Naar een tweede burgeroorlog in de VS? (6) Vreedzaam betogen ontaardt in anarchie

De massa’s burgers die al bijna een week betogen betogen voor een STOP aan gratuit politiegeweld… Hun nobele en gerechtigde eis wordt danig in een negatief daglicht gebracht door andersoortig, ook gratuit geweld. Het inslaan van ruiten van winkelpanden. In brandsteken van auto’s (en niet alleen politiewagens). Plunderen van luxe handelszaken. Anderen in mekaar slaan, altijd in groep en tegen zwakkeren. Die minderheid gaat alle sympathie die andere burgers, niet participanten voor de zaak kunnen hebben, teniet doen. Gerald Celente Quote: “When people have nothing left to lose, and they’ve lost everything, they lose it.” Dit is hoe anarchie er uitziet…

Een Trump fan:

‘A protest over the death of George Floyd in police custody turned violent on Sunday night. What began as an attempted removal of a confederate monument at a city park, eventually descended in to rioting and looting of local banks and businesses’. Men richt zich dus ook tegen Amerikaanse symbolen:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1267515702652678144

De rede spreekt

Dr. Ron Paul (geboren 1935, 84 jaar!) spreekt zich uit over de rellen, ondertussen bliksemsnel verspreid van Minneapolis naar alle 50 de Verenigde Staten. Met betogingen in verschillende buitenlanden uit sympathie voor de zaak tegen talloze gevallen van brutaal politieoptreden. In Ierland, Nederland, de eerder genoemde landen als het VK en het verre Nieuw Zeeland zelfs… (Ronald Ernest Paul is een voormalig lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de Republikeinen. Hij dong mee naar de nominatie als presidentskandidaat voor de Amerikaanse Republikeinse Partij in 2008 en 2012, en in 1998 was hij daadwerkelijk presidentskandidaat voor de Libertarische Partij. Wikipedia.org). Een eerlijk man van de rede. Met bagage, ervaring, kennis en gezond verstand, ze zouden hem president moeten maken! (can not happen, will not happen…)

Het kan ook anders: Nederlanders solidair tegen Amerikaans racisme:

https://twitter.com/sahouraxo/status/1267503043542749190

Gerald heeft het opnieuw correct voorspeld

We halen nogmaals zijn recentste commentaren op de burgeropstand naar voor…

…en een interview van 1 januari 2020. Toen waren het de burgerprotesten in meer dan een dozijn landen (nog niet in de Verenigde Staten) die de hoofdpagina’s sierden. Maar het is niet omdat eerst Corona op die voorpagina’s staat en nu de Amerikaanse rellen, dat bijvoorbeeld het diepe Franse ongenoegen verdwenen is.

Ondertussen in Frankrijk

Heel benieuwd zijn we ook naar wat Michael Moore te zeggen heeft over de nationale protesten, of zeg maar de mini opstand van ‘het volk’? Heel recent, ‘EMERGENCY PODCAST SYSTEM — Don’t Be A Bystander | Rumble w Michael Moore podcast’:

Dit is de Revolutie, zegt de meermaals, onder andere met een Oscar bekroonde filmmaker Michael Moore. Dit is ook ‘Amerika’: protesteren dus en opkomen voor je rechten. Zijn recente film ‘Planet of the Humans’ is zonet gecensureerd door YouTube, dus Michael is sowieso behoorlijk pissed. ‘There Are No Good Cops As Long As There Are Bad Cops | Rumble w Michael Moore Podcast’:

…en helemaal terug in 2000. Jawel, toen al waren er ‘issues’ rond extreem politiegeweld. Ook toen werden ongewapende zwarten gedood door agenten. ‘Don’t Shoot, It’s Only a Wallet—Michael Moore on police killing unarmed Black people from 5/24/2000′:

https://www.youtube.com/watch?v=jMecsZh6W9w

Sterke Man

Vandaag, dinsdag 2 juni 2020, geeft president Trump dan toch een korte speech. Zo uit het hoofd wel, hij leest niets af. Het is de te verwachten retoriek waarin hij zichzelf als de Sterke Man afschildert, de Verdediger van de Amerikaanse waarden, de Beschermer van onschuldigen. Trump zegt aan de kant te staan van de vreedzamen onder de betogers. Die volgens hem geïnfiltreerd zijn door beroepsanarchisten, de Antifabeweging, plunderaars, brandstichters, oproerkraaiers “and others”. Nou nou, daar woont me een zootje ongeregeld in dat land? En dat die blijkbaar met zovélen zijn! Maar het is wat we al vreesden. Een kleine minderheid die het vergalt voor een grote meerderheid van terecht verontwaardigden, bezorgden, misnoegden en bozen. Het excuus op een presenteerschaal om hardhandig op te treden, geweld met nog meer geweld te lijf te gaan. De reeds overvolle gevangenissen nog meer te bevolken. We stellen ons zo voor dat niet betrokken Amerikanen blij zouden zijn met een keihard officieel optreden. Omdat ze nog liever in een politiestaat leven dan onder anarchie?

Patriot Act

De VS zijn reeds heel lang het land met het meeste aantal gevangenen ter wereld. Prisonpolicy.org: ‘The American criminal justice system holds almost 2.3 million people in 1,833 state prisons, 110 federal prisons, 1,772 juvenile correctional facilities, 3,134 local jails, 218 immigration detention facilities, and 80 Indian Country jails as well as in military prisons, civil commitment centers, state psychiatric hospitals, and prisons in the U.S. territories.’ En: ‘At least 1 in 4 people who go to jail will be arrested again within the same year — often those dealing with poverty, mental illness, and substance use disorders, whose problems only worsen with incarceration.’ Eén op vijf wordt ook opgesloten voor drugsgerelateerde feiten. Het stemt allemaal tot nadenken. De USA Patriot Act (wet onder George W. Bush in 2001) laat dan nog toe om wettelijk iédereen te arresteren. Vast te houden zonder eindtermijn, die ‘verdacht’ wordt van ‘terrorisme’. De term wordt aldus de critici zeer ruim geïnterpreteerd. Wikipedia.org: ‘The following are controversial invocations of the USA PATRIOT Act. The stated purpose of the Act is to “deter and punish terrorist acts in the United States and around the world, to enhance law enforcement investigatory tools, and for other purposes.” One criticism of the Act is that “other purposes” often includes the detection and prosecution of non-terrorist alleged future crimes.’ Gezien president Trump eerder al sprak van ‘terroristen’ of ‘terroristische daden’, weten we genoeg over wat gearresteerden vandaag te wachten staat.

“Watjes”

Zo benoemt president Trump gouverneurs van Staten die volgens hem niet hard genoeg optreden. En “zwak” zijn ze ook. Jullie moeten domineren, ordoneerde hij. We worden uitgelachen in het buitenland, aldus Donald Trump. Minnesota in het bijzonder (waarin Minneapolis ligt, de stad waar George Floyd vermoord werd).

Ondertussen gaan de protesten en demonstraties afgelopen nacht van 1 op 2 juni 2020 gewoon door. Zelfs na de ingestelde avondklok, zoals in Washington DC:

‘Fuck Trump’

No Justice No Peace, horen we betogers scanderen. En daarin hebben ze natuurlijk gelijk. Er kan geen vrede heersen in een land dat zich een rechtsstaat wil noemen, maar geen rechtvaardig juridisch systeem handhaaft. Ze tonen opschriften als ‘I can’t breathe’. Ik kan niet ademen, de woorden herhaaldelijk uitgestoten door George Floyd tot vlak aan zijn dood. Sommigen roepen ook met de handen ostentatief omhoog gestoken: “Don’t Shoot”. Een enkeling roept “Fuck them”, wijzend op de sterk aanwezige politiemacht. We zien ook meermaals beelden van protestvoerders die anderen tegenhouden van plunderen en andere geweldadigheid begaan. Dat zijn dan degenen met gezond verstand. Die beseffen hoeveel kwaad geweld doet aan een rechtvaardige zaak. Iemand sprayt de veelzeggende boodschap op een gevel ‘Fuck Trump’; géén fan zo te zien…

Laten we voor dit artikel een heel beroemde man aan het woord. Hij mag zeker over het onderwerp, racisme, spreken. Want hij is zwart. Maar zo mogen we hem dus niét noemen. Hij benoemt zichzelf als “Amerikaan”. Kan het zo eenvoudig zijn als Morgan Freeman hier stelt? Uit de oude doos:

3 reacties

  1. Onderzoek toont aan: coronavirus is niét op beruchte vismarkt in Wuhan ontstaan.
    https://www.ad.nl/buitenland/onderzoek-toont-aan-coronavirus-is-niet-op-beruchte-vismarkt-in-wuhan-ontstaan~aefc2431/
    Stel je toch eens voor dat China (per ongeluk) het virus heeft verspreidt dan heeft het zonder een kogel te hoeven schieten de VS op de knieën gekregen.
    En het ergste moet nog komen in de VS de financiële crisis die de crisis in de jaren 20 van de vorige eeuw zal doen verbleken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.