Nederland controle-staat

14

big brotherWe zijn nog zo beleefd en ook realistisch om dit stuk niet als titel te geven “Nederland politie-staat”, maar voor een liberaal (in de zin van “vrijheidslievend”), vooruitstrevend land dat toch altijd tolerant is geweest, zijn volgende voorbeelden van onmenselijkheden begaan door de overheid… het Engelse woord atrocities dekt het nog het best, wat wil zeggen: dat wat misstanden, wantoestanden, walging en afgrijzen oproept.  Leest u verder…

Uitwassen van een controle-staat

In de “strijd” (?) tegen het permanent wonen op vakantieparken heeft de gemeente Coevorden een vrouw gefotografeerd die net een douche ging nemen.  Het overkwam mevrouw Homans (23) op recreatiepark Het Ermerstrand in Erm.  “Ik stond in mijn onderbroek in de doucheruimte van ons chalet toen ik ineens een camera door het openstaande doucheraam zag komen. Ik kon mijn ogen niet geloven. Heel kwaad ben ik achter die rechercheur van de gemeente aangerend.”  Gemeenten als deze blijken aan “dossiervorming” te doen; er zijn “controleurs” en het gaat om “illegaal wonen” (wat een gruwzame termen allemaal, Nederland onwaardig eigenlijk).  Oh ja, en de “dwangsom” bedraagt 67.000 euro, of ze die even wil betalen, het mag in 56 jaar met 100 euro per maand hoor!

Ook een bijstand-moeder krijgt een boete opgelegd van (slik) 27.278,17 euro (ja ’t werd tot op de cent nauwkeurig uitgerekend!) omdat haar zoon bij haar inwoont in plaats van bij de vader.  “Fraudejagers slaan door” kopt De Telegraaf terecht en schrijft over deze zaak : “De overheid slaat door in haar strijd tegen uitkeringsfraude. Niet de bendes die miljoenen aan toeslagen naar het buitenland loodsen, worden aangepakt. Het zijn de bijstandsmoeders en werklozen die administratief steekjes laten vallen en tot hun dood bezig zijn met het afbetalen van door de Staat opgelegde boetes“.

Nog : een 89-jarige dame uit Rotterdam, mevrouw Veldmeijer, op weg naar haar dochter in Zwolle werd op een willekeurige plaats uit de trein gezet “omdat ze niet had ingecheckt met haar gloednieuwe ov-chipkaart”.  Nu moet iemand ons een komen vertellen wat een “ov-chipkaart” is, waarvoor die dient en hoe je ze moet gebruiken?! We hebben géén idee, maar alle bejaarden van Nederland dienen blijkbaar op de hoogte te zijn! Dienen! Verplicht! Of! Nou, dit is zo’n grotesk geval dat we het persbericht grotendeels moéten aanhalen :

“Het is dat haar vriend (85) deze krant tipte, want Veldmeijer zelf wil niets liever dan het ‘treindrama’ zo snel mogelijk vergeten. ‘Zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik ben behandeld als een crimineel. Dat ik dit op mijn leeftijd nog moet meemaken,’ zegt ze drie dagen na dato met bibberende stem en handenwringend in haar appartement in een seniorenflat in de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde.  De hoogbejaarde vrouw met de bruine ogen en het grijze vlassige haar was ‘op van de zenuwen’ voor het bezoek aan haar dochter (50). Die onderging een ernstige medische ingreep waarover haar moeder niet wil uitweiden. ‘Het was voor het eerst dat we elkaar weer zouden zien,’ zegt Veldmeijer met tranen in de ogen.  Omdat ze niets aan het toeval wilde overlaten, kocht ze een dag voor de beladen treinreis alvast een kaartje. Dat werd niet de oude vertrouwde voordeelurenkaart, maar een nieuw abonnement gekoppeld aan een ov-chipkaart. Veldmeijer: ‘De loketbediende legde de gebruiksvoorwaarden uit en registreerde me voor dinsdagmorgen. In de veronderstelling dat daarmee alles geregeld was, keerde ik terug naar huis. Een zorg minder, dacht ik.’

Een lelijke misvatting, want dinsdagmorgen in de trein van 09.49 uur naar Zwolle constateerde een conducteur dat Veldmeijer niet had ingecheckt .De schrik sloeg de Rotterdamse om het hart, zegt ze terugblikkend. ‘Ik legde uit dat niemand mij iets had verteld over inchecken en vroeg of hij me geen stempeltje kon geven, maar de conducteur, een 50-plusser, was onverbiddelijk.’   Op Utrecht Centraal, het eerstvolgende station, dwong de conducteur haar uit te stappen en in te checken. ‘U heeft 6 minuten de tijd om heen en terug te komen. Dat haalt u makkelijk mevrouw, riep hij me nakijkend.’ Met een hoofd als een boei door de vernederende ervaring in een volle coupé en geschrokken zocht Veldmeijer haar weg naar een incheckpoortje. Bij terugkomst was haar trein vertrokken. ‘Ik ben nog kwiek en was graag heen en weer gerend, maar dat mag ik niet omdat ik last heb van hartkloppingen waartegen ik ook pilletjes slik,’ zegt de vrouw met tranen in de ogen. Met een vertraging van zo’n 2 uur kwam ze uiteindelijk aan in Zwolle, waar haar dochter al die tijd in de auto had zitten wachten”.

Dit is ook geen alleenstaand geval : “Seniorenclub ANBO vindt de gang van zaken ongehoord. ‘De NS mag kwetsbare mensen niet zomaar achterlaten op het perron. Leg tenminste uit hoe zo’n chipkaart werkt en zorg dat ze veilig thuiskomen,’ zegt woordvoerster Renée de Vries verontwaardigd. Ze moet denken aan een soortgelijk incident in april. Toen werd een bejaarde vrouw (70) ’s avonds laat uit de trein gezet op station Sloterdijk omdat ze de incheckpaal niet had kunnen vinden.  In januari werd een 16-jarig meisje in Den Haag ’s avonds laat uit de trein gezet omdat ze geen geldig kaartje had, waarna ze geen vervoer meer had en de politie haar naar huis moest brengen. De ouderenbond ontvangt regelmatig klachten van leden over de ov-chipkaart. ‘De meest voorkomende gaan over incheckproblemen bij een reis met verschillende vervoerders,’ aldus de zegsvrouwe”.

Waar gaat dit naartoe…?