, er is geen alternatief.. ja dat is er altijd! Alles beter dan de gevestigde orde..

  Elke 4 jaar komt er weer iemand anders aan het roer die totaal het tegenovergestelde doet van wat ze beloven. Een politici kan goed praten maar leidinggeven en managen ho maar, dat zijn enkelen..
  Elke 4 jaar volgt er weer halfbakken visie / planning, gevolgd door een slechte uitvoering, daarop geen of nauwelijks controle en slechte bijsturing. Niemand is aansprakelijk of verantwoordelijk en fouten worden goedgepraat en het liefst stilgezwegen.

  Onze volksvertegenwoordigers stellen al jaren teleur, de debatten over onbenulligheden. Het waaien van links naar rechts puur op basis van het gewin of verlies van kiezers .

  Daarbij kan ik het woord privatiseren en gezonde marktwerking niet meer horen… privatisering v/d zorg, banken, spoor… het heeft allemaal super gewerkt voor ons… En die klucht genaamd Europa… zeg ik al niks meer over.. Moet toegeven, superhandig geen paspoortcontrole bij de grens en betalen met euro’s maar dat is ook echt alles…

  We kunnen beter een paar harde beslissingen nemen zoals IJsland heeft gedaan met haar banken, niet dat IJsland er veel beter op is geworden maar ze hebben de gifbeker opgedronken en het volk weet waar het aan toe is.

  De politici hebben het over een de zomer terwijl de winter net begonnen is.. Ach het zal ook wel niet..

  1. Eigenlijk ben ik een groot voorstander van referenda om ons land naar een betere toekomst te leiden. Alleen, laatst sprak in een laat twintiger, hogere opleiding, en ik noem zo even 2 woorden, ECB en schaliegas . Hij kijkt mee aan, nooit van gehoord. En zo zijn er nogal wat. Daar ga je dan, moeten mensen welke geen idee hebben van 2013 beslissen over hoe we verder gaan?

   1. Klopt referenda is idd tricky.. mensen veranderen. toen ik 26 was had ik compleet andere prioriteiten dan nu ik 32 ben en er zit maar een paar jaar tussen en nu heb ik gelukkig de tijd om me in dingen te verdiepen. Dat heeft verschil gemaakt.

    Referenda is ook veelal emotie iipv rationeel gedrag en beinvloedbaar via reclame ben ik bang. Als je slecht bent geinformeerd hoe maak je dan een juiste beslissing.. Er zit geen filter tussen.

    Ik heb dus geen flauw idee wat wel de oplossing is, mijn enige antwoord is zelfredzaamheid, onafhankelijkheid en vrijheid.
    Mijn huis aflossen is mijn vrijheid, voor de hobby een groente tuintje is zelfredzaamheid, vrijheid is mijn kinderen leren dat het niet om materialisme gaat, echte tijd met ze doorbrengen. Dat is het enige wat ik kan & ga doen..

    1. Eigenlijk zijn referenda wel de oplossing als je er maar groot mee was gebracht. Waren wij groot geworden met referenda, dan hadden wij van jongs af aan veel meer betrokken geweest. Dan hadden we geleerd van foute uitslagen welke besproken zouden zijn aan de etenstafel. Het had je als kind al het gevoel van verantwoordelijkheid gebracht.

     Ik ben van mening dat het niet betrekken van het volk meer schade aanricht dan een fout gelopen referendum.

     En ook hier liggen er nog genoeg eigen appels en peren voor de komende maanden en spoelen we het toilet door met water uit de waterput. Gewoon omdat het een goed gevoel geeft, en het je meer bewust maakt.

     1. excuses, dat vind ik inderdaard wel een goed begin, begin met kinderen. Die zij perfect, erg serieus! (niet sarcastisch bedoeld by the way)

 12. Gek hé? Een systeem dat haar eigen geld creeert, daar vervolgens rente over vraagt, rente die vervolgens niet wordt gecreeerd. Een exponentieel toenemende noodzaak tot meer schuld, anders klapt het.

  Duh, snel de nationale parlementen afbreken en één centraal bestuur in Brussel, voordat de individuele ‘soevereine’ staten te maken krijgen met oproer en ‘populisme’.

  Roll the motherf*cking guillotines, biflaten.

 13. Toch heb ik ook het idee dat er bij veel mensen een werkelijk verlangen bestaat naar een soort van ‘ineenstorting’ van het huidige financiele systeem. Niet dat men naar verschrikkingen als de jaren 1929 – 1945 verlangt, maar het is meer een onbewust ongenoegen met de oppervlakkigheid van het doorgeschoten materialisme van de laatste decennia. Mensen lijken niet echt gelukkig te zijn geworden van al die plasma-TV’s, Ikea-troep, internetseks en het rondstrooien van nikszeggende emailtjes.

  Tegelijkertijd zit in iedereen onbewust het besef dat we met zn allen als lemmingen naar de afgrond lopen qua milieuvervuiling, GMO-troep, nucleaire ellende en dergelijke. Dat jeukt onderhuids.

  Bovendien komt er de laatste tijd gigantisch veel onrecht boven tafel. Al die managerstypes die met tonnen of miljoenen zorginstellingen leegvreten, al die miljarden die naar de zuidasstropdassen gaan en dat geschaterlach van Opstelten en Rutte na het zoveelste fiasco-bericht.

  Terwijl het gelieg en gehuichel steeds doorzichtiger wordt. Er is tegenwoordig toch geen mens meer die nog gelooft wat er in de krant staat of wat er uit de mond van een politicus komt? Dat blijken naderhand ook steeds keiharde onwaarheden te zijn. Allemaal voor de ‘spin’.

  En tsja, dat gaat dan rommelen in de maatschappelijke onderbuik he. Zo werkt de ‘natuur’…

  1. Dat is dan de ene beweging. De andere is die van ‘officiele’ zijde: de kramp. Men gaat koste wat kost proberen het systeem zo lang mogelijk te verlengen. En wat dat betreft mag je er idd vanuit gaan dat er controlemechanismen gaan komen waar die van de NSA e.d. bij gaan verbleken. ‘De boel bevriezen’, als het ware. Want bevriezen ze het niet, dan wordt het een grote teringzooi. Die les hebben ze dan weer wel van 29-45 geleerd. Het is net als aan de rand van een afgrond hangen: laat je los, dan wordt het een zooitje, hou je vast dan neemt de kramp toe. Het wachten is op iemand die een net spant. Maar ja…

 14. Precies, “Laten we blij zijn met elkaar!” riep ds. Balkenende nog. Ik zal maar niet herhalen, wat hij daarna riep. Uiteraard zullen de meesten, die de alternatieve media bevolken, er niet op uit zijn onnodig te somberen of de doodsklok over het Westen te luiden. Een herstel is meer dan welkom en ieder lichtpuntje wordt serieus onderzocht. Maar laten we niet vergeten, waar de wortels van de crisis liggen. Dat zijn 1913: het verraad op Jekyll Island, waarbij de Amerikaanse overheid buitenspel werd gezet inzake geldschepping, de de-facto-opzegging van Bretton Woods, waardoor de dollar niet meer zo goed als goud was en de loslating van de scheiding tussen zakenbanken en gewone consumentenbanken (de opzegging van de “Glass-Steagall Act” in 1999 door Clinton. Die drie keerpunten zijn niet ongedaan gemaakt, waardoor van echt fundamenteel herstel geen sprake kan zijn. Uiteraard kan een economie af en toe opveren, maar de laatste periode was vrij kort, 2005-2008.

  Dan nog iets oer ministers en andere ‘gezagsdragers’. Ze denken nog steeds, dat ze de mensen met dit soort rare zoethoudertjes in kunnen pakken, alsof we nog in het tijdperk leven, waarin informatie schaars was. Alles kwam wel in kranten en tijdschriften te staan, maar die kenden geen zoekfunctie. Dus mocht je in 1990 iets gelezen of gehoord hebben, dan konden ze je in 1995 aan het twijfelen brengen. Thans kunnen we alles weer haarscherp terug in onze herinnering brengen, van de belofte rond het ‘kwartje van Kok’ tot ‘ na het zuur komt het zoet’ van Balkenende. Ze doen er dus beter aan om eerlijk met de bevolking te spreken over dit soort materie dan wat PR-praatjes te houden. Anders dan ligt deze zogenaamde democratie straks naast haar voorganger, het Ancien Régime.

 15. Maar voor de zittende bestuurders heeft u allen zelf gekozen. Niet een foute stemming maar al meer dan 40 jaar fout stemmen. NEEderlanders zijn in mijn ogen het meest onnozele domme volk op aarde. Weten wel alles beter maar kunnen niet voor zichzelf zorgen. Wat een land is dit geworden.

  1. Klopt wij hebben het aan onszelf te danken en wij kunnen met z’n allen ook een verschil maken door kleinschalig te beginnen en dit onze kinderen te leren. Help anderen, toon interesse en het gaat niet om de mooiste spulletjes. Koop niet bij de grootste zaken maar ga kleinschalig.

   Dat is wel het mooie van deze crisis, mensen worden er langzaam toe gedwongen maar dat gaat over generaties.

  2. @ Hans,

   Okay idd onnozel volk maar 40 jaar geleden slikten we alles voor zoete koek. De overheid, de kerk, school alles en alles. Je deed het gewoon en er niet over nadenken. Vroeger stemde je en het was goed. Gezinnetje stichten en het was goed enz enz.

   Nu in een paar jaar tijd met internet e.d. kom je zoveel meer te weten, je leert zoveel meer en de kleine groep ”anders” denkenden van vroeger is wel groter geworden. Als je interesse hebt kun je veel vinden, kennis vergaren en een mening vormen. Als je een mening vormt ga je er ook naar leven.. Okay grootste gedeelte van NL doet dit niet maar de ”anders” denken wel… Ook al ben je met een kleine groep je kunt wel iets in werking zettten

 16. ik zat net te googlen naar vacatures die moeilijk te vervullen zijn ondanks de 700.000 werklozen.

  er is dus grote vraag naar technici en it-specialisten,

  als je verder googled kom je er achter dat er heel veel werkloze technici en it-ers zijn van boven de 35 a 40 jaar. deze mensen geven op diverse forums aan dat zij niet aan de bak komen omdat zij als oudere ervaren werknemer buiten het sollicitanten profiel vallen.
  dit profiel zegt dat alles boven de 40 ongeschikt is.

  de praktijk is dus: er is een chronisch tekort aan specialisten van onder de 30 jaar, met ervaring.

  een van de reacties op zo’n forum was dat het tekort geroep van werkgevers bedoeld is om it-ers en technici uit lage lonen landen hiernaartoe te kunnen halen waar helaas nog steeds een werkvergunning vereist is.

  werkgevers wensen niet een kleine investering te doen om mensen met ruime ervaring een stukje om te scholen, bovendien mensen van boven de 35 hebben levenservaring en kunnen denken. dat is niet handig.

  als de overheid niet eens het bestaande arbeidsarsenaal gaat omscholen en financieel aantrekkelijk maakt voor de arbeidsmarkt, dan wordt die 700.000 een miljoen.

  1. @jaren tachtig. Plusje. Ook voor je eerdere reacties. Altijd leuk om te lezen.

   Toevoeging: In de bijstand mag je een ‘vermogen’ hebben dat niet groter dan +/- 5500 Euro mag zijn. Paar daagjes cursus (omscholing) en je ‘gigantische vermogen’ van 5500 Euro… whoeshh… verdampt !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.