Na Omikron komt Evergrande: zeer besmettelijk voor financiële markten

We zouden het bijna vergeten maar er loert een nieuw besmettelijk virus om de hoek. De mainstream media berichten alleen maar over omikron die zeer besmettelijk is voor de mens. Echter is de “Evergrandevariant” een veel gevaarlijker virus. Niet voor onze gezondheid maar voor de financiële markten en gevaarlijker dan menigeen denkt. We weten nu dat we van omikron minder ernstig ziek worden maar wat Evergrande gaat doen wordt behoorlijk onderschat. Als de vastgoedreus heus omvalt zou dat een domino-effect kunnen veroorzaken en net als het coronavirus als een lopend vuurtje de wereld over gaan.

Vrijheid voor veiligheid

Niet de zorgsector maar de financiële sector zou kunnen bezwijken. Niet onze gezondheid maar ons geld gaat er aan. Het is het 2G-systeem. Gezondheid en geld zijn essentieel; het is wezenlijk anders dan de op handen zijnde 2G-regeling die regelt dat Gevaccineerde en Genezen personen via een QR-code op de telefoon volgens het CTB(Corona Toegangs Bewijs) toegang krijgen tot alle sectoren in de samenleving. Op 22 november 2021 heeft het vorige Kabinet drie wetsvoorstellen ingediend om passende maatregelen te kunnen nemen om de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te kunnen vertragen. We leveren een “beetje” vrijheid in voor veiligheid. Je moet wat over hebben voor de gezondheid van jezelf en van anderen. Je doet het niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander, zo luidde in het begin van de “pandemie” de slogan. Het gaat om lotsverbondenheid. Als iemand in je familiekring ernstig ziek is dan leef je mee. In tijden van een pandemie leven we verplicht mee met een paar duizend coronapatiënten die de zorg belasten. Hoe je het ook bekijkt, we hebben er weinig over te zeggen zolang de (tijdelijke?) Noodwet van kracht blijft. In tijden van nood zijn we één commune waarbij we een persoonlijk offer brengen ten gunste van de gemeenschap. Voorwaarde is dat een centrale leiding de regie ter hand neemt.

Onder curatele

Gedurende de Noodwet verkeren we ‘tijdelijk’ in een technocratie. We kwamen vanuit een democratie en dreigen via een technocratie, waarin de medische wetenschap zeggenschap heeft, door te stomen naar een dictatuur. Het is maar hoe je het ziet. Maar hoe gevaarlijk is het om met de witte jassen aan het stuur een pandemie te bestrijden, die qua mortaliteit vergelijkbaar is met een griepepidemie, terwijl er gevaren van niet medische aard op de loer liggen. Laten we onze gezondheid weer binnen eigen verantwoordelijkheid stellen en ons richten op ons eigen geld. 2G, gezondheid en geld moet je als mens autonoom regelen. Over gezondheid en geld ben je eigen baas tenzij je handelingsonbekwaam bent. Alleen dan kunnen we onder curatele worden gesteld. Onder een noodwet staan we collectief onder curatele terwijl na 2 jaar  virusbestrijding de status pandemie moet worden opgeheven omdat het virus endemisch wordt. We weten nu genoeg en kunnen onszelf beschermen onder eigen verantwoordelijkheid. Dat moet snel want er schuilt nieuw gevaar dat ook uit China komt. Het gaat om Evergrande, een vastgoedreus zonder geld.

Hele wereld besmetten

Op 3 januari 2022 is de handel in aandelen van de Chinese vastgoedreus Evergrande op de beurs van Hongkong opnieuw stilgelegd. Evergrande verkeert in grote financiële problemen en waarschuwt al langer dat er geen geld is om alle schulden te kunnen betalen. In december miste de vastgoedreus een grote betaling nadat het bedrijf had geprobeerd bezittingen te verkopen en belangen in andere bedrijven af te bouwen. In september 2021 leidde de schuldencrisis in China tot grote onrust op de financiële markten. Het concern is de grootste speler op de Chinese vastgoedmarkt waardoor wordt gevreesd dat een faillissement de hele Chinese economie zou schaden. De aandelenkoers van Evergrande daalde in 2021 met 80 procent en dat met een schuld van meer dan 260 miljard euro. Bij een bankroet zullen indirect bijna 4 miljoen Chinezen werkloos raken. Door de economische verbondenheid zal de malaise ongetwijfeld overslaan op andere vastgoedbedrijven en investeerders. Een economische meltdown is dan onvermijdelijk. Die wordt overigens al jaren voorspeld want een kwart van de Chinese economie drijft op vastgoed. Een ramp met Evergrande wordt groter dan de Lehman Brothers in 2008 omdat de mondiale verstrengeling in de recordhoge schuldenberg vele malen groter is dan in 2008. Een startsein van een financiële crisis die de hele wereld zal besmetten.

Rutte 4 lost het op

Mijn eerste column van het nieuwe jaar is ondanks goede voornemens een griezelig verhaal. Mijn voormalige werkgever hanteerde de leus, “leuker kunnen we het niet maken.” Dat denk ik vaak als ik een kijkje neem op de financiële markten waar tientallen biljoenen dollars rond klotsen. Hoe leuk zal het worden als straks biljoenen moeten worden afgeschreven door het in gebreke blijven van schuldaflossingen. Er wordt al jarenlang gewaarschuwd voor de recordhoge mondiale schuldenberg. Als die gaat schuiven is de financiële ramp niet te overzien. De impact van een beurscrash zal groter zijn dan de ellende in een pandemie die feitelijk een epidemie was. We kregen een voorproefje op de zogenaamde “Great Reset.” Die term kan ik nu openbaar benoemen zonder beschuldigd te worden van het verspreiden van complottheorieën. Het is namelijk voorzien, na een pandemie zou een financiële crisis volgen. Niet voorspeld maar vooraf geregisseerd. Gelukkig wordt het nieuwe Kabinet op 10 januari geïnstalleerd. Een frisse ploeg ministers die nieuwe crises voortvarend te lijf zullen gaan. Er is al geoefend met maatregelen uit de Noodwet, zoals de invoering van het CTB. Het went. Straks nog een paar toevoegingen op de QR-app om toegang te krijgen tot essentiële middelen. Na controle op onze gezondheid volgt de controle op ons geld. Heel voorspelbaar. We gaan naar het 2G-systeem. Gezondheid en Geld onder controle van de overheid. “Leuker kunnen ze het niet maken.” Ik wens u een gelukkig nieuwjaar.

GW

10 reacties

 1. Door de negatieve rente en de hoge inflatie worden je pensioenaanspraken en spaargeld niets meer waard, feitelijk een onteigening dus. En dat terwijl er geen brief gestuurd hoeft te worden dat al je spaargeld en pensioenaanspraken vervallen… het gebeurt geruisloos, dankzij beleid van mensen die geen economie gestudeerd hebben. Economie is namelijk puur politiek geworden als het dat al niet was. De Euro was ook een politieke keuze, de negatieve rente is ook een politieke keuze. Als ieder dan zijn spaarcenten in aandelen en speculatieve investeringen stopt dan gaat de onteigening helemaal snel als dat ineens in elkaar dondert. Dan kunnen we zeggen: “Had je je geld maar niet in dergelijke speculatieve beleggingen gestopt… eigen schuld… dikke bult”.
  Het goede nieuws is dat er nog heel veel pensioengeld en spaargeld is 🙂
  Dus als bovenstaande zou gebeuren, dan moeten de krachten om je spaargeld en pensioengeld op te nemen veel krachtiger worden dan nu het geval is vooraleer er een grote allesvernietigende crash komt. We hebben nog een paar maanden (hoop ik). Ik denk ook dat er zelfs nog steeds veel contant geld ergens in matrassen zit en oude unieke autootjes in schuren, etc..
  APG heeft meer dan 400 miljard belegd vermogen… dat ene Nederlandse pensioenfonds zou Evergrande al kunnen redden.

  1. Citaat: “APG heeft meer dan 400 miljard belegd vermogen… dat ene Nederlandse pensioenfonds zou Evergrande al kunnen redden.”

   Beste Emile, maak geen slapende honden wakker. Hoewel ik denk dat het pensioenvermogen van het ABP indirect door de naderende systeemcrash nu al wordt vernietigd. De oplopende inflatie en de elitaire club globalisten doen hun uiterste best om onze spaarcenten en pensioenreserves langzaam te laten verdampen. Heel jammer dat velen het nog niet zien. Men wordt nu afgeleid door een gezondheidscrisis die ongemerkt wordt verdrongen door de naderende financiële crisis. Maar komt allemaal goed als we ons aan de maatregelen houden en vooral ons digitale paspoort(CTB) gebruiken voor toegang tot essentiële middelen. Gezondheid en Geld onder controle van de overheid, wanneer krijgt de massa spijt…”

 2. Nabrander: Sommigen zeggen dat we in Brave New World zitten of in 1984 van George Orwell… Ik denk dat we ook in Atlas Unshrugged zitten van Ayn Rand. Het productieve deel van onze samenleving stopt ermee… valt uit… invoeren van een CBDC daarna om de motor weer op te starten zal een riskant experiment blijken te zijn… eender als dat vaccin waarbij we maar moeten blijven prikken omdat het niet werkt

 3. Komt allemaal goed. ALS ALLES vooraf is gepland en geregisseerd.
  Zíjn crises, mislukte experimenten, chaos, wanhoop, oorlogen, armoede, honger, ongeneeslijke ziekten en radeloosheid ook voorgeprogrammeerd? De fysieke en geestelijke milieuvervuiling? De verschroeide aarde en getergde hemel?
  Het zou de welvaartstermieten vrijpleiten van schuld aan het kaal gevreten groen en het verstoorde evenwicht.

  Óp naar een ‘Great Reset’! Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Door lieden die zelf geen dag kunnen toevoegen aan hun eigen leven? Als mollen angstig wegkruipen in hun gouden bunkers, of zelfs een vluchtroute zoeken buiten de giftige, aardse dampkring?

  Laten we het nieuwe jaar proberen te beginnen met een beetje bescheidenheid.

 4. Wat zal een ineenstorting van het financiële systeem t.g.v. Evergrande voor gevolgen hebben voor de hoge gasprijzen op dit moment, zullen die ook in elkaar storten?

  1. Tja… probeer even hardop te denken… Evergrande valt om, waardering van financiele assets in China wordt verlaagd, sommige bedrijven in China gaan failliet, vraaguitval op niet essentiele voorzieningen, vervolgens prijsdaling in vastgoed en aandelen, weinig liquiditeit als gevolg van verkoopgolf, prijsdalingen, rente stijgt omdat risico om uit te lenen hoger ingeschat wordt…
   in principe is een “pleitewelle” (faillisementsgolf) deflationair in eerste instantie. Er zou minder vraag zijn naar gas vanuit bijvoorbeeld Chinese productie / dienstensector en dan zou de prijs voor gas vanwege minder vraag uit China wat kunnen dalen… Echter, China koopt op dit moment (nog) redelijk weinig Russisch gas via Power of Siberia pijpleiding… dus effect zou wel eens nihil kunnen zijn op korte termijn. LNG schepen gaan nu namelijk toch al naar Europa.
   China verbruikt mogelijk relatief meer kolen dan gas. Dat zie je in prijs kolen als gevolg van conflict Australie – China.
   Op lange termijn zal het effect er wel zijn, omdat Chinezen (bij liquidity drain) hun buitenlandse investeringen dan gaan verkopen en dan ontstaat er wereldwijde deflatie.
   Hyper-inflatie op grondstoffen ontstaat volgens mij pas bij
   1. grootschalige productiebeperkingen (aanbod lager dan vraag)
   Je ziet dat men dit kunstmatig creëert door pensioenfondsen bijvoorbeeld bijna te dwingen om te stoppen om te beleggen in fossiel. Schaliegasbedrijven zijn uit de markt gestapt een jaar geleden door juist te lage prijzen, dus dat is een tijdelijk hyperinflationair effect dat wel weer opgelost zal worden (mits in schaliegas geinvesteerd mag worden… zal onder Biden ge destimuleerd worden hetgeen redelijk correct is gezien de milieuramp die het wellicht creert)
   Dit soort effecten zijn niet plotsklaps en leiden tot een langzaam stijgende prijs van alle energie in Europa en het vertrekken van de nog resterende productiebedrijven uit ons continent (uitgezonderd Verenigd Koninkrijk dat momenteel flink profiteert van Brexit , Shell / Unilever)
   2. Massale speculatieve vlucht in grondstoffen
   Daarbij moet je wel daarvoor opslagcapaciteit voor gas hebben denk ik en dat speelt dan bij gas wat mij betreft minder, maar hier ook weer hetzelfde verhaal… de gas opslagcapaciteit in Europa is om 1 of andere reden in de afgelopen zomer niet aangevuld, waarom eigenlijk? Dus ruimte voor grootschalige speculatieve inkoop, zeker daar in Oekraïne de storage capaciteit (op te zoeken via google typ in zoekterm gas storage en AGSI) zeer onderbenut is op het moment. Je zou rijk kunnen worden om deze te vullen vanuit West Europa met bijvoorbeeld Noors Gas… en dan weer te verkopen als de prijs van gas nog hoger wordt…. gezien het mislukkende milieubeleid is dat een redelijk zekere investering, maar Oekraïne is een onstabiel land dus met hoog risicofactor.
   Kortom… ik denk dat het geen direct invloed zal hebben op de Europese gasprijzen, maar zoals ik al aangeef zijn er heel veel factoren in een economie die een rol spelen… en is de politieke factor zoals altijd volkomen onberekenbaar

   1. Dus financiële en economische meltdown met daarbij nog veel hogere energieprijzen en hyperinflatie? Nog veel hogere energieprijzen dan nu het geval zijn, kunnen het gevolg zijn wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt te midden van de financiële ineenstorting.

 5. “Het is namelijk voorzien, na een pandemie zou een financiële crisis volgen.”

  GROTE KLASSE dat je dit door begint te krijgen sinds een paar maanden ! (?)

  O ja, de “ingewijden” verdienden er ook nog eens gigantische sommen mee, door op tijd (2019) pharma-aandelen te hebben gekocht. Logisch.

  “It’s a big club, but you ain’t IN it !” wa-haa-haaaaa !!!! !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: