De plotse dood van de CEO van de Canadese cryptobeurs Quadriga heeft voor grote opschudding gezorgd. Niet alleen worden bij dat overlijden vragen gesteld. Maar ook $140 miljoen in cryptomunten is…onvindbaar. Ontoegankelijk. Gestolen. Verdwenen. Weg. Of is het eerder $190 miljoen? Al naargelang de bron. In ieder geval wordt in de praktijk een put van enorme omvang achtergelaten. Mysterie. Wat is er precies aan de hand?

https://www.youtube.com/watch?v=ok3aQadAseQ

Gesloten

Wie sinds 5 februari 2019 de website van Canada’s grootste cryptobeurs bezoekt krijgt een naar bericht te zien. De site is offline gehaald en excuses en uitleg worden op deze manier gegeven. QuadrigaCX is naar eigen zeggen niet bankroet. Maar sinds genoemde dag onder wettelijk toezicht geplaatst voor 30 dagen. Dit om de belangen van de klanten, voor zover mogelijk, niet te schaden. Het begon allemaal met de dood van haar CEO, Gerald Cotton.

Liquiditeit in gevaar

‘Gerry took sole responsibility for the handling of funds for QuadrigaCX and as such no one other than him can access the coins in the cold wallets.’ En: ‘(…) a solution will not be reached in the near term, which is why we have filed for creditor protection.’ Alleen Gerald Cotton kon aan de reserves van de beurs. Eens de geruchtenmolen draaide, wilde elke klant zijn/haar bezit incasseren of overzetten. De liquiditeit van de beurs komt daardoor in gevaar. Dat is trouwens ook het geval met zowat alle banken ter wereld. Indien alle klanten (of zelfs maar meer dan tien procent) hun deposito tegelijk opvragen, ontstaat plots een enorm probleem.

Hot and cold wallets

Het verschil zit hem in wat de elektronische portefeuille bevat. Hoe hij gebruikt wordt. Een ‘hot wallet’ (‘hete’ beurs of geldbeugel, nou ja…) is verbonden met het internet. Hij dient om gebruikt te worden. Een ‘cold wallet’ (‘koude beurs’) dient eerder om grote cryptobedragen op te slaan. Reserves bijvoorbeeld of spaargeld. Deze is dan niet verbonden met het net. Cold wallets worden als veiliger beschouwd omdat geen hacker er ooit bij kan. Belangrijk is dan wel dat je de code van die cold wallet onthoudt. Wanneer jij de enige bent die hem kent, en er overkomt jou iets? Dat is precies wat gebeurde toen de CEO van QuadrigaCX overleed. Niemand kan bij de cold wallet. En net daarin zou het multimiljoenen bedrag aan reserves van de cryptobeurs zitten. ‘Er zijn misschien wel aanbieders waarbij de inhoud van je wallet is verzekerd, maar dat is dan meer uitzondering dan regel. Weg is dus meestal ook echt weg!

Waarschuwing voor ons allen

Discretie en geheimhouding zijn nuttig en noodzakelijk als het over toegang tot fondsen gaat. Je bankrekening. Je verzekeringen en testament ook bijvoorbeeld. Voor het bedrijfsleven geldt hetzelfde. Of dacht u dat de chemische formule om Coca Cola te maken maar door één iemand gekend is? Dus indien jij als enige toegang hebt tot je cryptoportefeuille? Net zoals de meeste mensen van hun auto en huis wel een reservesleutel bezitten, moeten we ook ‘ergens’ de code noteren ingeval we komen te overlijden. De digitale sleutel. We kunnen en mogen onze nabestaanden niet ook nog met financiële problemen belasten.

Wie is verantwoordelijk?

Is het amateurisme? Onverantwoordelijkheid? Stom toeval? Of is er fraude in het spel? In ieder geval is het not done om één persoon met zoveel geld te vertrouwen. Wie weet hoeveel individuen of gezinnen nu getroffen zijn? Iedereen speculeert in het wilde weg. Cotton is misschien helemaal niet dood? Er stond nooit meer dan 1000 dollar op de rekeningen? Is het één gigantische oplichting? Wie weet wat de waarheid precies is. Hopelijk wordt deze zaak vlug opgehelderd. Voor de reputatie van veiligheid en/of betrouwbaarheid van cryptobeurzen is dit alles hoe dan ook negatief…

5 reacties

    1. Sterker nog Formidable: de eerste crypto miljardairs zijn er al! Miljardairs, u leest het goed, niet geworden met een investering van 100 dollar hé? En voor zover ik kan nagaan cashen die nog niét in hoor…En wat vindt u dan van het Amerikaanse crypto/blockchainfonds van 40 miljoen dollar waarin net 2 pensioenfondsen, een verzekeringsmaatschappij, een private stichting et al. gestapt zijn? De JPM Coin van een van de grootste banken van de States? We gaan dit, en nog heel wat andere zaken, meer en meer horen. Mijn idee.

    1. Tja, het blijft voorlopig een mysterie. Is het oplichting, is de man helemaal niet dood en met de inhoud van die wallet weg? Kan gebeuren, zeker in India, en met heel veel geld? Is het toeval, nonchalant gedrag en onvoorzichtigheid intern, dat maakt dat na het overlijden van de CEO (heel plots) niemand de wallet kan openen? Of gaat het veel dieper, was de hele beurs één groot piramidespel? In ieder geval gaat men er wel van uit dat dit heel nauwkeurig onderzocht wordt. Het is geen honderd dollar tegenwaarde die verloren is of onbereikbaar hé…? 140 miljoen, 190? We moeten hier allemaal, en zeker de cryptofans onder ons, het fijne van weten. Daar hebben zeker diegenen die misschien wel fortuinen verloren hebben of hun beetje spaargeld, recht op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: