Nederland als belastingparadijs, niet voor burgers maar wel voor multinationals. Al eerder schreven wij hierover op Biflatie. Woensdag bracht de Volkskrant het nieuws naar buiten dat sinds 2005 honderden nieuwe fiscale constructies zijn opgezet door de honderd grootste multinationals ter wereld. In 2011 sluisden deze multinationals voor zeker 57 miljard van en naar Nederland, zonder daar veel belasting over te betalen. De Volkskrant becijfert verder dat 91 van de 100 grootste bedrijven actief zijn in Nederland. Zeker 60 gebruiken de Nederlandse route puur voor belastingontwijking, en bij nog eens 17 is een sterk vermoeden van fiscale sluiproutes. Staatssecretaris Frans Weekers is echter geenszins van plan hier wat aan te doen: “Handen af van belastingvoordelen buitenlandse bedrijven”.

frans weekersCorporaties als Google, IBM en ENI zijn de voornaamste bedrijven die gebruik maakte van de Nederlandse fiscale sluiproutes. Bedrijven doen dit onder meer door “Tax rulings”, vertrouwelijke afspraken die specifiek met de belastingdienst worden gemaakt, waardoor men nog maar tussen de 0 en 5 procent belasting dient te betalen over het geld wat van en naar Nederland gaat. Ook gebruiken bedrijven een meervoud aan fiscale constructies om de belastingdruk te verlagen. Onder meer dividenden, rentes en royalty’s worden in Nederland gezien als onbelast inkomen.

Weekers kiest kamp multinationals

Ondertussen heeft Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers het kamp gekozen van de multinationals. “Het is balanceren, want we willen niet dat Nederland slechter komt te staan in de lijstjes van aantrekkelijke vestigingslanden, tegelijk willen we onze reputatie goed houden”, aldus Staatssecretaris Weekers. Het is maar de vraag welk belang hiermee gediend wordt. Als gevolg van deze sluiproutes dienen overheden door de hele wereld de belastingdruk op burgers verder te verhogen, terwijl bedrijven als Starbucks via de Nederlandse sluiproute de Britse schatkist miljarden ponden laat mislopen.

Race to the bottom

In het debat met de Tweede Kamer woensdag weigert Weekers toe te geven dat Nederland bezig is met een ‘race to the bottom’. “Ik ga niet voor de troepen uit lopen. En zonder dat ik daar in internationaal verband goede afspraken over maak, dat wij in Nederland alvast het beste jongetje van de klas zijn en dat we vervolgens allerlei activiteiten zien verdwijnen naar andere landen, dan mist de Nederlandse schatkist namelijk belastinginkomsten. Al te goed is buurmans gek.” Overigens zijn deze belastinginkomsten relatief gering met 1 miljard euro in een industrie waar naar schatting duizend mensen werken. Exacte cijfers zijn lastig te verkrijgen aangezien de Belastingdienst zeer terughoudend is in het verstrekken van informatie.

46 reacties

  1. Multinationals zijn doorgeefluiken van geld uit de echte economie naar de financiele wereld. De financiele wereld die slechts zou moeten faciliteren maar die inmiddels 4 x zo groot is als de ‘echte’ economie. En rupsje nooitgenoeg heeft exponentieel meer nodig om niet te imploderen. Desnoods door semi-fascistisch gedrag van, en maatregelen door overheden. Beursgenoteerd die het mkb wegdrukt of opkoopt en de revenuen naar de beurs pompt. Vooral hard blijven werken, want uw pensioen’belofte’ zit ook in de beurs. Een systeem dat naadloos aansluit op fractioneel bankieren, geld uit schuld op schuld en ranzige lobby’s.

    F*ck multinationals en beursgenoteerd.

    1. Inderdaad Houtskool, alles, maar dan ook alles wat te maken heeft met fiatgeld, beurs, financiele producten en afgeleiden daarvan…allemaal nep tot op het bot.

      -edit- Gedeeltelijk weggesnoeid / Off topic

      1. Eens mm. Buurtschappen die hun zonnepanelen en wellicht windenergie koppelen en delen is nog beter, maar wel kleinschalig. Bestaat al in Nederland met de modernste techniek overigens. Heb geen linkje voor je. Dit artikel legt slechts, logisch, een zeer klein deeltje bloot van het gedrocht dat momenteel de wereld bestuurt. We gaan decentraliseren, en dat is een start.

    2. Ik vind het nogal bedenkelijk om hier zo negatief over te doen…

      Wie is er nu zo slecht bezig dan qua belasting, Nederland? Of juist het buitenland, die blijkbaar veel hogere belastingen eist voor bepaalde dingen.

      Wij als Nederland mogen daarom eigenlijk best blij zijn met dit soort dingen, want uiteindelijk verdienen wij (/de staat) hier juist aan, omdat als wij niet zo’n ‘belastingparadijs’ waren, zouden die miljarden nooit naar Nederland komen en weer weggaan. Ondertussen vangen wij daar wel belasting voor, ondanks dat het dan veel minder is dan wat het buitenland eigenlijk zou vangen.

      Maar ik zie dit als een soort marktwerking: stel je verkoopt wortels voor 1 euro per bosje, en een buurman voor 50 cent per bosje, dan is het logisch dat je buurman veel meer verkoopt. Tegenwoordig zijn landen vergelijkbaar met bedrijven (alleen al om het feit dat een land tegenwoordig ‘failliet’ kan gaan). Dus als een land gunstigere belastingen aanbiedt, is het logisch dat die multinationals naar ons toe komen!

      Verder vind ik het jammer dat er hier weer (zoals gewoonlijk tegenwoordig) iedere keer weer wordt afgeweken van het onderwerp.. Sommigen slaan volgens mij ook volledig de plank mis..

      Om bijvoorbeeld even in te gaan op de reactie van Houtskool hier:

      Multinationals zijn niet bij voorbaat bankiers die fractioneel bankieren etc etc. Ik ben het met je eens dat dat systeem voor geen meter deugt, maar daar gaat het hier helemaal niet om. Ik vind het een beetje makkelijk om maar gewoon iedereen die veel geld heeft de schuld te geven van de huidige problemen in de economische wereld.

      1. Ik zal een voorbeeld geven mp. In de winkelstraten alleen maar ketens die de winsten wegsluizen naar de financiele luchtballon ipv kleinere ondernemers die de winst in de regio houden en daar voor investeringen zorgen. Eenheidsworst met laagbetaald personeel hebben we nu.

        Iedereen die teveel geld heeft? Hoe kom je erbij, heb ik niet genoemd. Het gaat om de financialisatie van de economie en de teloorgang van de echte economie. Lees je eens in.

        1. Ik ben het er mee eens dat het beter zou zijn om de economie regionaler te houden, maar dat werkt tegenwoordig nu eenmaal niet meer zo. Kun je hen niet de schuld van geven, zij proberen nu eenmaal zo veel mogelijk winst te maken. Het is het systeem waar aan gesleuteld moet worden. Het is niet per definitie de schuld van de mensen die succesvol zijn in dat systeem.

          1. Succesvol zijn is geen probleem. Welvaart en welzijn van mensen en landen vernietigen door een systeem in stand te houden en te manipuleren dat slechts de 1% dient is ronduit misdadig. Zoveel mogelijk winst maken door productie tegen slavenloontjes in China onder te brengen en in het westen fabrieken te sluiten terwijl de verliezen van ongecontroleerde schuldenopbouw op de burger wordt afgewenteld is m.i. een grof misdrijf door tbtf.

            Pump&dump is het enige waar deze types mee bezig zijn, zowel van aandelen als van mensen. Niets ontziende psychopaten.

    1. Weekers is ook maar een poppetje , wanneer hij niet bereid zou zijn om te verkondigen wat ie zegt, zat ie daar niet…

      Geldt trouwens voor alle poppetjes, groot en klein.

  2. triest dit soort dingen…einstein had gelijk, er zijn maar twee dingen oneindig……..
    bedrijven betalen belasting…..hebben dus meer meer kosten…..die kosten worden doorberekend….hun producten worden duurder…..betalen WIJ gewoon….dus uiteindelijk nog meer kosten voor de “burger”……nog meer geld uit het productieve deel van de samenleving richting het niet productieve deel (= overheid)……

  3. Je kunt constant achter de huidige machthebbers hun kont aan blijven lopen , hen observeren en analyseren en uitroepen naar iedereen dat het helemaal mis gaat ….
    Mijn idee is hen in te halen en slimmer te zijn dan hen.
    Maw oplossingen zoeken om hen buiten spel te zetten.

    In america bijvoorbeeld zie je al dat mensen de steden verlaten…naar het platteland trekken. Simpelweg vanwege het feit dat ze op zoek zijn naar eigenredzaamheid.

    De industriele revolutie die er voor zorgde dat alles naar de stad trok voor werk om geld te vergaren voor meer welvaart is voorbij.

    De zucht naar luxe en welvaart maakt plaats voor WELZIJN…. op kleinschalig niveau.
    Dit zie je ook gebeuren in griekenland , spanje en portugal…
    Teruggaan naar de basis, teruggaan naar simpel leven.

  4. nee ktm, ondertiteling heb ik nie…

    Het is wat het is…

    Maar de boodschap is heel waar.
    De waarheid in plaatselijk dialect.

    Luister en vertaal… doe je best….

  5. Tja wat heb je liever dat ze naar een ander land gaan en ons geen afdrachten geven???

    Dit aan pakken werkt alleen als alle landen het doen, en overal de mazen in de wet aangepakt worden.

    zie je t al gebeuren?

    1. je moet dit ook vooral willen aanpakken….betalen we straks gewoon nog meer voor de producten en diensten van de betreffende bedrijven……fffff…

  6. Zou het voor de schatkist en de economie gunstig zijn wanneer de geldstromen van de brievenbusfirma’s fors zwaarder wordt belast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: