Na coronacrisis en oorlogsdreiging nu tijd voor de EU-schuldencrisis

We kunnen niet alles tegelijk aan, laat de problemen stuk voor stuk voorbij komen zodat we ze één voor één plat kunnen slaan, zo zou onze Minister-President zeggen. De pandemie is dan wel plat geslagen tot een milde griep maar het versoepelen van de maatregelen gaat heel traag met een technocratische regering. De technocraten in Den Haag kregen via een plotseling opgetuigde Noodwet veel macht in handen en dat voelt nog steeds aangenaam. Dat er stilletjes een verborgen agenda werd ingevoerd viel de meeste parlementsleden niet op. Dat zo hardnekkig werd vastgehouden aan het coronatoegangsbewijs om daarmee later over te schakelen naar een digitale EU-ID pas werd slechts doorzien door een handjevol volksvertegenwoordigers die zich verdiepten in de Agenda 2030 van het WEF/VN i.p.v. te sturen op een virus.

Centrale banken in paniek

Nu is het hoog tijd om te kijken wat er zich op monetair gebied afspeelt. We zijn 2 jaar afgeleid door een clubje technocraten en zouden bijna vergeten hoe de staatsfinanciën en de huishoudelijke financiën er bij liggen. Veel mensen zien hun opgebouwde reserves verdampen. Het tempo van de prijsontwaarding lijkt te versnellen; voornamelijk veroorzaakt door de wereldwijde lockdowns van de afgelopen coronajaren. Door de gerezen tekorten schoten de prijzen van grondstoffen omhoog terwijl de stijging van de olie- en gasprijzen gelijk op ging. Tot overmaat van ramp zijn door de lage leentarieven ook de prijzen van vastgoed en aandelen omhoog geschoten. Een woonhuis is de hoofdprijs. Jonge starters worden naast een torenhoge hypotheek geconfronteerd met torenhoge energietarieven. Denk je een lage rente te betalen maar gaat je complete maandsalaris op aan aflossing, energierekening en oplopende inflatie. Dit gaat knellen. Met de monetaire ingrepen van centrale banken in paniekmodus mogen we ons terecht zorgen maken.

Het rentewapen

Als de inflatie hoog blijft zal de wig tussen de lage rente en hoge inflatie door de marktwerking op de financiële markten automatisch worden verkleind door stijgende rentetarieven. Bedrijfsobligaties en staatsleningen worden verhandeld op basis van vraag en aanbod. Bij een hoger risico op wanbetaling stijgt de prijs van het (leen)geld. Centrale banken zullen uiteindelijk hun rentetarieven met de marktwerking mee moeten laten bewegen anders gaan de private banken onderuit. Bij een hoge inflatie past geen lage of negatieve spaarrente. De monetaire geschiedenis laat zien dat bij bestrijding van inflatie het rente-instrument het enige wapen van de centrale bankiers is. Een wapen dient voor zelfverdediging als je wordt aangevallen. Doe je niets dan ben je overgeleverd aan hyperinflatie. Nog dit jaar zullen centrale banken moeten acteren en de rente koste wat kost moeten verhogen. Ook de opkoop van slecht renderend schuldpapier door centrale banken moet omlaag. Alle maatregelen opgeteld zijn levensgevaarlijk bij de huidige mondiale schuldenberg die dreigt te bezwijken onder een lawine van schuldpapier. We hebben ons mondiaal tot de nek toe in de schulden gestoken. Als nu de rente gaat stijgen dan zal de kredietverlening krimpen en investeringen afremmen.

Doemscenario

Landen met duizelingwekkende staatsschulden lossen oude leningen af met nieuwe leningen en staan bij stijgende rente voor hogere rentelasten. Hetzelfde geldt voor het bedrijfsleven waar dan minder wordt geïnvesteerd. Hetzelfde geldt voor de consument die minder gaat lenen en gaat consuminderen. Een periode van stagflatie zal aanbreken die kan uitmonden in deflatie door vraaguitval. De mondiale schuldenberg zal hierdoor enorme druk leggen op de begrotingen van de EU-schuldenstaten zoals Italië, Griekenland, Spanje, Frankrijk e.a. landen waar de staatsschuld tot ruim boven de 100 procent van het BBP is uit gestegen. Als ook bedrijven en consumenten op de rem gaan staan zal tot overmaat van ramp het BBP omlaag gaan en worden rente- en aflossingsverplichtingen ondraaglijk. Dan geraken we in een comateuze fase en gaan we van een recessie naar een depressie en is het faillissement van het fiduciaire monetaire systeem en de euro aanstaande. Het zijn telkens opnieuw lessen uit de geschiedenis waarvan we niets hebben geleerd. Het is een doemscenario dat in een cyclus van ongeveer 80 tot 100 jaar voorkomt.

Gezondheid en geld als nieuw instrumentarium

Bestuurders van centrale banken zien de bui al hangen wat voor de ECB een reden zou kunnen zijn om de invoering van de digitale CBDC(Central Bank Digital Currency) te versnellen. Toevallig was dankzij een pandemie het coronatoegangsbewijs(ctb) uitgerold dat nu tijdelijk in de ijskast, of is het gereedschapskist, wordt bewaard omdat een endemisch virus nu even geen “gezondheidspas” rechtvaardigt. Als we straks willen overleven in een monetaire stormdepressie en door de ECB gered moeten worden met digitaal geld dan zullen we ons moeten legitimeren met de digitale EU-ID pas. Het ctb kan daar eenvoudig worden ingehangen. Zo kan een ‘sociale controle’ worden toegepast op het digitale centrale bankgeld. Dan kunnen negatieve rentetarieven worden berekend over onze digitale ECB-tegoeden zodat ‘whatever it takes’ de euro overeind kan worden gehouden. Onze uitgaven die schadelijk zijn voor milieu en klimaat kan de ECB dan monitoren zodat we netjes binnen de lijntjes blijven kleuren. Hopelijk zijn we dan van de koffiefilters(=mondkapjes) en teststraten af zodat we voortaan worden gecontroleerd op onze asociale uitgaven. Gezondheid en geld van brave burgers zijn het nieuwe instrumentarium van technocratische dictaturen. Met hulp van Big Tech en Big Farma gaan we een nieuw tijdperk in, ook wel genoemd de 4e industriële revolutie. Een mooier ‘hi-tech end’ van deze column kan ik niet bedenken.

GW

26 reacties

 1. https://www.nu.nl/economie/6184919/nieuwe-shutdown-in-vs-voorlopig-afgewend-door-akkoord-over-staatsschuld.html

  Bij dit bericht moet er bij wakkere burgers toch minimaal een alarmsignaal overgaan. Citaat: “De volksvertegenwoordigers hebben de Amerikaanse overheid sinds afgelopen september al drie keer de ruimte gegeven om extra te lenen en ook nu krijgt ze die ruimte.” En iets verderop: “De regering van de Democratische president Joe Biden heeft nu tot 11 maart de tijd gekregen om met een oplossing te komen. Daarvoor moet ze een akkoord bereiken met de Republikeinse Partij. Eerdere pogingen daartoe leverden niets op.”

  Wel of geen akkoord, gigantische tekorten bij een exploderende schuldenberg kun je niet oplossen met lapwerk. Hoe meer mensen deze penibele situatie gaan doorzien hoe dieper het wantrouwen t.o.v. de Staat en centrale banken. Men gaat zoeken naar alternatieve betaalmiddelen buiten de reguliere banken en ECB om. O ja, er bestaat ook cryptovaluta…

  1. Cryptovaluta gaan je niet redden als de overheid diep in de problemen komt. Je kunt er wel ongehinderd mee betalen, maar uiteindelijk moet je (op z’n minst een gedeelte ervan) terug zetten in Euro’s om er bijv. je belasting mee te betalen. Ook zijn lang niet alle producten met crypto’s te koop, waardoor je ook daar weer Euro’s voor nodig hebt. En juist op het moment dat je je crypto’s weer terug moet zetten in Euro’s kan de overheid je het leven zuur maken. Daarnaast heb je voor een cryptotransactie stroom nodig, wat in tijden van crisis ook niet gegarandeerd hoeft te zijn.

   Zelf zie ik meer heil in gouden en zilveren munten, het contante echt anonieme geld van de toekomst in tijden van de CBDC’s. Ook zullen die gegarandeerd waarde blijven behouden wat niet zeker is van crypto’s want er komt een dag dat ze of de monetaire problemen (met bijv. een reset) opgelost hebben, of een manier hebben gevonden om crypto’s te verbieden danwel zeer onaantrekkelijk te maken. Dan zakt de waarde ervan naar wat het is: nl. NUL. Goud en zilver zullen door hun fysieke aanwezigheid en (industriele) toepasbaarheid altijd een waarde vertegenwoordigen.

   1. Let op! We zien dat alles wat systemisch is steeds verder wordt opgerekt door de makers en gebruikers. Gebruikers hebben teveel vertrouwen in het toenemende digitale betaalgemak maar vergeten dat we volledig afhankelijk worden van het systeem zelf. Systemen kunnen hinder ondervinden van storingen en niet heel toevallig zien we steeds meer cyberaanvallen op het WWW. Daarom is het van groot belang dat we blijven vasthouden aan tastbare betaalmiddelen. Cash mag niet verdwijnen.

  1. De oorlogsdreiging is niet voorbij en een prima middel om de aandacht van de systeemcrisis af te leiden. Gisteren gingen er wat versoepelingen in maar door de “zeer extreme” weersomstandigheden werd iedereen dringend verzocht om binnen te blijven en werd het openbaar vervoer stilgelegd. Het stormde weliswaar maar in de UK waar de storm veel heftiger was ging het openbare leven gewoon door. De hevigheid van een storm is vooraf nauwelijks in te schatten maar donderdagmiddag vroeg wisten ze al dat er vanaf vrijdagmiddag geen treinen meer konden rijden. Waren de coronaversoepelingen door de regering niet gewenst en probeert men op deze manier het aantal verplaatsingen door mensen te saboteren door ook vandaag overdag geen treinen te laten rijden? En dat terwijl er in het Noorden van het land de voorjaarsvakantie aanbreekt rijden er in een deel van Noord-Holland de komende week nauwelijks treinen. Ik lees er in de MSM nauwelijks iets over maar wel wordt ieder nieuws over de Oekraïne tot in extremis in de media uitgemeten.
   Voor de rest wordt 2022 het jaar van stagflatie en grootschalige sociale onrust als alle onwaarheden naar boven komen.

 2. Helemaal niks is ‘plat geslagen’, er komen steeds meer dreigingen bij. Maar de euro (staats-) schuldencrisis is best oplosbaar door Brussel ook de ’thesaurie’, het beheer over de gezamenlijke schulden, te geven. Het Coronasteunfonds was alvast een ferme stap in de richting van de z.g. ‘eurobonds’ 🙁

 3. In de euro zone zijn een paar flinke zaken mis bv het verschil tussen de 10 jr duitse rente en de 10 jr italiaanse rente bijna 900 %.
  Dat kan natuurlijk niet blijven voortduren, hoe dan ook de unie is allang failliet.

  https://www.investing.com/rates-bonds/germany-10-year-bond-yield

  https://www.investing.com/rates-bonds/italy-10-year-bond-yield

  De negatieve rente zit in de EU tussen 8 en 15% dat komt de banksters perfekt uit zo kunnen ze mooi onzichtbaar alle EU burgers onteigenen.

  https://www.goldmoney.com/research/goldmoney-insights/central-banks-are-now-insolvent

 4. Er komt een oorlog, de Russen zullen de Oekraine aanvallen.
  Het doel van die aanval is heel anders, als de Westerse media ons wil laten geloven (framing).

  De Russen weten wat de achilleshiel van het zwakke Europa is….namelijk…vluchtelingen.
  En laten er nou ruim 40 miljoen in de Oekraine wonen! De bevolking vlucht massaal naar de Westerse landen. Hiermee creeert Putin een totale ineenstorting van de Westerse economie.

  De naieve Europese leiders hebben wapens gestuurd (niks geleerd van Afghanistan), ipv dat men vluchtelingensteden gaat bouwen.
  De Westerse politici leven in hun eigen (droom)wereld. Ze zijn de realiteit uit het oog verloren.

  Dus de huizenmarkt (woningnood) is de komende twintig jaar nog een probleem.
  De schuldencrisis gaat exploderen…want wie gaat al die vluchtelingen onderhouden…juist, de geldpers (schulden).
  De staatsschulden zullen torenhoog worden en uiteindelijk de ondergang van Europa versnellen.

  Putin…heer en meester op het schaakbord…..met deze stap schakelt hij heel Europa uit.
  Schaakmat…..

  1. En dan komt als een duivel uit een doosje vanuit Europa een dictator aan de macht die uiteindelijk over de gehele wereld zal regeren. Deze zal de beruchte antichrist zijn, ook wel het beest uit het Bijbelboek Openbaring.

   1. De geldduivel regeert al lang wereldwijd. Sinds het wegvallen van alle ideologische verschillen resteert slechts de aanbidding van het profijtbeginsel.
    Maar ook het onrecht van het kapitalisme zal zijn einde vinden. De laatste troef van het Kwaad bestaat uit zelfvernietiging.

   1. De Bijbel schrijft dat tijdens het bewind van de antichrist tarwe zo duur wordt dat je daginkomen opgaat aan één brood.

    “Openbaring 6:5-6 (Herziene Statenvertaling):

    5 En toen het Lam het derde zegel geopend had, hoorde ik het derde dier zeggen: Kom en zie! En ik zag, en zie, een zwart paard, en hij die erop zat, had een weegschaal in zijn hand.
    6 En ik hoorde te midden van de vier dieren een stem zeggen: Een maat tarwe voor een penning (penning – Letterlijk: denarie, dat is het dagloon van een arbeider) en drie maten gerst voor een penning. En breng de olie en de wijn geen schade toe.”

     1. Indien je de Heere Jezus, Gods Eniggeboren Zoon, hebt aangenomen als je Redder en Heer, mag je weten dat je deze vreselijke tijd van de antichrist niet mee hoeft te maken. Want je zult dan samen met alle andere christenen van deze planeet weggenomen worden middels de Opname van de Gemeente, ook wel de Rapture wat in het Engels wegrukking betekent. Na de Opname breekt de hel echt los en begint de 7 jaar durende Grote Verdrukking waarin de antichrist zijn schrikbewind voert. Na die 7 jaar komt de Heere Jezus terug om het Duizendjarig Vrederijk op te richten, een rijk vol vrede, gerechtigheid en liefde.

      “Openbaring 3:10 (Herziene Statenvertaling):

      10 Omdat u het woord van Mijn volharding hebt bewaard, zal Ik ook u bewaren voor het uur van de verzoeking, die over heel de wereld komen zal, om hen die op de aarde wonen te verzoeken.”

      Het uur van de verzoeking is niets anders dan de Grote Verdrukking.

      Enkele goede eindtijdwebsites zijn bijv. http://www.raptureready.com, https://unravelations.weebly.com en http://www.zoeklicht.nl waar je je op het tijdschrift het Zoeklicht kunt abonneren.

   2. Oekraïne. De Graanschuur van Rusland. Vanaf 1917 wilden de inwoners in dat Gezegende Land niet al te best meewerken met de … ehh .. “communistische” (*) regering aldaar agv de gedwongen kolchozes, waarna Stalin daar 7 milJOEN Oekraieners heeft weten doen omkomen agv een totaal kunstmatige (“communistische”) hogersdood.

    De beruchte Holomodor. Te krànkzinnig voor woorden.
    De even Echte àls Verzwegen Holocaust van de 20e eeuw ta-daaa !!
    “Verzwegen” omdat de slachtoffers christenen waren natuurlijk, en die dienden “te worden vermorzeld” volgens de “communisten”. Logisch. Ze hielden van hun land en vroegere vorstenhuis, ds “Staatsvijand Nr 1” hè ? (*)
    Ze waren immers niet zo te porren voor de “Rode” Revolutie. En dat hebben ze geweten, althans, de enkele overlevenden dan 🙁

    Kijk anders even naar dit doccie ; in 2 uur leer je méér over (de oorsprong van) het “communisme” dan in 15 jaar “staatsonderwijs”, hélemaal in NEDERland :

    https://www.youtube.com/watch?v=oIuW-vNQsQI

    * = Zag je 128 jaar daarvoor OOK in Frankrijk gebeuren, dezelfde “daders” overigens.
    Gerekend vanaf 1789.
    Of 1917 zo u wilt …

 5. Ik ga er van uit dat er een grote oorlog komt tussen Rusland en Europese NAVO-lidstaten, inzake Oekraïne, en dat wij als burgers en militairen daar ook rechtstreeks de gevolgen van zullen ondervinden. Niet alleen maar door nog verder exploderende energie- en brandstofprijzen die de inflatie nog hoger doen worden, maar ook door massale cyberaanvallen op Europese banken en nutsvoorzieningen, en t.g.v. daarvan grote politieke, economische en maatschappelijke onrust in West-Europa. Zullen West-Europese regeringen dan de staat van beleg afkondigen, een algehele mobilisatieplicht invoeren en de uitgaven aan zorg, onderwijs, binnenlands bestuur en sociale zekerheid afknijpen?

  1. Neen er komt zeker geen oorlog maar een valse vlag operatie die hangt wel in de lucht uiteraard door de veiligheidsdiensten van de westerse landen zelf georganiseerd en gebracht met prachtige propaganda.

   In Kasachstan hebben we kunnen zien in jan hoe snel de russen orde op zaken gebracht hebben in een paar dagen waren alle door westerse veiligheidsdiensten
   gekochte oppositie of verdreven of letterlijk geneutraliseerd. Nu horen we niets meer van Kasachstan want de coup is jammerlijk mislukt.

   Deze situatie in Oekraine heeft slechts 2 doelen nl afleiding van een ineenstortende economie in eu en de vs. En uiteraard Nordstream 2.

   Het zgn westen heeft daar niets te zoeken en heel veel oost europese landen gaan zeker niet mee doen. Oekraine en Rusland zijn natuurlijk wel broeder volkeren met een lange gemeenschappelijke geschiedenis. En als je als soldaat in Oekraine ca 150 usd per maand betaald krijgt wie is dan geintresseerd om daar te gaan vechten ?

   Putin hoeft geen schot te lossen hij en zijn administratie zien hoe het westen zichzelf opheft door haar waanzinnige politiek op alle fronten.

  2. Zoals ik al eerder zei waarde Mark : je gaat er gewoon ààn agv de prijsstijgingen van àlles.
   Dus daar hoeven ze je wajong-uitkering niet eens voor te verminderen ; een kat in ’t bakkie !
   Binnen een paar jaar hebben “ze” je “down” waar “ze” je ook willen hebben, heel simpel.
   Kun je gaan deelnemen aan de (door “hen” al zo lang gewilde) “Goerote Volksopstand”.
   En wordt je (nog meer) “hun bitch”.
   Zul je zien jongen.
   Succes !

   1. @René Bahlmann schreef: 21 februari 2022 om 01:33:

    “Zoals ik al eerder zei waarde Mark : je gaat er gewoon ààn agv de prijsstijgingen van àlles.
    Dus daar hoeven ze je wajong-uitkering niet eens voor te verminderen ; een kat in ’t bakkie !”

    Werkenden met lage en middeninkomens en gepensioneerden hebben net zo goed onder deze prijsstijgingen te lijden, zeker nu werkgevers erg huiverig zijn om de lonen fors te verhogen. Stijgen de lonen niet mee met de inflatie, dan blijven uitkeringen, die aan de gemiddelde loonontwikkeling zijn gekoppeld, ook achter. Sinds het Akkoord van Wassenaar is de automatische prijscompensatie afgeschaft.

    En tijdens de door de elite gewilde Grote Volksopstand moet je er niet raar van kijken dat er een radicaal-rechtse dictator aan de macht komt die een keihard schrikbewind zal vormen.

    1. Of vindt René Bahlmann het misschien wel prima dat mensen met een uitkering er enorm op achteruit gaan t.g.v. prijsstijgingen over de volle breedte, ik dacht het niet!

     1. Zelf behoor ik ook tot de uitkeringsgerechtigden. AOW + een aanvullend pensioen dat al vele jaren stil staat. Samen met miljoenen andere uitkeringstrekkers gaan wij de eerste klappen opvangen van een neergaande economie. Er zal zeker sociale onrust ontstaan waarbij ik vrees dat er onvoldoende gecompenseerd gaat worden. De gerezen tekorten laten dat niet toe en politiek Den Haag ziet andere prioriteiten van wereldformaat die een hoger belang dienen. Rutte 4 is het contact met het eigen volk kwijt. Nu even ‘mooi zitten’ voor de gemeenteraadsverkiezingen en daarna weer luisteren naar de Europese Commissie.

 6. “We hebben ons mondiaal tot de nek toe in de schulden gestoken.”
  Oké Gerrit, maar bij WIE en HOE ?
  Ik wil hier eigenlijk alleen maar de tweede vraag zelf even beantwoorden :
  “door een getalletje in te tikken door de landelijke centrale bank natuurlijk ; zo geld uit het Absolute Niets creërend”.
  Het “geld” bestond immers toch niet VOORDAT het (in het bestaan) werd geleend, waarde Gerrit ?

  Even iets anders ; “Behold Da Future ; YOUR Future ?” :
  https://www.xandernieuws.net/algemeen/nieuw-wef-rapport-kondigt-bijna-letterlijk-digitaal-teken-van-het-beest-systeem-aan/

  Bèst wel enge shit toch ?

  1. De essentie van centraal bankieren en meestal de eigenaren van de centrale banken de commerciele banken die het meeste krediet genereren dmv fraktioneel bankieren/kredietuitgave. En als het zaakje zich zelf opblaast dan laat je de belasting betaler bloeden en anders devalueer je de munt extreem. In beide gevallen een win win voor de banksters, integendeel voor de burgers een verlies verlies situatie zo gaat het al eeuwen overigens. Niets nieuws onder de zon we zitten nu in de fase voor de centrale banksters die het beste omschreven kan worden als volgt: inflate or die.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: