Nederland experimenteert met digitale munt/Amerikaanse ziekenhuizen gesloten: Coronaslachtoffers brengen niks op

6

Misschien hebben De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën wel ons artikel gelezen over China’s CBDC. In de zin van: zo’n technologisch progressief land als China dat een nationale cryptomunt test? Dan moéten wij als Nederlanders méé zijn. Grapje, al is ons lezerspubliek wel heel divers, dus je weet maar nooit. Toch niet, want we lezen op NOS.nl verder en blijkt dat e.e.a. reeds een half jaar in preparatie is. Rond die tijd was dit ook het advies van een groep economen, naar verluidt. Maak de burgers minder afhankelijk van de banken. In ieder geval is DNB uiterst enthousiast. Zo enthousiast dat ze er héél snel mee wil starten! Namelijk reeds binnen…? ‘Eén tot twee jaar.’ Nou ja.

Controle

We schreven het reeds eerder. Wanneer we zulks lezen zijn we als cryptofanaat blij, en niet blij. Gemengde gevoelens. Gevleid door de officiële aandacht voor de digitale technologie van blockchain en cryptomunten. Maar argwanend tegelijk. Want natuurlijk komt zo’n eventuele centrale bank digitale currency er pas in de lààtste plaats ten voordele van de burgers. Het is alles een catch up omdat centrale banken vrezen straks de controle over het géld te verliezen. Toch kun je DNB niet echt gehaast noemen. Met plannen voor over één tot twee jaar? Nederland kan dit trouwens ook niet alleen initiëren. We zitten in een muntunie, dus is het Europa dat hierover zal moeten beslissen. NOS.nl: ‘Een digitale munt zou bijdragen aan het vertrouwen in het geldstelsel in tijden van oorlog, financiële crisis of verstoring van het betalingsverkeer bij banken. Volgens minister Hoekstra van Financiën kan het een stimulans zijn voor innovatie en diversiteit in de financiële sector.’ Tuurlijk.

Need for speed

Toch zou het op minstens één vlak een voordeel betekenen voor de burgers, zo’n CBDC. Wie geld tegoed heeft van de overheid, zal dit in principe supersnel ontvangen. Kijk naar de VS, voorheen hét technologieland bij uitstek. Die hun plaats al lang verloren hebben, verstoten als ze zijn door China, Zuid Korea en ander Aziatische landen. Daar moeten burgers soms weken wachten op hun beloofd geld. Zoals in april 2020 met de befaamde ‘Corona cheque’ van $1.200. Was dit digitaal geld geweest, bestond er reeds een digitale dollar, dan wordt dat seconden in plaats van weken. Denkt u dat we overdrijven? ‘Second wave of stimulus checks could take up to 20 weeks to arrive’, schrijft Nypost.com. De hongerigen spijzen en zij die dorst hebben laven, is zeer mooi. Het zijn twee van de Werken van barmhartigheid. Maar doe het toch best voor ze overleden zijn. Wat waren dat trouwens ook alweer, die Werken?

‘De zeven werken van barmhartigheid zijn:

  • De hongerigen spijzen.
  • De dorstigen laven.
  • De naakten kleden.
  • De vreemdelingen herbergen.
  • De zieken verzorgen.
  • De gevangenen bezoeken.
  • De doden begraven.’

Blame it on Corona

Laat ons eens kijken of en hoe het ‘rijkste land ter wereld’ (grapje) die zeven werken toepast. Hongerigen spijzen en dorstigen laven: check. Wel redelijk laat zo te horen…nou ja. Naakten kleden? Geen idee, daar moeten we op terug komen. Vreemdelingen herbergen? Niet dus, met een Muur in aanbouw met Mexico .En de VS hebben duidelijk gemaakt dat ‘immigranten’ (lees: niet Amerikanen) niét meer welkom zijn. Het land heeft de grenzen officieel gesloten en zelfs zij met een Green Card kunnen er niet in. Cynisch want in de VS wonen niet ànders dan ‘immigranten’, nabestaanden van immigranten. De oorspronkelijke bevolking zit al lang in reservaten. Net als in Australië bijvoorbeeld. Dus: hoed u voor immigranten! Voor je ’t weer nemen ze het land over! De zieken verzorgen? Oei, wat lezen we op Newsweek.com: ‘IT’S NOT PROFITABLE TO TAKE CARE OF SICK PEOPLE. Michigan Congresswoman Rashida Tlaib accused fellow members of Congress and the Trump administration of “turning their backs” on low and middle-class Americans while lining the pockets of corporations. She cited a recent closure in hospitals during the coronavirus pandemic as evidence the country needs universal health care because “it’s not profitable to take care of sick people.” De gevangenen bezoeken misschien? Nou, vlug dan, voor ze allemaal vrijgelaten worden. Slachtoffers en nabestaanden zijn verbolgen. De doden begraven tenslotte? Check! Wel in massagraven, maar wat moet een mens er anders mee? Blame it on Corona!