Mooipraterij en de vraag om positief nieuws

22

Een goede vriend met wie ik al vele tientallen jaren gedachten en ervaringen deel, laten we hem maar Teun noemen, leest al mijn artikelen. Hij wordt er eerlijk gezegd niet blij van. Hoewel hij erkent dat mijn schrijven vanuit de realiteit gevoed wordt, stemt het hem treurig en wordt hij er onzeker van wat de toekomst betreft. Om zijn onrust te stillen wil hij positief nieuws. Houdt hij zich zelf daarmee een beetje voor de gek?

Helpt positief nieuws?

Er valt natuurlijk genoeg positiefs te berichten als je het wilt zien, horen of voelen. Wij Nederlanders kunnen ons, op misschien enkele uitzondering na, nog elke dag de buik vol eten. We kunnen wonen, velen zelfs in behoorlijke luxe, hebben verwarming, stromend warm en koud water, internet, tv , radio en een enorme berg aan apparatuur, waaronder computers, tablets en smartphones. Velen rijden in een eigen auto en wie die niet heeft kan uitwijken naar nog steeds een behoorlijk openbaar vervoer. Als we ziek of gewond zijn staan er dokters en ziekenhuizen ter beschikking. We kunnen internetten, lezen, naar de film, vrij onze gedachten en meningen spuien. We mogen en kunnen als we dat willen in vrijheid bidden tot elke god, kiezen voor geloof of atheïsme en nog zo heel veel meer.

En toch voelen we dat het niet goed zit

Van nature is de mens er op gebouwd om op zijn hoede te zijn, alle systemen hebben een ingebouwd noodsignaal. Zo valt er in een oerwoud veel te genieten maar achter elke boom of struik, onder elk hoopje bladeren, kan een gevaar verscholen zijn. Wegrationaliseren van mogelijke gevaren en problemen helpt niet omdat het onderbewustzijn net zo hard terugdrukt als de ratio het verdringt. Voor het puur positieve is er in een wereld van dualiteiten geen plaats. Er is geen krant of tijdschrift voor positivo’s. Niemand die elke dag tegen zich zelf of de ander zegt “Wat zijn we toch lekker gezond” of “heerlijk dat de verwarming het doet”. Wie in de wereld wil staan, er aan deel wil nemen, die wordt onherroepelijk geconfronteerd met het goede én de schaduwzijde er van. Én laten we eerlijk zijn de belangstelling voor dat wat misgaat is groot.

Schrijven voor Biflatie.nl

In mijn schrijfwerk voor Biflatie wordt er best vaak aandacht gegeven aan het mooie en inspirerende in onze samenleving. Mens, dier, planten, de aarde, het universum en meer. Het is soms onvatbaar mooi en vaak niet in woorden uit te drukken. Een zonsopkomst is net zo natuurlijk als een aardbeving en een orkaan. Eten vinden gelijk aan verhongeren. Geboren worden één eenheid met sterven. De natuur oordeelt niet, maakt het niet uit of je kunt zwemmen, eenzaam bent of angstig, gelukkig of ongelukkig.

Terug naar de werkelijkheid van alledag

De Nederlanders zijn somberder dan ooit. Frankrijk is zijn AAA-status kwijtgeraakt.merkel De altijd zo positieve Rabobank voorziet voor 2013 een prijsdaling van woningen met gemiddeld 7%. Der Spiegel heeft een onderzoek gedaan naar de uitspraken van Kanzler Merkel en Minister Schäuble in relatie tot het euro-gebeuren sinds 2010. Ze openen het artikel met de titel “Die Schönredner” ofwel -De mooipraters-. Hun conclusie is simpel. Of beiden liegen het Duitse volk willens en wetens voor, hebben dus gewoon keihard de onwaarheid gesproken, of ze hebben geen idee van wat ze aan het doen zijn.

Het gevaar ligt op de loer

Beursgoeroe Marc Faber is van mening dat de beurzen en het hele financiële systeem op instorten staat en Lagarde vindt dat de EU nog deze week een groot deel van de Griekse schulden moet kwijtschelden. Dit is slechts een kleine opsomming uit de onheilsberichten. Daar kan geen positief nieuws tegenop. Het blijft als in het oerwoud, achter elke boom kan gevaar schuilgaan. Beter goed voorbereid zijn dan je opeens in de bek bevinden van een akelig grote alligator.

Dus tot slot Teun. Met het goede nieuws van vandaag zul je het waarschijnlijk een hele tijd moeten doen. Gelet op de naderende economische winter zou het nog wel eens koud kunnen worden in de komende jaren.