Nederland en Europa: Lijsten en listen

54

De industrieel Oskar Schindler redde in de tweede wereldoorlog het leven van meer dan 1200 joden door ze op een lijst te zetten van onmisbare werknemers. Het klinkt simpel maar dat was het niet.

Lagardes List

Stammende uit haar tijd als Franse Minister van Financiën kwam Christine Lagarde aan een lijst met daarop vele duizenden rekeninghouders met flinke, waarschijnlijk voor de belasting verzwegen, tegoeden. Deze lijst werd in heel Europa rondgestuurd en de diverse regeringen gingen er mee aan de slag om vele miljarden aan extra belastingen binnen te halen. “La Gardes list” ging ook naar Griekenland, een land in hoogste nood én verdween aldaar in een duistere lade.

NL: De lijst van grabbelaars

Ook in Nederland hebben we nu een lijst, namelijk van 2165 “veelverdieners” in de publieke of semipublieke sector. Een lijst van presentatoren, hoogleraren, zorgbonzen, academisch medische specialisten, directeuren, voorzitters van de Raad van Bestuur, Commissarissen van de Koningin en meer. Allen kregen in 2010 een beloning boven de zogenaamde Balkenende norm van 193.000 euro. Aan top staat een door u en mij betaalde presentator met ruim 463.000 euro, gevolgd door een flink aantal veelkasseerders tussen 300.000 en 400.000 euro. Naast de “gewone verdiensten” speelden ook ontslagvergoedingen een belangrijke rol. Heel wat van de zogenaamde notabelen ging, meest na eigen falen, met een flinke tas vol geld naar huis.

Bijzonder, belangrijk en verdienstelijk

De zogenaamd belangrijken, die hebben aangemeerd in hun veilige ambtelijke of semi-ambtelijke havens, hebben een prachtig systeem bedacht. Als jij mij als bijzonder en belangrijk aanmerkt dan zal ik uitdragen dat jij nóg iets meer bijzonder en belangrijk bent dan ik. Uiteraard hoort bij het buitengewone een passende beloning die dan ook verdienste wordt genoemd. Op alle commotie rond de grabbelaars reageerde bijvoorbeeld het UMC Nijmegen als volgt:

Het UMC St Radboud in Nijmegen vindt het terecht dat een adviseur bij het ziekenhuis in 2011 ruim 383.000 euro verdiende. Het UMC wordt geacht topkwaliteit te leveren in patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Daar heb je mensen voor nodig die dat kunnen en soms leidt dat, bijvoorbeeld bij bijzondere specialismen of schaarste, tot afspraken over salarissen boven de norm. Dat zie je bij alle UMC’s, aldus een woordvoerder.

10 keer modaal als maximum

Nog even ter herinnering. Het minimumloon bedraagt op jaarbasis net iets meer dan 19.000 euro. Tien keer dit minimum lijkt mij als maximum een fantastische beloning voor degene die in “ambtelijke zin” iets bijzonders presteert. Voor wie zo bijzonder is dat hij vindt dat een nog hogere beloning op zijn plaats is staat de wereld van het zelfstandige ondernemerschap helemaal open. Misschien meer aan inkomsten binnenhalen maar ook eigen risicodrager zijn. Het zou, als er extra betaald moet worden, goed kunnen dat de belangstelling voor de “enorme prestaties” van de De Leeuw en Van Nieuwkerk achtigen, van schoolbestuurders en zorgbonzen, kortom van ieder die zo bijzonder is dat ze als ambtelijk veelverdiener zouden moeten worden aangemerkt, lang niet zo groot is als gedacht.

Fabelwereld

Naast de bankiers hebben ook velen in de “ambtelijke sfeer” zich een eigen paradijsje geschapen waar ze allen als in het sprookje van de keizer zonder kleren, rond paraderen en zwelgen in belangrijkheid. Als ieder van de verdienstelijken echt zo goed zou zijn als in gedachten en uitstraling dan zouden ook wij, het gewone volk, het gepeupel, de eenvoudigen van geest, het meer dan goed hebben.

Ons onderwijs, de zorg, de nationale TV, de staatsinrichting en het staatsbestuur, het gehele woningbouwgebeuren, eigenlijk alles, zou een voorbeeld zijn voor heel de wereld. De verdiensten zouden onbetaalbaar zijn, slechts een simpele aardse fooi voor al dit goeds.

Zouden Ghandi, moeder Theresa, Albert Schweitzer en vele anderen die echt bijzonder waren ook topsalarissen nodig hebben gehad om topkwaliteit te kunnen leveren?

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie