Nationale Nederlanden verandert handelsnaam

5

Jan Hein Strop van Follow The Money komt dinsdag 21 mei met een nogal brekend stukje over Nationale Nederlanden, één van de grootste verzekeringsmaatschappijen in Nederland en een volle dochter van ING. FTM laat weten dat er een claim van zo’n €2,7 miljard in het verschiet ligt, omdat Nationale Nederlanden de klanten niet op de juiste manier heeft ingelicht over de kosten van beleggingsverzekeringen.

nationale oplichters

Uitspraak Kifid

Door de gebrekkige informatievoorziening over de ingewikkelde werking van de verzekeringen heeft de onafhankelijke Geschillencommissie van de Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), die voor de sector bindende uitspraken doet, besloten dat Nationale Nederlanden de kosten moet terugbetalen aan de klanten. Lees hier het hele dossier. De verzekeringstak van ING heeft in totaal zo’n 691.00o beleggingsverzekeringen verkocht.

Wat is een woekerpolis?

Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen met een levensverzekering waarbij de premie is belegd. Vaak zijn woekerpolissen verkocht als spaarproduct, voor de aflossing van de hypotheek of als aanvulling op het pensioen. De banken en verzekeraar berekenen hoge kosten door aan de klant en tevens ligt het risico van de beleggingen volledig bij de afnemer van het financiële product. Dat is lekker makkelijk geld verdienen dus voor de banken. Ook werden de woekerpolissen graag verkocht door intermediairs, want die ontvingen in de regel grote vergoedingen als er een beleggingsverzekering werd afgesloten. In Nederland zijn er voornamelijk in de jaren ’90 miljoenen woekerpolissen verkocht.  Er zijn volgens de Consumentenbond meer dan 7 miljoen woekerpolissen verkocht. In de jaren ’90 waren de beleggingsverzekeringen erg populair door de stijgende koersen op de beurs.

De berekening

Op FTM hebben ze even kort en bondig een berekening gemaakt: “NN heeft zoals gezegd circa 691.000 beleggingsverzekeringen verkocht, waarop hoogstwaarschijnlijk dezelfde algemene voorwaarden van toepassing zijn. De gemiddelde jaarpremie van beleggingsverzekeringen is circa 1100 euro, zo is af te leiden uit statistieken van De Nederlandsche Bank. Bij een gemiddelde looptijd van de polis van 30 jaar, heeft NN per klant onrechtmatig 3300 euro ingehouden. Tel daarbij op een gederfd (conservatief geschat) rendement van 3 procent en het schadebedrag per polis loopt op naar 3900 euro. Zo bezien hangt NN een mogelijke claim van circa 2,7 miljard euro boven het hoofd.

Wat er ook gebeurt

Je zou verwachten dat beleggers het aandeel ING zouden dumpen na dit nieuws, maar niets blijkt minder waar. Op dinsdagochtend noteert het aandeel ING een kleine 0,2% in de min | 1,5% lager (de beleggers worden wakker, inmiddels -2,8%). Het blijkt maar weer eens dat banken en verzekeraars er in het verleden vaak een zooitje van hebben gemaakt en dat het enkel en alleen het geld van de klant centraal stond, in plaats van de klant zelf. De woekerpolisaffaire is in ieder geval weer een nieuw leven ingeblazen. Wat er ook gebeurt, uw frustraties uiten doet u hier.