Monte dei Paschi; Italiaanse slangenkuil

12

Nederland heeft SNS Reaal, Italië heeft Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS). Het aandeel van de oudste bank van de wereld, opgericht in 1472, is de afgelopen tijd in een achtbaan terechtgekomen. De problemen bij de bank begonnen toen naar buiten kwam dat het door middel van geheime derivaten transacties met Deutsche Bank lange tijd verliezen verborgen hield, voor de noodlijdende bank een steunaanvraag deed bij de overheid. Vervolgens kwam naar buiten dat met de Japanse bank Nomura een serie transacties heeft plaatsgevonden waarbij slechts delen (winst) van de deals in de boeken zou komen, terwijl andere onderdelen (verlies) niet erkend zou worden. Hierdoor worden steeds meer vraagtekens gezet bij de gezondheid van de Italiaanse bank. Onder meer Giuseppe Massari, CEO van de bank tussen 2006 en April 2012, en vervolgens top banklobbyist moest zijn functie neerleggen nadat de recente problemen naar buiten kwamen. Mario Draghi, hoofd van de Europese Centrale Bank, was destijds als hoofd van de Italiaanse Centrale Bank (2006-2011) verantwoordelijk voor het controleren van de bankensector.

Monte dei paschi

Controle ontbrak

Draghi krijgt onder meer kritiek van voormalig Italiaans minister van Financiën Giulio Tremonti. Tremonti noemde het ongelooflijk dat Draghi de deal met Deutsche Bank, die BMPS mogelijk 720 miljoen euro zal kosten, niet heeft doorzien of gedaan heeft om dit te voorkomen. Ondertussen is de huidige minister van Financiën, Vittorio Grilli, al bezig met zijn straatje schoon te vegen. “Wij deden niet het controlerende werk. Dat is uiteindelijk de verantwoordelijk van de Bank of Italy”, aldus Grilli tegenover journalisten. Hoewel de “Santorini” deal met Deutsche Bank al in 2002 plaatsvond, moest men pas in 2008 een verlies van €300 miljoen erkennen nadat de waarde onder een bepaald minimum terecht kwam. Ook de “Alexandria” transactie met Nomura vond (in 2009) plaats onder de supervisie van Draghi.

Antonveneta

BMPS is al één van de meest ondergekapitaliseerde banken in Europa, die de afgelopen jaren voor in totaal 3,9 miljard euro aan steun moest vragen bij de Italiaanse staat nadat het flink had verloren op zijn portfolio van overheidsobligaties en hedge-transacties die verkeerde uitpakte. Daarnaast heeft het nog altijd te kampen van de overname die het deed in November 2007 van een andere Italiaanse bank, Antonveneta. De bank die enkele maanden daarvoor nog eigendom was van ABN Amro werd overgenomen van Banco Santander voor 9 miljard euro net voor het uitbreken van de financiële crisis. Dit gebeurde eveneens onder Draghi’s supervisie. De prijs lag hiermee 60% boven de prijs die de Spanjaarden betaalden voor de bank met het opsplitsen van ABN Amro. Critici wijzen nu richting Mario Draghi, die geacht werd meer te doen dan alleen te wijzen op de zwakke kapitaalspositie van de noodlijdende bank en de deal had moeten verbieden.

Politieke tentakels

De problemen rond BMPS kan flinke gevolgen hebben voor de politieke situatie in het land. Met verkiezingen op komst 24 en 25 februari is de situatie een probleem voor de centrum linkse Democratische Partij onder leiding van Pier Luigi Bersani. Bersani is samen met Monti de belangrijkste gegadigde om de nieuwe premier van Italië te worden en heeft problemen om de historische banden die de bank heeft met de partij goed uit te leggen. Silvio Berlusconi doet er dan ook alles aan om de schuld van dit alles bij Monti te leggen. “Wij moeten een IMU (extra vastgoedbelasting) betalen, zodat hij de bank kan redden.” Ondertussen zal Berlusconi alweer vergeten zijn dat zijn eigen regering de eerste was die de bank de helpende hand toestak in 2009.

Mario draghi

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie