Moorden… uitgerekend op Friendship Day

9

De eerste zondag van augustus wordt in nogal wat landen Friendship Day gevierd. Zo ook in de Verenigde Staten. Laat nu net op die dag een van de grootste , willekeurige moordpartijen plaatsvinden (‘random shootings’). Dat is vandaag, zondag 4 augustus 2019. Deze keer in een winkelcentrum in El Paso, Texas. Het trieste bilan is 20 doden en 26 gewonden. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden.

Grondwettelijk recht

In Dayton, Ohio, vond er om 1 uur lokale tijd reeds een soortgelijke schietpartij plaats. Hierbij vonden 9 mensen de dood en raakten minstens 27 gewond. Dat komt ervan als je elke gek, fanaat, gestoorde of labiele lieden heel makkelijk toegang biedt tot vuurwapens. Tja, het stààt in de Grondwet aldaar hoor, Second Amendment, het recht om wapens te bezitten en te dragen.

Zo groot mogelijk impact

Het jaar 2019 is nog niet voorbij dus het totaal kan en zal nog oplopen, vermoedelijk en helaas. Zolang er niets aan de wetgeving ter plaatse wordt veranderd. Sinds januari van dit jaar tellen we reeds 11 schietpartijen. Meestal worden scholen, winkelcentra, bedrijven (‘workplaces’) en concerten geviseerd. Vast omdat de kans op slachtoffers daar het grootst is.

Als de wil er al is…

…om die wapenwet te herzien, ligt dat in de praktijk zeer moeilijk. De NRA, National Rifle Association, is bij elke verkiezing van een Amerikaanse president een belangrijke sponsor. Maar ook voor andere ambten moet je in de States verkozen worden. Van sherif tot volksvertegenwoordiger. Van senator tot openbaar aanklager. Het komt op Europeanen vast vreemd over… Het is bijna onmogelijk om zonder sponsors verkozen te worden. Tenzij je Donald Trump heet en zelfs hij heeft hopen geld aangenomen. Sponsors zijn als drukkingsgroepen. Ze helpen je aan (top)jobs, maar willen er daarna wel wat voor terug. Het maakt zo’n ‘openbaar verkozene’ in feite tot een marionet. Een ‘executive’, een uitvoerder. Van andermans agenda.

Vrijheid of veiligheid

Maar laten we niet alléén de schuld op die NRA steken. Er bestaat een zeker aantal Amerikanen dat zich veiliger voelt gewapend zijnde. Toch is de meerderheid van het land ondertussen anders gaan denken. Het is vast een keuze tusen vrijheid en veiligheid, die ze gemaakt hebben. Logisch toch, met meer dan één shooting per maand? Het zal je kind maar wezen. Wezen… Niemand is ergens nog veilig. Iedereen gewapend? Iedereen ONgewapend zeggen wij in Europa. Alleen boeven en politie, police and thieves, en zo…hoort het nog niet natuurlijk, maar het is de realiteit. Persoonlijk slapen wij beter te weten dat onze buren, waarmee we in onmin zijn, niét de beschikking hebben over een arsenaal aan dodelijk tuig. Wat u?