Na klimaatdemonstraties nu ook oproep tot wereldwijde staking

12

“Ik ben Greta Thunberg, 15 jaar en kom uit Zweden. Ik spreek uit naam van Climate Justice Now! en ik beschuldig jullie.” In een toespraak van drie minuten vat de scholier de vrees en hoop en boosheid samen van miljoenen. Waarschijnlijk honderden miljoenen gewone mensen, net als zij. Vrees voor het definitief teloorgaan van de blauwe planeet. Hoop op een wereld waarin plaats is voor allen. Boosheid omdat de verantwoordelijken hun verantwoordelijkheid niet nemen. Een vlammend “J’accuse” dat niemand had kunnen verbeteren. United Nations Climate Change Conference te Polen, december 2018.

Een rechtvaardige zaak

Grote kans dat Greta Thunbergs woorden vleugels krijgen. Ook de geschiedenis ingaan. Net als het “J’accuse” van Emile Zola in 1898, die eveneens streed voor een rechtvaardige zaak. Gans Frankrijk werd betrokken toen bij een onrecht dat hij recht zette. Alleen is de zaak waarvoor deze Zweedse tiener strijdt, van veel groter belang.

Veel méér dan het klimaat

Greta heeft het over de onrechtvaardige verdeling van rijkdom. Over de aarde uitputten ten behoeve van weinigen die in luxe leven. Haar stem wordt ondertussen gehoord door honderduizenden scholieren in vele landen. Gewone mensen jong én oud komen de straat op om van zich te laten horen. Eén kind dat spijbelt om te gaan demonstreren op een schooldag kun je straffen. Tien kinderen wordt al moeilijker. Stel je dan honderdduizenden scholieren voor die burgerlijk ongehoorzaam zijn?!

Eén voor allen, allen voor één?

Wanneer één meisje de durf en het lef heeft om te spreken voor de Verenigde Naties. Eén tiener zoveel positiefs op gang brengt, over gans de wereld straks misschien wel. Dan is àlles mogelijk, toch? We kunnen Greta Thunberg zelfs vergelijken met Julian Assange, zij het in een heel andere context. De Australische activist achter WikiLeaks. Ook deze klokkenluider streed en strijdt voor een ‘goede zaak.’ We hopen dat Greta niet vroeg of laat zijn lot deelt, want met de meeste klokkenluiders verloopt het slecht. Luidop zeggen wat niét welkom is? Wat wel geweten is maar beter niet uitgesproken wordt? Maar Greta zegt het zelf al: “Ik geef er niet om dat ik niet populair ben.” Maar ze is het naturlijk wel, en hoè!

Oproep tot wereldwijde staking

In een Open Brief hebben nu ook 350 Nederlandse wetenschappers hun steun gegeven aan de klimaatspijbelaars. Vele duizenden scholieren gaan op donderdag 7 februari 2019 de straten van Nederland op. Net als in vele andere landen waaronder buurland België. Climate Justice Now! heeft tevens opgeroepen tot een wereldwijde staking op 15 maart 2019 om de eisen van zovelen kracht bij te zetten. Leest u hier als u wilt waartoe stakingen zoal kunnen leiden…

Greta Thunberg spreekt: