Réne Tissen, RTLZ | De situatie met betrekking tot werk en werkgelegenheid in Nederland is ronduit alarmerend en lijkt in niets op de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw. Toen waren er aanwijsbare oorzaken, bijvoorbeeld de oliecrisis. Nu zijn die er ook maar worden de verkeerde boosdoeners aangewezen. De overmaat aan schulden van Nederland is de enige ware schuldige. Nederland gaat in rap tempo Spanje achterna.

Nederland Spanje 1:1?

Tot voor kort werd elke vergelijking tussen het rijke noorden en het arme zuiden meesmuilend afgedaan, namelijk als niet van deze wereld. In Nederland lijkt niettemin sprake te zijn van precies dezelfde duivelse spiraal naar beneden als in Spanje, alleen zijn wij wat later op de radar van de financiers van onze staatschuld verschenen en misschien, heel misschien, wordt het bij ons iets minder dramatisch dan verder zuidwaarts. Ik hoop het. Maar het is toch beter om de harde werkelijkheid onder ogen te zien. Dan kunnen we echt aan de slag.

Diep in de put

Met name vanwege de snel stijgende werkloosheid is ook in Nederland het moment van de waarheid aangebroken. Onverkoopbare huizen, scherp dalende prijzen van huizen, te hoge hypotheken, te weinig werk en inkomen en de voortdurende dreiging van aanvallen van de overheid op de portemonnee van iedereen. Ze beginnen hun tol te eisen.  Deze overheid grijpt terug op arbeidsmarktbeleid van de vorige eeuw. Terwijl het inmiddels toch duidelijk is geworden dat de overheid geen banen kan scheppen, tenminste geen productieve banen die bijdragen aan de winstgevendheid van ondernemingen. Nederland heeft onlangs een ambassadeur jeugdwerkloosheid namens de regering benoemd. Met een budget van 50 miljoen euro. Ik verwacht dat daaruit maar één baan voortkomt. Die van de ambassadeur zelf. Een miljoenen baan dus.

We investeren niet meer in de toekomst

Kern van het probleem is dat er in Nederland niet of nauwelijks meer wordt geïnvesteerd en er daardoor geen nieuwe bedrijvigheid wordt gecreëerd. Zelfs bestaande bedrijvigheid verdwijnt, omdat eerdere investeringen ( o.a. in mensen) zich niet blijken uit te betalen. Dit komt doordat iedereen in Nederland al jaren tot de nok toe in de schulden zit. Lees verder op RTLZ.

10 reacties

  1. Als het aan het multinationale socialisme ligt, gaan overheden massaal banken redden maar ook andere multinationaal opererende bedrijven.
    Wat toch wel paradoxaal is. Diezelfde vertegenwoordigers van deze organisaties vinden belasting betalen onzin, een sociaal vangnet ook en vinden dat de overheid per definitie te veel regels maakt, want de markt is onfeilbaar en heeft een heel erg hoog zelfreinigend vermogen.

    Totdat men een faillissement met rasse schreden dichterbij ziet komen, dan heeft men ineens een socialistisch/communistisch perspectief.

    Zodoende kunnen we zien dat overheden banken aan het redden zijn. Als het bankensysteem van een land failliet is, is het land zelf ook failliet.
    Als het land failliet gaat, gaat het welvaart en het welzijn erop achteruit. Alhoewel zou het ook kunnen dat de welzijn er voor veel mensen er juist op vooruit gaat. Mensen die armoediger worden, gaan vaak weer socialer met elkaar om en ook een huwelijk gaat wellicht meer waarde krijgen omdat men vanwege economische omstandigheden wel bijelkaar moet blijven.

    Wellicht gaan of de lonen omhoog (hetgeen het imf in 2012 voorstelde) met 5 % per jaar om het economisch/consumerend vliegwiel op een hoog tempo draaiende te houden.
    Of we gaan straks allemaal aan het werk voor een bijstandsuitkering.
    Aangezien het gros van de mkb-ondernemers al op bijstandsniveau zitten maar ook ambtenaren die 2000 euro netto verdienen met 3 kinderen ook zo goed als op bijstandsniveau zitten, denk ik dat we nog heel wat financiële aderlatingen moeten ondergaan de komende jaren.

    Het had mark rutte gesierd als die afgelopen week had gezegd dat ons nog hele zware jaren te wachten staan. Dat was realistischer geweest dan te zeggen(of moet ik zeggen dreigen) dat we meer moeten consumeren want dan hoeven we wellicht niet weer te bezuinigen.
    Voor mij persoonlijk was de opmerking van rutte hetzelfde niveau als tegen iemand zeggen die net een dierbare verloren heeft te zeggen: dat je wat vrolijker moet zijn omdat je verdriet een nadelige invloed heeft op de omgeving…

  2. Zeg ‘nee!’ tegen de teloorgang van Nederland. Er is een petitie opgestart voor het scheppen van duurzame banen en waarbij het opzetten van een stabiele, duurzame Nederlandse economie centraal staat. Teken ook!

    http://petities.nl/petitie/het-scheppen-van-heel-veel-extra-duurzame-zinvolle-banen-is-de-enige-oplossing

    Ik weet dat het kan zijn dat deze reactie niet wordt geplaatst. Anderzijds: hoe breng ik anders een goede zaak voor het voetlicht?

  3. Onhoudbare publieke en private schulden zijn de oorzaak van de malaise in de ontwikkelde landen. Wat dat betreft krijgen de Nederlandse begrotingsproblemen zo langzamerhand Zuid-Europese trekjes. Ook Nederland lijkt nu op een hond die in zijn eigen (begrotings)staart probeert te bijten. Vandaag maakt Eurostat bekend dat het overheidsaandeel in onze economie definitief door de 50% van osn BBP geschoten is. We verliezen de controle en onze staatshuishouding volgt nu zijn eigen dynamiek. Wat betreft de consumentenschulden steekt Spanje (80% BBP) zelfs gunstig af bij Nederland (130% BBP). Dit artikel geeft een vergelijking daar waar het de onroerendgoedmarkt betreft. http://www.economie-macht-maatschappij.com/hypotheekmarkt.html

  4. Ik denk dat de Bijstandsuitkering het Nieuwe Loon zal zijn binnenkort. Eventueel met een arbeidstoeslag om het inkomen op te krikken tot maximaal 120% van het Minimumloon.

    VVD, kun je daar wat mee?

  5. De sterk stijgende werkloosheid en stagnerende economie heeft niet alleen te maken met een inkakkende huizenmarkt, er speelt veel meer.

    Wat dacht je van structurele kostenstijgingen van basisbehoeften zoals de zorg, energie, wonen en levensmiddelen zodat de burger steeds minder besteedbaar inkomen overhoudt.

    Geen vaste contracten meer, maar slechts flexcontracten waardoor mensen niet zo snel grote aankopen doen of risico nemen (zoals het kopen van een huis).

    Het totaal ontbreken van burger en mkb investeringsprogramma’s om de economie aan te zwengelen. Sorry kamp, maar die pot van 22 miljoen euro ‘innovatiegeld’ voor het mkb stelt niks voor met die 600 miljoen euro wat we weggegooid hebben aan het zwarte gat Cyprus.

    Belastingen verlagen, regelgeving verminderen, ruim baan voor het mkb.

    De bouw aanzwengelen door focus op ‘vraaggericht bouwen i.p.v. aanbodgericht bouwen. Miljoenen burgers schreeuwen om betaalbare huurwoningen, er ligt hier een enorme kans (eigenlijk gat) voor de bouwsector, projectontwikkelaars en gemeenten. Miljarden investeringen in betaalbare huurwoningen zal direct de bouw uit het slop trekken.

  6. Verderop in het artikel ” Geen mens de poort uit. Zo doorbreek je het dreigende verval van de samenleving. Niets meer, niets minder. (…) Nu nog de stap naar een algeheel ontslagverbod. Voorlopig voor een jaar.”

    Hier komt de socialistische/communistische aap van meneer Tissen uit de mouw. Alsof nog meer regels, wetten en overheid het probleem gaat oplossen. Het is juist DIE overheid waardoor we in de shit zitten. Zij heeft het huidige corporatistische systeem veroorzaakt.

    De economie en het geldwezen moeten weer terug naar de vrije markt die de rotte appels eruit kan zuiveren. Zonder een staat die ze de hand boven het hoofd hangt.

  7. emmrob

    Dat is een donders interessant linkje. Met name het artikel over Japan die in de jaren 90 al een kredietcrisis achter de rug heeft en dus laat zien wat ons nog te wachten staat.
    Ik vind die opmerking van bankpresident mervyn king ook erg typoerend namelijk dat het ´this is the most serious financial crisis since the nineteen thirties if not ever.

    Dat gaat voor veel mensen, bedrijven en overheden een lange economische gevangenisstraf worden.
    Waarvan er wellicht een moment gaat komen bij de schuldslaven dat ze zich gaan afvragen waar ze dit aan verdiend hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: