De vergelijking van de brandstapel in Scheveningen met de mondiale kredietberg is een mooie metafoor. Jarenlang werd het opbouwen van pallets op de stranden van Scheveningen en Kijkduin gedoogd. Het was de volkstraditie van het jaar. Steeds meer mensen werkten er aan mee en elk jaar werd de brandstapel hoger. Er werd wat gecontroleerd door veiligheidsinspecteurs en de laatste jaren werden zelfs bevelen afgegeven.

Brandstapels

De stapel zou veel te hoog worden en mogelijk een gevaar vormen voor de omgeving. En helemaal als er een stevige wind uit het westen zou waaien. Hoe erg het mis ging hebben we kunnen zien. De TV-beelden van die angstaanjagende vonkenregen die zich over de stad verspreidde staan nog op ieders netvlies. Het ging helemaal mis. Den Haag is ternauwernood ontsnapt aan een ouderwetse middeleeuwse stedenbrand. De overheid heeft gefaald met onvoldoende toezicht en de burgemeester kon opstappen.

Smeltende gletsjers

Nu de vergelijking met de schuldenberg. Ook die wordt mondiaal enorm opgestapeld tot record hoogte. Het volk heeft er vertier aan. Men kan namelijk steeds goedkoper geld lenen tegen telkens lagere rentepercentages. Het lijkt wel een traditie dat elk jaar de rente verder daalt. Steeds meer mensen doen er aan mee en in diverse landen wordt de brandstapel, eeehh schuldenberg, alsmaar hoger. Regelmatig wordt er gecontroleerd door de kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch. Er werden negatieve ratings afgegeven maar het opstapelen van de mondiale schuldenpallets gaat nog altijd door. Overheden en ratingbureaus verliezen de controle. Hoe zou dit aflopen als er een perfecte storm opsteekt uit de verhitte Tropen? De wereldwijde schuldenberg, met besneeuwde toppen en gletsjers, zou als een lawine gaan afglijden en laag gelegen dorpen en steden onder water zetten. Een vergelijkbaar scenario hebben we gezien in de jaren 2008-2012. Een perfecte storm die een kredietcrisis veroorzaakte.

Lawinegevaar

Wanneer zich rampen voltrekken wordt ineens iedereen wakker en probeert men orde op zaken te stellen. Te laat ziet men in dat dingen anders moeten en dat er pijn wordt geleden bij degenen die te ver zijn gegaan en grenzen hebben overschreden. Kwestie van discipline en bewustwording. Toch rijst nu de vraag in hoeverre bijvoorbeeld de financiële markten, met de banken als handlangers, orde op zaken hebben gesteld. Was er sprake van coördinatie en leiderschap? Of deed iedereen gewoon maar wat. Als we nu kijken naar de record hoge kredietberg dan mogen we gerust stellen dat er totaal geen discipline was. De onderlinge afstemming over de afbouw van de schuldenberg na 2008 heeft dus totaal niet gewerkt. Integendeel. Deze ging over de top, tot ver boven de sneeuwgrens. Hoe lang moeten we nu wachten voordat de wind uit de verkeerde hoek waait?

Tsunami raakt ook onze kust

Kijken we naar ons eigen kleine polderlandje dan hebben we flink ons best gedaan. De staatsschuld is momenteel lager dan 50 % van ons BBP. Dus zouden we tegen een stootje kunnen. En dat is dus de grote vergissing. Als een piepklein landje de zaken goed voor elkaar heeft, de begroting op orde, werkloosheid laag, stabiele regering, enzovoort, dan hebben we niks te vrezen toch? Echter zijn we totaal afhankelijk van de ontwikkelingen om ons heen in een wereld met open grenzen en onderlinge verwevenheid. Als onze vrienden van eenzelfde muntunie de interne zaken niet goed geregeld hebben dan gaan wij daar last van krijgen. Het is de bekende onbalans die de boel doet schuiven. Als grote wereldmachten hun schuldenpallets hebben opgestapeld tot ver buiten de horizon(> 100 procent) dan gaan wij daar last van krijgen. We hebben open grenzen en de wereldzeeën zijn aan elkaar verbonden. Als de tsunami van de kredietberg gaat rollen dan zullen de golven ook op onze kust beuken.

Zandzakken voor de deur

De vervlechting van het mondiale financiële stelsel is enorm en daardoor zorgwekkend. Een wereldwijde terugval van economische groei doet de wereldhandel ineen zakken en zal een klein handels- en exportlandje hard treffen. In de bankensector is er sprake van een mondiaal besmettingsgevaar als de Repomarkt “overloopt” en vervolgens derivaten gaan schuiven. Als klein polderlandje kunnen we ons niet wapenen tegen zoveel narigheid van buitenaf. Hooguit wat zandzakken voor de deur. Mogelijk moeten we zelfs als hulpverlener optreden voor onze “bevriende” lidstaten van de EU waar de brandstapel veel hoger is. Pas dan zal blijken hoe rotsvast de onderlinge affiniteit is van 28 EU-landen. Ach ja, het is maar een vooruitblik op het nieuwe decennium 20-30 van een nuchtere analist.

EU, harem van 28 liefjes

Ben geen doemdenker hoor. Ik blijf positief en blijf vertrouwen op de onderlinge solidariteit van de eigen landgenoten als de nood hoog is. Soms is een economische ramp niet verkeerd. Vervaagde normen en waarden keren weer terug als mensen op elkaar aangewezen zijn. In tijden van welvaart is de lotsverbondenheid en onderlinge trouw vaak ver te zoeken. Opmerkelijk is dat juist nu vlak voor de jaarwisseling het aantal echtscheidingen een recordhoogte bereikt. Heeft puur te maken met wetswijzigingen waardoor het financieel onaantrekkelijk is om na 2019 elkaar een nee-woord mee te geven. Bedankt, je mag wel gaan. Wat ik mij hierbij afvraag is, hoe sterk zou de onderlinge verbintenis zijn in de harem van de “sjeik van Brussel” met zijn stoet van 28 liefjes. Hoe makkelijk, of hoe moeilijk, is het om straks in 20-30 een relatie te beëindigen? Ach ja, als er één schaap over de dam is dan volgen er meer.

Eerst het vuurwerk

Maar eerst het vuurwerk straks om 00:00 uur op 31 december. Misschien voor de laatste keer vanwege een mogelijk verbod. Toch verwacht ik wel wat onaangekondigd vuurwerk op gezette tijden in het nieuwe decennium. Desondanks, een Groen en Gezond 2020!

GW

12 reacties

  1. Die genoemde kredietbeoordelaars in het artikel zaten er helemaal naast in 2008 bij het uitbreken vd lehmanscrisis. Ze hadden de verpakte hypotheek-obligatie producten allemaal een triple A status gegeven. Het opvallende is dat de eu geen kredietbeoordelingsorganisatie van de grond kon krijgen een paar jaar geleden. Waarom is mij nog steeds niet duidelijk.
    Maareh.
    In ponzi we trust vooralsnog zie ik de komende 2 jaar de aex naar 700 punten gaan. Met een economische groei ofwel geen recessie.

    1. Als de AEX nog 2 jaar zal stijgen dan wordt de bubbel nog verder opgeblazen. Hoe groter de spanning, hoe harder de knal. Zou het niet beter zijn om maar direct de kunstmatige groei af te bouwen. Voetbalclubs vervangen massaal hun kunstgras door natuurgras. Ook onze economie moet weer zijn natuurlijke balans vinden, en daarmee zijn sportieve evenwicht. Maar dat gaat komen. Ons aller Frans Timmermans heeft een EU-Greendeal gepresenteerd. Sommigen beweren dat we daarmee een nieuwe periode van groei mogen verwachten. Ik geloof daar ook heilig in. Door het enorme kostenplaatje daalt ons persoonlijke inkomen en daarmee het BBP. Minder besteedbaar inkomen betekent minder CO2 van zowel de particulier als de sector industrie. Ons gras zal het komende decennium dus weer groener groeien dan ooit tevoren.

      1. Gaat Fransje wat oplossen? Juist hij die 30 jaar voor de EU heeft gewerkt zit er vuistdiep in, dus meer van hetzelfde, meer geld en meer mensen, maar dat is juist het probleem. Minder mensen en minder geld en Straatsburg meteen sluiten.

  2. Laat de negatieve rente op de spaarrekeningen maar komen, eens kijken hoe het volk dan gaat reageren. En een geheel verbod op cash komt steeds dichterbij, dus vergeet niet uw goede voornemen voor 2020, blijf CASH betalen en geen PIN, dat is wat u (eenvoudig) kunt doen om in te gaan tegen de machthebbers! Gratis tip. Gerrit, jij ook de beste wensen, als ook voor alle andere teamleden van Biflatie.nl en natuurlijk alle bezoekers hier! Tot 2020, het jaar van de volgende (echte) crisis????

  3. Vergeet de ‘natuurbranden’ niet, als je het toch over vuurwerk hebt. En vooral de ‘nuke’s’, het enorme nucleaire potentieel. Met grote afstand het meest vernietigende dat de mens tot stand heeft gebracht. Daarmee verdwijnen ook de ‘schuldenbergen’ als sneeuw voor de zon.
    Een prettige (maar vooral realistische) jaarwisseling gewenst!

  4. Mondiale kredietberg 2020 moet afgefakkeld worden.
    En ik verveel me.
    Hoezo de beste wensen voor 2020…
    Ik verwacht weer veel vh zelfde. The same old song about the economic collapse/meltdown.
    Trump wordt hoe dan ook herkozen. Brexit wordt een succes. Nederland gaat t formatie-record verbreken van belgie. En in frankrijk gaan de stakers uiteindelijk een regering vormen waarbij t begin vh einde vd protestesten wordt ingezet. Oostenrijk, italie, spanje gaan politiek-correct rechtsom en weten t ook even niet meer. Frankrijk wordt onbestuurbaar a la groot-britannie…. ofwel 49% tegen of voor of 51 % voor of tegen t establishment.

    To become prepper or not to become prepper… thats the question in 2020 and ahead.
    Happy new year to you all.

    1. Inderdaad, saaie bedoening. Steeds meer van hetzelfde, maar
      wel steeds erger en extremer. En heter. Want de wereld staat in brand.
      Letterlijk en figuurlijk. Maar nog gaat het ons niet snel genoeg. Nieuwe
      technieken en amusement schreeuwen om steeds meer energie en zeldzame bodemschatten.
      Verschroeide, leeg geroofde aarde. Onomkeerbaar. Dol op vuurwerk? Krijgen we gratis, in een zinderende climax. Vanaf 2020 geen verveling meer.

          1. De gemeenschap zou de ‘verzekering’ moeten zijn.
            Erger nog dan de materiële schade is de
            anti-gezagsmentaliteit, waarmee hulpdiensten in hun werk worden gehinderd en zelfs bedreigd en bekogeld (LOL!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: