Moorden… uitgerekend op Friendship Day

De eerste zondag van augustus wordt in nogal wat landen Friendship Day gevierd. Zo ook in de Verenigde Staten. Laat nu net op die dag een van de grootste , willekeurige moordpartijen plaatsvinden (‘random shootings’). Dat is vandaag, zondag 4 augustus 2019. Deze keer in een winkelcentrum in El Paso, Texas. Het trieste bilan is 20 doden en 26 gewonden. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden.

https://www.youtube.com/watch?v=PCGM8HKi-jc

Grondwettelijk recht

In Dayton, Ohio, vond er om 1 uur lokale tijd reeds een soortgelijke schietpartij plaats. Hierbij vonden 9 mensen de dood en raakten minstens 27 gewond. Dat komt ervan als je elke gek, fanaat, gestoorde of labiele lieden heel makkelijk toegang biedt tot vuurwapens. Tja, het stààt in de Grondwet aldaar hoor, Second Amendment, het recht om wapens te bezitten en te dragen.

Zo groot mogelijk impact

Het jaar 2019 is nog niet voorbij dus het totaal kan en zal nog oplopen, vermoedelijk en helaas. Zolang er niets aan de wetgeving ter plaatse wordt veranderd. Sinds januari van dit jaar tellen we reeds 11 schietpartijen. Meestal worden scholen, winkelcentra, bedrijven (‘workplaces’) en concerten geviseerd. Vast omdat de kans op slachtoffers daar het grootst is.

Als de wil er al is…

…om die wapenwet te herzien, ligt dat in de praktijk zeer moeilijk. De NRA, National Rifle Association, is bij elke verkiezing van een Amerikaanse president een belangrijke sponsor. Maar ook voor andere ambten moet je in de States verkozen worden. Van sherif tot volksvertegenwoordiger. Van senator tot openbaar aanklager. Het komt op Europeanen vast vreemd over… Het is bijna onmogelijk om zonder sponsors verkozen te worden. Tenzij je Donald Trump heet en zelfs hij heeft hopen geld aangenomen. Sponsors zijn als drukkingsgroepen. Ze helpen je aan (top)jobs, maar willen er daarna wel wat voor terug. Het maakt zo’n ‘openbaar verkozene’ in feite tot een marionet. Een ‘executive’, een uitvoerder. Van andermans agenda.

Vrijheid of veiligheid

Maar laten we niet alléén de schuld op die NRA steken. Er bestaat een zeker aantal Amerikanen dat zich veiliger voelt gewapend zijnde. Toch is de meerderheid van het land ondertussen anders gaan denken. Het is vast een keuze tusen vrijheid en veiligheid, die ze gemaakt hebben. Logisch toch, met meer dan één shooting per maand? Het zal je kind maar wezen. Wezen… Niemand is ergens nog veilig. Iedereen gewapend? Iedereen ONgewapend zeggen wij in Europa. Alleen boeven en politie, police and thieves, en zo…hoort het nog niet natuurlijk, maar het is de realiteit. Persoonlijk slapen wij beter te weten dat onze buren, waarmee we in onmin zijn, niét de beschikking hebben over een arsenaal aan dodelijk tuig. Wat u?

9 reacties

 1. Wat de VS met president Trump betreft, men is daar volledig de weg kwijt. Het land is ziek met z’n enorme schuldenlast. Onlangs, ondanks de heftige strijd tussen Dems en Reps, gewoon het schuldenplafond weer verhoogd alsof het niks is. De Republikeinen roepen na al die schietpartijen met het grootste gemak dat dit niet komt door het geweer maar door de zieke geest van de dader(s). Met die enorme machtige wapenlobby zal er weinig veranderen. Na een paar tweets van Trump gaat het land morgen weer over tot de orde van de dag. Toch zien we de afbraak van ooit een machtig land. Als straks nog de dollar een keer valt dan is het echt afgelopen. Het is zaak om de ontwikkelingen in de labiele VS goed te volgen. Als Trump wat al te nerveus wordt dan zal hij de aandacht van de binnenlandse problemen kunnen afleiden door een aanval op Iran, of door een andere akkefietje te starten. Moeilijk te peilen, maar niet om gerust op te zijn.

  1. Heel mooi en juist samengevat Gerrit; zeker dat ‘de aandacht van de binnenlandse problemen afleiden’… Nu.nl schrijft er dit over vanochtend: ‘Bij meerdere schietincidenten op scholen in de Verenigde Staten kwamen in 2018 liefst 113 mensen om het leven, schrijft BBC News. Als gevolg daarvan wordt de roep om een strengere wapenwet steeds groter.

   Een strenger wapenbeleid zou wapengeweld doen afnemen, vindt activiste Emma Gonzaléz. Zij overleefde een schietpartij op een school in Parkland en organiseert sindsdien protestmarsen.

   De Amerikaanse president Donald Trump gaf eerder al aan voorstander te zijn van het bewapenen van leraren. Hij denkt, net als andere voorstanders, dat het de beste manier is om nieuwe dodelijke schietincidenten op school te voorkomen.’

   Zoals ik al schreef: ipv iedereen ONgewapend, wat elk weldenkend mens toch zou moeten verkiezen, is het daar (toch van officiële kant): iederéén gewapend, nog méér wapens in omloop brengen… Het gaat mijn verstand te boven in ieder geval…

  1. Ook dat soort nieuws is best verontrustend. Het lijkt alsof de media de berichten over vervolging van christenen negeert omdat het onderwerp niet meer interessant is in een tijd dat kerken leeg lopen en het christendom op een retourtje is gezet. De van oorsprong christelijke cultuur in het grootste deel van Europa lijkt als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Is van alle tijden overigens. Wanneer het economisch goed gaat heeft de mens meer vertrouwen in zichzelf en wanneer het minder gaat zoekt men steun bij de almachtige. Let maar eens op nu de kerken plaats maken voor moskeeën en het straks economisch weer eens bergafwaarts gaat. Dan wordt de autochtone samenleving wakker en schrikt men dat er wat minder christelijke kerken zijn waar men kan uithuilen.

   Er zou een godsdienstoorlog kunnen ontketenen in Europa waar het merendeel van de immigranten moslims zijn. In tijden dat het minder gaat zoekt men een stok om mee te slaan. Het christendom tegenover de islam is als water en vuur. Een samenleving die is uitgeknepen door naar macht hunkerende, en groot denkende politici(EU), zal zich uit onvrede keren tegen hun machthebbers. De eendracht die is verdrongen door het individualisme zal terug keren als de samenleving weer solidair wordt uit angst voor de grote chaos die dreigt in een verdeeld Europa. Ach, het zijn de op en neer gaande bewegingen in de hoogconjunctuur.

   En wat de hautaine media betreft, hier geldt de stelregel wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Hoe vrij spreekt onze media in feite nog als deze (ook) lijdt aan grootheidswaanzin en graag deel wil uitmaken van grote conglomeraten waar de mediagiganten met hun kapitaal de dienst uitmaken. En hoe vrij spreken onze omroepen als deze grotendeels afhankelijk zijn van belastinggeld waarbij de politieke sturing/invloed een voorname rol speelt. Gelukkig bestaan er alternatieve discussieplatforms(Biflatie.nl e.a.) waar we nog vrij kunnen spreken en discussiëren over netelige onderwerpen zonder dat het kapitaal of politiek een woordje meespreekt.

   1. Een godsdienstoorlog en een burgeroorlog tussen diverse bevolkingsgrepen is hier in Europa zeker mogelijk wanneer er een grote oorlog in het Midden-Oosten uitbreekt.

    1. Niet waarschijnlijk. Zijn de miljoenen hun thuisland in het M-O en Afrika niet juist ontvlucht vanwege oorlog?
     De moslimwereld is sektarisch erg verdeeld; hun bereidheid tot ‘broederhulp’ (Jihad) is gering. Dat geldt zeker voor seculiere moslims die al een tijd in het westen verblijven.

 2. ‘Vrijheid’ en ‘veiligheid’ zijn betrekkelijke begrippen, zij sluiten elkaar niet uit.

  Welk een zelfgenoegzaamheid: “Wij in Europa”. Alsof in de VS (alleen de staat Texa is bijna 20x groter dan Nederland) nog steeds de rechteloosheid van HIGH NOON heerst. Alsof de grootste ‘shootings’ (Alphen aan den Rijn, Anders Breivik) niet in ‘ons Europa’ hebben plaatsgevonden.
  Alsof Europa/Nederland niet steeds vaker wordt opgeschrikt door moorden/aanslagen die worden gerangschikt onder ‘steekincidenten’.

  Wapenverbod of niet, gestoord of niet, exotisch of niet, net als in Amerika springen ook hier mensen op een dodelijke manier uit de band. Het heeft niets te maken met wetgeving, met vrijheid of veiligheid, maar alles met een door en door zieke wereld.

  1. Precies ! De schrijver vergeet dat Canada nagenoeg dezelfde wetgeving heeft maar nagenoeg niet van deze incidenten..
   Vanuit Nederlands klein denken geschreven.. Er zijn genoeg plaatsen in de USA waar de politie misschien na 2 a 3 uur ter plaatse kan zijn.. Dat is anders dan in Nederland he waar we de hulpdiensten binnen een kwartier kunnen verwachten..
   Als je na een melding , dat er verdachte personen op je terrein rond lopen.., eventjes 3 uur moet gaan wachten tot er iemand komt opdagen van de politie is het wel prettig dat je het vuur mag openen..

   Die gestoorde Syrier die met een mes zomaar op voorbijgangers in gaat steken in Den Haag…. Is dat dan de schuld van de wetgeving over messen ? Dat iedere gek een mes kan kopen ? Pfffffff…

 3. Interessante aanvullende info!

  Terwijl de meeste media de aanslag in El Paso onmiddellijk in verband brachten met het ‘rechtse extremisme’ inhet algemeen en president Trump in het bijzonder, zijn ze opvallend stil over de achtergrond van de 24 jarige Connor Betts, die enkele urenlater bij een bar in Dayton negen mensen doodschoot –waaronder mogelijkzijn eigen zus- en er 27 verwondde, een aantal dat veel hoger had kunnenzijn als de politie niet razendsnel had ingegrepen.

  Op social media iet Betts duidelijk blijven een supporter te zijn van de Democratische presidentskandidaten Elizabeth Warren en Bernie Sanders, van het communisme, van Satan, en van de extreemlinkse terreurgroep Antifa.
  Op zijn inmiddels geblokkeerde Twitter
  account beschreef de schutter zich als ‘hij/hem / anime fan / metalhead /
  links / ik ga naar de hel en kom niet meer terug’. Hij promootte Antifa
  en andere accounts die pro-Antifa zijn –zo noemde hij de Antifa
  terrorist die onlangs een aanslag pleegde op de Immigratie- en Douane
  Dienst in Tacoma een ‘martelaar’-, en uitte zich zeer kritisch over het
  immigratiebeleid van president Trump. Daarbij gebruikte hij dezelfde
  valse ‘concentratiekamp’ bewoordingen als de extreemlinksgroene
  Democratische socialist Alexandra Occasio-Cortez.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.