Mutatie van Coronavirus plus nakende Brexit: onzekerheid en chaos nog vergroot

Europa heeft de grenzen met het Verenigd Koninkrijk gesloten. Geen vliegtuig mag er nog in en de Eurotunnel is dicht. Dat betekent ook geen treinverkeer, noch vrachtwagens die kunnen bewegen. Niet alleen reizigers die al onderweg waren om de oversteek te maken, zitten vast op luchthavens. Ook honderden Nederlandse chauffeurs kunnen niet terugkeren uit het VK. Dergelijke toestanden van monsterfiles waren al voorzien tegen het einde van 2020. Omdat het VK dan definitief en tot nader order met een harde Brexit uit de EU gemeenschap stapt. Maar door het gemuteerde Coronavirus, dat tot 70 procent besmettelijker is, komt de verkeerschaos er eerder. Vandaag, nu, op dinsdag 22 december 2020.

Hamsteren

Morgen, woensdag 23 december, zou het vrachtverkeer tussen Frankrijk en Groot-Brittannië hervat kunnen worden. Daar hebben president Macron en premier Johnson met elkaar over gebeld. Onder welke voorwaarden dat dan wel zal zijn is nog onbekend. Toelichtingen van beide landbestuurders wordt vandaag verwacht. Ondertussen zijn de Britten aan het hamsteren geslagen. Uit vrees dat er tekorten zullen ontstaan in de winkels door de belemmering van de aanvoerketens. Dit is natuurlijk een zogenaamde selffulfilling prophecy of zelfvervullende voorspelling: net door dat hamsteren, in het groot aankopen, zullen er zeker tekorten komen. 

Nederland is gesloten

Nu.nl: ´Het kabinet wil dat alle mensen die naar Nederland reizen, ook EU-burgers, een negatievetestverklaring kunnen laten zien. Deze plicht geldt nu alleen voor mensen uit landen van buiten de EU. Zodra deze plicht ook voor EU-burgers een feit is, kan het vliegverbod worden opgeheven. “Het vliegverbod wordt ook eerder dan 1 januari ingetrokken als er Europese effectieve maatregelen tegen de import van het virus zijn genomen”, aldus het ministerie.´

Vragen over Corona mutatie

Trouw stelde 10 prangende vragen met antwoorden op over wat er vandaag al bekend is over de nieuwe Coronavariant. Read all about it! Het Verenigd Koninkrijk raakt in snel  tempo afgesloten van de rest van de wereld. ´Buiten Europa hebben op het Amerikaanse continent Canada, Argentinië, Colombia en Chili vluchten uit het Verenigd Koninkrijk verboden. Verder deden ook Koeweit, Turkije, Iran, El Salvador en Israël hetzelfde. De laatste twee landen hebben ook een vliegverbod opgelegd voor vluchten uit Zuid-Afrika. Saudi-Arabië pakt het nog drastischer aan en heeft alle internationale vluchten en de toegang tot zijn havens gedurende minstens een week opgeschort.´ Een wel heel vroege ´Brexit´ en dan nog in het kwadraat…

2020: een jaar om nooit meer te vergeten

Omdat het gemuteerde virus ook in Zuid-Afrika aangetroffen is, mogen er geen passagiersvliegtuigen vanuit dat land Nederland binnen. Dit tot ten laatste 1 januari 2021. We kunnen ons de miserie voorstellen van de zovelen die ergens vastzitten. In stations, luchthavens, op de wegen. En dit zo kort voor kerstmis en nieuwjaar? Onze gedachten gaan naar hen uit… Voorzeker wordt 2020 een jaar voor zowat iedereen om nooit meer te vergeten…of net heel snel te vergeten! Op Bnr.nl loopt een live Corona blog, waar u het nieuws van uur tot uur kunt volgen.

Wat nu met het Pfizer/BioNTech vaccin?

Zal dit ook werken tegen de mutant van het Coronavirus, die zoveel besmettelijker is? Met twijfel bij delen van de bevolking in tal van landen of het al zal werken tegen het oorspronkelijke virus? Horen we daar over een steekproef die gehouden werd onder het zorgpersoneel in Nederland, waarbij sommigen zeggen sowieso te zullen weigeren ingeënt te worden? We vernemen hetzelfde trouwens ook uit buurland België onder personeel in de rust- en verzorgingsinstellingen. Gaan er verschillende soorten van hetzelfde vaccin op de markt komen en wat met de meer dan een miljoen mensen wereldwijd die al zijn ingeënt? ´De medeoprichter van het Duitse BioNTech zegt dat het „zeer waarschijnlijk” is dat het vaccin van het bedrijf ook werkt tegen de nieuwe variant van het coronavirus, die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Ugur Sahin benadrukte dat in principe ook binnen zes weken een nieuw vaccin gemaakt kan worden dat is aangepast aan „deze nieuwe mutatie”.´ ´Zeer waarschijnlijk´, hmm, zullen we het daarmee moeten doen? In ieder geval zien zij de chaos en onzekerheid, op velerlei vlakken, alleen maar groter worden. Wat u?

3 reacties

  1. Vergeten, of door corona weggepoetst? In klompenland is structureel meer aan de hand.
    Een snoeihard oordeel van de parlementaire commissie inzake de toeslagaffaire maakt gehakt van de rechtsstaat in Nederland. Van links tot rechts en van boven tot beneden.
    Net als het coronavirus COVID-19 zou deze unieke aanklacht tegen de integriteit van de Trias Politica, die de burger dient te beschermen tegen de willekeur van de overheid, onze samenleving moeten doen schudden op haar grondvesten.

    Het gaat daarbij nu niet alleen om de burgerslachtoffers, maar ook en vooral om de onvermijdelijke gevolgen ten aanzien van de verantwoordelijkheid en het herstellen van de rechtsorde.
    Niets en niemand van de drie ‘machten’ kan en mag zich nog langer uit de voeten maken met excuses. De grondwettelijke kerngeloofwaardigheid van staat en monarchie is in het geding en eist consequenties. Óók in coronatijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.