Natural Gas in vrije val, Goldman zit short

In tegenstelling tot olie, is de prijs van Natural Gas naar het laagste punt in de afgelopen 10 jaar gedaald. Deze week daalde de prijs met meer dan 15%. Vorige week verloor Natural Gas ook al zo’n 15%. De koers is in vrije val geraakt. Voordat de crisis begon in 2008 stond de prijs van aardgas nog ruim boven de $13,-. Eind 2005 stond de prijs zelfs nog boven de $15,- per MMBTU (million British thermal units, ofwel miljoen Britse thermische eenheden).

De prijs van NatGas is vrijdag inmiddels gedaald naar $2,32. Er zijn twee oorzaken voor de enorme daling, namelijk; de productie is nog nooit zo hoog geweest en er is momenteel minder vraag naar deze energiebron. Natural Gas is booming business en er zit nog veel gas in de grond. Door nieuwe technieken zoals ‘hydraulic fracturing’ is de productie sinds 2005 met zo’n 50% toegenomen. Naast de toegenomen productie, daalt de vraag naar het natuurlijke gas. Dit komt omdat het deze winter behoorlijk warm is tot nu toe. Huishoudens hoeven hun kacheltjes dus niet zo hoog op te stoken. Ongeveer de helft van alle Amerikaanse huishoudens wordt verwarmd door natural gas. Lees verder op Goud-Portal.nl.

6 reacties

 1. Heeft deze enorme daling van de Natural Gas ook gunstige gevolgen voor onze energierekening? Als dat het geval zou zijn, zou dat heel goed zijn, juist in tijden van bezuinigingen en dalende koopkracht.

 2. @M
  Ik ben bang dat we dat niet zo gauw terug zien in de prijs. Bij een verhoging zijn ze er als de kippen bij om dit door te berekenen en bij een verlaging doen ze vaak moeilijk want gas is immers gekoppeld aan de olieprijzen en die laatste, die staan natuurlijk nog ‘lekker’ hoog. Het is de bedoeling dat we betalen, linksom of rechtsom.

 3. M als je denkt dat de gasprijzen gaan dalen heb je het mis. het is zoals EEP hierboven al zegt gekoppeld aan de olie prijs. Zelfs al zou de gasprijs dalen dan komen ze in de schatkist weer geld tekort en betaal je het over een andere kant wel weer. Linksom of rechtsom je bent gewoon aan de beurt. Je koopkracht gaat dalen of je wil of niet.

 4. @Snel, zou de gasprijs dan van de olieprijs losgekoppeld kunnen worden? Of wordt dan de ‘solidariteit’ met huishoudens die op stookolie stoken die wel flink duurder wordt, verbroken? Zou wel wat wezen dat huishoudens op stookolie zich blauw betalen aan stookkosten en de huishoudens op aardgas heel goedkoop uit zouden zijn.

 5. @M : stop nou es met zeiken en zeuren over de gas-prijs, allerlei ‘uitzonderingetjes’ zoekend enz

  De uitkomst is precies wat Snel en R zeggen : uiteindelijk wordt de gewone (werkende) man ALTIJD genaaid, daar zorgen de badgasten wel voor die al 2 eeuwen achter de schermen aan de touwtjes trekken ; is het niet links om, dan wel rechts om, maar hun (verwoestende) ‘zin’ krijgen ze in àlle scenario’s ; àlle touwtjes komen namelijk uit / liggen in hun handen.
  Punt.

  So grow up, M …

  Sorry ‘als’ ik bot overkom. Meen ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: