Na Venezuela ook Argentinië in de ban van crypto

De handel in bitcoin heeft een nieuw record bereikt in Venezuela. In de eerste week van juli 2019 werden 47 miljard Venezolaanse bolivars geruld voor de digitale munt. Wat een vorig record breekt van midden juni. In Argentinië is de bitcoin ondertussen al haast even populair. De reden is dezelfde in beide landen. Torenhoge inflatie dus de plaatselijke munt verliest zienderogen aan waarde. Plus grote politieke onrust. Dit alles doet zich al veel langer voor in Venezuela met zelfs hyperinflatie. Maar Argentinië is flink aan het bijbenen in de trieste race naar…tja, waar naartoe eigenlijk.  

https://coin.dance/volume/localbitcoins/VES

Hyperinflatie

‘The worse the political, social, and economic conditions in Venezuela get, the more that residents suffering under the Maduro regime pile into bitcoin.’ De hyperinflatie heeft er een nooit geziene omvang gekregen. 1.300.000 procent werd in april 2019 opgetekend. Iets beneden de één miljoen procent in mei. Voor de tweede keer in een jaar tijd worden nieuwe bankbiljetten uitgebracht. Ditmaal met nominaties tot 50.000 bolivar, ongeveer 8 euro waard. Ook politiek is er nog weinig veranderd om de patsituatie van twèè presidenten op te lossen. Al zouden beide partijen, Maduro en zijn tegenstanders, toch weer met elkaar onderhandelen.

Politieke en economische onzekerheid

De politieke en economische situatie in Argentinië is minder urgent maar ook daar is bitcoin meer populair dan ooit. De huidige, rechtse president (voorheen zakenman) Macri heeft er economisch weinig van gebakken sinds zijn aantreden in 2015. Al erfde hij een economie in slechte staat van zijn voorganger, de linkse advocate Cristina Fernández de Kirchner. Zij moet zich anno 2019 voor de rechtbank trouwens verantwoorden voor beschuldigingen van corruptie. Aanstaande oktober 2019 vinden nieuwe verkiezingen plaats. Wie zal een van de grootste economieën van Zuid-Amerika kunnen redden? Zelfs hulp van het IMF heeft tot nu toe niet gebaat en de armoede neemt schrijnende proporties. De bitcoin versus Argentijnse peso koers gaat zelfs hoger dan ten tijde van de cryptohype einde 2017. Ook hier dus een vlucht uit de plaatselijke munt naar wat blijkbaar als een alternatief gezien wordt door de bevolking: bitcoin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: