Multinationals sluizen 57 miljard door Nederland

46

Nederland als belastingparadijs, niet voor burgers maar wel voor multinationals. Al eerder schreven wij hierover op Biflatie. Woensdag bracht de Volkskrant het nieuws naar buiten dat sinds 2005 honderden nieuwe fiscale constructies zijn opgezet door de honderd grootste multinationals ter wereld. In 2011 sluisden deze multinationals voor zeker 57 miljard van en naar Nederland, zonder daar veel belasting over te betalen. De Volkskrant becijfert verder dat 91 van de 100 grootste bedrijven actief zijn in Nederland. Zeker 60 gebruiken de Nederlandse route puur voor belastingontwijking, en bij nog eens 17 is een sterk vermoeden van fiscale sluiproutes. Staatssecretaris Frans Weekers is echter geenszins van plan hier wat aan te doen: “Handen af van belastingvoordelen buitenlandse bedrijven”.

frans weekersCorporaties als Google, IBM en ENI zijn de voornaamste bedrijven die gebruik maakte van de Nederlandse fiscale sluiproutes. Bedrijven doen dit onder meer door “Tax rulings”, vertrouwelijke afspraken die specifiek met de belastingdienst worden gemaakt, waardoor men nog maar tussen de 0 en 5 procent belasting dient te betalen over het geld wat van en naar Nederland gaat. Ook gebruiken bedrijven een meervoud aan fiscale constructies om de belastingdruk te verlagen. Onder meer dividenden, rentes en royalty’s worden in Nederland gezien als onbelast inkomen.

Weekers kiest kamp multinationals

Ondertussen heeft Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers het kamp gekozen van de multinationals. “Het is balanceren, want we willen niet dat Nederland slechter komt te staan in de lijstjes van aantrekkelijke vestigingslanden, tegelijk willen we onze reputatie goed houden”, aldus Staatssecretaris Weekers. Het is maar de vraag welk belang hiermee gediend wordt. Als gevolg van deze sluiproutes dienen overheden door de hele wereld de belastingdruk op burgers verder te verhogen, terwijl bedrijven als Starbucks via de Nederlandse sluiproute de Britse schatkist miljarden ponden laat mislopen.

Race to the bottom

In het debat met de Tweede Kamer woensdag weigert Weekers toe te geven dat Nederland bezig is met een ‘race to the bottom’. “Ik ga niet voor de troepen uit lopen. En zonder dat ik daar in internationaal verband goede afspraken over maak, dat wij in Nederland alvast het beste jongetje van de klas zijn en dat we vervolgens allerlei activiteiten zien verdwijnen naar andere landen, dan mist de Nederlandse schatkist namelijk belastinginkomsten. Al te goed is buurmans gek.” Overigens zijn deze belastinginkomsten relatief gering met 1 miljard euro in een industrie waar naar schatting duizend mensen werken. Exacte cijfers zijn lastig te verkrijgen aangezien de Belastingdienst zeer terughoudend is in het verstrekken van informatie.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie