Na klimaatdemonstraties nu ook oproep tot wereldwijde staking

“Ik ben Greta Thunberg, 15 jaar en kom uit Zweden. Ik spreek uit naam van Climate Justice Now! en ik beschuldig jullie.” In een toespraak van drie minuten vat de scholier de vrees en hoop en boosheid samen van miljoenen. Waarschijnlijk honderden miljoenen gewone mensen, net als zij. Vrees voor het definitief teloorgaan van de blauwe planeet. Hoop op een wereld waarin plaats is voor allen. Boosheid omdat de verantwoordelijken hun verantwoordelijkheid niet nemen. Een vlammend “J’accuse” dat niemand had kunnen verbeteren. United Nations Climate Change Conference te Polen, december 2018.

Een rechtvaardige zaak

Grote kans dat Greta Thunbergs woorden vleugels krijgen. Ook de geschiedenis ingaan. Net als het “J’accuse” van Emile Zola in 1898, die eveneens streed voor een rechtvaardige zaak. Gans Frankrijk werd betrokken toen bij een onrecht dat hij recht zette. Alleen is de zaak waarvoor deze Zweedse tiener strijdt, van veel groter belang.

Veel méér dan het klimaat

Greta heeft het over de onrechtvaardige verdeling van rijkdom. Over de aarde uitputten ten behoeve van weinigen die in luxe leven. Haar stem wordt ondertussen gehoord door honderduizenden scholieren in vele landen. Gewone mensen jong én oud komen de straat op om van zich te laten horen. Eén kind dat spijbelt om te gaan demonstreren op een schooldag kun je straffen. Tien kinderen wordt al moeilijker. Stel je dan honderdduizenden scholieren voor die burgerlijk ongehoorzaam zijn?!

Eén voor allen, allen voor één?

Wanneer één meisje de durf en het lef heeft om te spreken voor de Verenigde Naties. Eén tiener zoveel positiefs op gang brengt, over gans de wereld straks misschien wel. Dan is àlles mogelijk, toch? We kunnen Greta Thunberg zelfs vergelijken met Julian Assange, zij het in een heel andere context. De Australische activist achter WikiLeaks. Ook deze klokkenluider streed en strijdt voor een ‘goede zaak.’ We hopen dat Greta niet vroeg of laat zijn lot deelt, want met de meeste klokkenluiders verloopt het slecht. Luidop zeggen wat niét welkom is? Wat wel geweten is maar beter niet uitgesproken wordt? Maar Greta zegt het zelf al: “Ik geef er niet om dat ik niet populair ben.” Maar ze is het naturlijk wel, en hoè!

Oproep tot wereldwijde staking

In een Open Brief hebben nu ook 350 Nederlandse wetenschappers hun steun gegeven aan de klimaatspijbelaars. Vele duizenden scholieren gaan op donderdag 7 februari 2019 de straten van Nederland op. Net als in vele andere landen waaronder buurland België. Climate Justice Now! heeft tevens opgeroepen tot een wereldwijde staking op 15 maart 2019 om de eisen van zovelen kracht bij te zetten. Leest u hier als u wilt waartoe stakingen zoal kunnen leiden…

Greta Thunberg spreekt:

12 reacties

 1. We zijn bezig een klimaathype te ontwikkelen. We worden kritisch in het beoordelen van het klimaatgedrag van anderen. Vliegschaamte, rijden in asobakken, en welk klimaatdoel staat bij jou nummer 1. Er gaat geen dag voorbij of de klimaatdrammers lezen ons de les. Maar misschien worden we gered door de bel. De zeepbel van een opgeblazen economie. Opgeblazen door de geldverruimingspolitiek van centrale banken. Er wordt namelijk een recessie voorspeld die volgens veel analisten dieper zal zijn dan de vorige. Misschien wel een depressie. Een echte depressie zou een uitkomst zijn voor een schoner milieu. Als de groei sterk terugvalt dan consuminderen we al zoveel dat er behoorlijk minder CO2 wordt geproduceerd. Er wordt minder brandstof verstookt, minder uitstoot door fabrieken die door vraaguitval en kostenbesparing terug vallen op halve kracht. Kortom, laat de recessie maar snel komen. Komt het klimaat heel goed van pas. Dus niet investeren in die dure energietransitie. Jammer dan voor de werkgelegenheid. Nee, we moeten terug naar de tijd van vroeger toen alles anders was. Paard weer voor de wagen spannen en alle asobakken aan de kant. Gewoon een stapje terug. De vele jaren van economische groei die de mensheid steeds meer CO2 uitstoot bracht zijn voorbij. Back to basic. Gewoon stil gaan zitten, niet teveel bewegen en vooral niet vliegen. Dat is onmenselijk, te futuristisch. Niet moeilijk doen en de mensheid niet onnodig confronteren met onbetaalbare investeringen. Dat is zo ongeveer mijn simpele oplossing. Makkelijker kan ik het niet bedenken.

  1. “Maar misschien worden we gered door de bel”.

   We worden gered door de bel, is dat niet door een in elkaar stortend financieel stelsel, dan wel door grondstoffenschaarste, beide zijn immers met elkaar verknoopt. Dan lost het klimaatprobleem vanzelf op. Daar zit ook de crux. Een van beide problemen gaat ons zwaar onderuit halen.

   Ik heb niets met de klimaatdemonstraties an sich. Maar wat Greta Thunberg, in het filmpje zegt onderaan bij het artikel, daar kan ik heel ver in meegaan, zelfs al is het confronterend.

 2. De aanstekers van dit lont zijn natuurlijk de scholen.Pubers zijn zo makkelijk te manipuleren,vooral als het ze iets oplevert namelijk vrij zijn van school en zich heel belangrijk voelen.Het brein ontwikkeld zich op deze leeftijd en het is bij de meeste ouders bekend dat ze op deze leeftijd hun verstand te lijken verliezen en zich gedragen als pure narcisten.Dus de scholen spelen voor hun meester(regering)hun rol goed.Dat is ook de reden dat ze nu op scholen 16 jarige angst aan gaan praten om zich te laten vaccineren
  Omdat ze weten dat deze leeftijd super kwetsbaar is ,wij hebben onze zoon al goed voorbereid en we hopen dus nu dat hij opgewassen is tegen de groepsdruk.Als ouders zitten we er bovenop.Hopelijk zijn er meer ouders die dat doen,en staken voor het belang van Elite ? Ik verbied het hem Hij gaat maar lekker voetballen dan.

 3. Ja Greta, dat is weer een mooi emotioneel praatje en gaat niets opleveren anders dan een prachtige carriere als activist die de hele wereld rond vliegt. Het kernprobleem overbevolking wordt weer feilloos vermeden, sterker nog ze wil in ieder geval zelf kinderen (althans daar droomt ze nu al van ) maar wie vervuilen deze aarde meer? 1,7 miljard mensen in 1900? Of 7,6 miljard mensen nu? ok in 1900 stookten we nog op turf, maar niemand had een auto, koelkast, cv, en een vliegticket.

  1. Dat is inderdaad hét grote en échte probleem Hein! Daar hoor je niemand over (ik heb er wel al een drietal keer hier over geschreven, en u vernoemt het nu ook, maar buiten ons…?) Toch is het meisje wel zeer oprecht hoor. Petje af! Die overbevolking, dat lijkt me een (in de praktijk, niet theoretisch) onoplosbaar probleem. Niemand wil er aan, niemand durft, van politieke kant dan, want rapporten van wetenschappers zijn er genoeg. Dus laat ons het gevolg aanpakken, die vervuiling dus. Kjjk eens wat een Nederlandse jongeman bedenkt en doet en in gang brengt, Boyan Slat. En nu Greta Thunberg? Maakt ineens dat ik mijn hoop in de jongste generatie stilaan terugkrijg!

   1. Hallo Joost, deze aarde is alleen te redden als de mensheid zelf de overbevolking aanpakt. Zoals China gedaan heeft. Of gewoon vrijwillig zoals de meeste oorspronkelijke christelijk-europeese bevolking met een geboorte getal onder de 2. En anders wordt het afwachten hoe de Natuur zal ingrijpen die heeft namelijk een bijzonder groot pallet aan “oplossingen” om de mensheid te decimeren.

    1. Het is hét probleem Hein, helemaal mee eens. Op het platteland van China (ver weg van de beleidsmakers en statistici) deed men wel wat men wou hoor, dat heb ik van een Chinese dame. China heeft die politiek ondertussen wel opgegeven. De industrielanden hebben te weinig ‘jeugd’; er worden hier te weing kinderen gemaakt. De arme landen hebben er tevéél. Al die monden moeten gevoed worden, dus de boeren moesten managers worden, de dieren uitgeperst, op tv zag ik zo’n boer, hij zei ‘ziet u deze zeug? Ze zou het dubbele aantal spenen moeten hebben’…het onmogelijke dus. Ondertussen is men hier en daar al insecten aan ’t eten, kun je nagaan? Plus de druk op de aarde zelf, haar grondstoffen. Teveel volk te dicht op mekaar, geeft nood aan ruimte, werkt racisme, geweld en discriminatie in de hand, maar dat weet u waarschijnlijk allemaal wel hé. Want u duidt het kernprobleem….maar wie komt met een werkbare oplossing. Erger nog: het wordt niet erkénd als het eigenlijke probleem, zo ver zijn we nog niet! Sjonge jonge…ik weet het ook niet hoor…misschien eens een stuk over schrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: