Nationalisatie SNS, bankrun, kosten: €3,7 miljard

90

De bank en verzekeraar SNS Reaal is nu van ons allemaal. Zoals we al hadden gedacht was er de afgelopen weken een stille bankrun gaande. Doordat steeds meer Nederlanders hun spaargeld bij SNS vandaan haalden,  zat er bijna geen kapitaal meer in SNS. De Nederlandsche Bank liet weten dat er in de afgelopen 2 weken voor in totaal €2,3 miljard aan spaargeld van de SNS bank werd gehaald. De nationalisatie van SNS Reaal was hierdoor, ondanks de gesprekken met private investeerders, onvermijdelijk. Afbeelding hieronder via @SO3RIQUET

sns reaal failliet

Bailout: €3,7 miljard, alsof het niets is

Dijsselbloem heeft vrijdagochtend namens de Nederlandse overheid bekendgemaakt dat het een kleine €4 miljard euro in de financiële dienstverlener SNS Reaal zal steken. €2,2 miljard euro voor nieuwe kapitaalinjecties, €0,8 miljard als afschrijving van de eerdere steun en nog eens €0,7 miljard euro voor het afschrijven op de vastgoeddivisie Property Finance van SNS. Tevens zullen we als belastingbetaler voor 1,1 miljard aan leningen en 5 miljard aan garanties verschaffen. De grote Nederlandse banken betalen zo’n 1 miljard mee aan de redding van SNS Reaal.

Bankencrisis

Gefeliciteerd, u bent, in tijden van immense bezuinigingen, een verrotte bank rijker. De handel in het aandeel SNS Reaal is door de AFM opgeschort. Nog een leuk feitje, het nationale begrotingstekort zal door de nationalisatie van SNS Reaal met 0,6 procentpunt toenemen. Fijne instellingen, die banken. Bedankt voor uw wanbeleid, Ronald Latenstein (CEO van SNS Reaal), stort u uw jaarsalaris van €595.000,- even snel terug?

Meer bezuinigingen door nationalisatie?

– Dijsselbloem: ‘We kijken in maart of aanvullende bezuinigingen noodzakelijk zijn’. Nederlandse burger moet waarschijnlijk dokken voor instabiele bank.

– DNB constateerde kapitaaltekort van €1,84 miljard

– Voormalige hoofd van SNS Reaal was tevens bestuurslid van ‘Stichting Weet Wat Je Besteedt’.