Nederland groots in schaduwbankieren

Schaduwbankieren is in Nederland een relatief onbekend begrip. Shadow banking is een systeem dat inmiddels een waarde heeft van $67 biljoen (ofwel $67.000 miljard). Dit is bijna even groot als het wereldwijde totale BBP. Ook in Nederland wordt er flink wat in de schaduw gebankierd. Ons land is zo speciaal dat in het laatste rapport (PDF alert) van het Financial Stability Board (FSB) zelfs een speciale case study is gemaakt. Het valt volgens DNB allemaal wel mee. Maar hoe kan het dan dat een klein land als Nederland zo groot is in het schaduwbankwezen? Met zowel financiële (hedge funds, verzekeraars, pensioenfondsen) als niet-financiële instellingen als onderdeel van dit nauwelijks gereguleerde systeem is het van belang dat ons schaduwbankwezen goed onder de loep wordt genomen.

schaduwbankieren

Schaduwbankieren

Ten eerste is het verstandig om ‘schaduwbankieren’ te definiëren. Het FSB definieert ‘shadow banking’ als volgt: ‘the system of credit intermediation that involves entities and actvities outside the regular banking system’. Hiermee verklaart men dus dat schaduwbankieren alle activiteiten zijn die niet in het traditionele bankwezen plaatsvinden. Andere definities zijn in het meest recente DNB rapport (PDF alert) te vinden. Volgens DNB komt het hier op neer: ‘Schaduwbanken zijn financiële instellingen die geen bankvergunning hebben, maar wel een rol spelen bij het aantrekken of uitlenen van geld, bijvoorbeeld hedgefondsen en investeringsvehikels.’

Non-Bank Financial Intermediaries

schaduwbankieren nederlandTerug naar het FSB rapport. Uit dit rapport komt naar voren dat in Nederland schaduwbankieren sterkst ontwikkeld is ten opzichte van het normale bankwezen. Deze NBFI’s (Non-Bank Financial Intermediaries) zijn in vergelijking met onze eveneens grote financiële sector 45%. Alleen de VS en Hong Kong komen qua omvang van NBFI’s redelijk in de buurt van Nederland met 35%. In absolute termen is het schaduwbankwezen in de VS nog wel het grootst, 23 biljoen dollar, tegen 22 biljoen dollar in de gehele eurozone. Ondanks dat kredietverlening door deze NBFI’s wel degelijk voordelen heeft, moeten we de gevaren die deze kanalen met zich meebrengt ook serieus nemen, aldus het FSB.

Brievenbusmaatschapijen

Volgens het FSB rapport vindt maar liefst zes procent van het mondiale schaduwbankwezen plaats in Nederland. Onjuist, aldus DNB. DNB wijt dit verschil aan inzicht aan de term schaduwbanken. Volgens DNB is namelijk een groot deel van het Nederlandse schaduwbankwezen in Overige Financiele Instellingen niet meer dan de collectie brievenbusmaatschappijen van multinationals die in Nederland gehuisvest zijn. Ruim de helft van de OFI sector in Nederland bestaat uit deze brievenbusmaatschappijen. Volgens DNB is één multinational zelfs verantwoordelijk voor 30 brievenbusmaatschappijen met meer dan 160 miljard aan bezittingen. “De meeste grote buitenlandse multinationals hebben één of meer BFI’s in Nederland”, aldus DNB in haar rapport.

Nederland als belastingparadijs

De multinationals vestigen zich in Nederland vanwege ons gunstige belastingklimaat voor deze bedrijven. Via belastingverdragenis bijvoorbeeld geregeld dat er geen of een lager rentebelastingtarief zal worden toegepast indien het geld via Nederland loopt. Daarnaast is in Nederland geen bronbelasting op rente van toepassing. Zo laat de infograph onder dit artikel zien hoe bedrijven als Apple Ierland en Nederland gebruiken als vaste routes om zo min mogelijk belasting af te dragen.

Conclusie

Hoewel geconcludeerd kan worden dat het schaduwbankwezen een veel kleinere rol speelt dan geschetst door het FSB (slechts 978 van de in totaal 3132 miljard euro behoort volgens DNB toe aan ‘echt schaduwbankieren’), blijft het van groot belang om het schaduwbanksysteem te blijven monitoren. Ook moet er volgens onze centrale bank scherp gelet worden op “nieuwe systeemrisico’s”. Schaduwbankieren in Nederland mag dan wel kleiner zijn dan gedacht, als belastingparadijs fungeren voor multinationals zal de gemiddelde Nederlander nauwelijks een betere gevoel geven.

19 reacties

 1. En de omvang en de problemen worden zoals gewoonlijk ontkent. En daarbij heb ik al bij diverse lezingen al eens gehoord dat Nederland groot is in de zogenaamde Special Purpose Vehicles aka brievenbusmaatschappijen.

  [list][*]http://www.nu.nl/economie/2970204/omvang-schaduwbankieren-valt-mee.html
  [*]http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/48/dnb_omvang-schaduwbankieren-valt-mee.xml
  [/list]

 2. Shadowbanking is geldproductie. Een druk op de knop en er is geld, geld dat luchtbellen creeerd. Nu weet ik dat mensen die de forumberichten regelmatig lezen en ook reakties achterlaten er heilig van overtuigd zijn dat de big crash aanstaande is. Mogelijk hebben ze gelijk. Mogelijk hebben ze ongelijk en staren wij ons al blind op nepgrafiekjes die nog de indruk moeten wekken dat er echte handel plaatsvind op de verschillende aandelen beursen wereldwijd. Maar goed, wellicht hebben we dus de big crash in het najaar van 2008 gehad en wordt de boel nu kunstmatig op een bepaald niveau gehouden terwijl de hele boel failliet is van bouwbedrijven, tot lokale en landelijke overheden tot pensioenfondsen. Dit als gevolg van 95 % uitlenen door een banken en 5 % eigen vermogen aanhouden. Vandaag in een noordelijke krant trof ik een ingezonden brief aan die deze stelling ondersteunt. Deze briefschrijver zegt dat men de jaarverslagen over 2011 van de pensioenfondsen eens zouden moeten bestuderen. Dat zal de ogen openen. Het ABP heeft bijvoorbeeld ruim 28 miljard euro verloren en het eigen vermogen is per eind december 2011 16 miljard euro negatief.
  De verplichtingen van de pensioenfondsen overtreffen bij bijna alle pensioenfondsen de bezittingen. En nu maar hopen dat de bezittingen juist zijn gewaardeerd. Waar de schrijver van de ingezonden brief aan twijfeld. Ook hier zijn hypotheken en kantoorpanden waarvan de waarde de afgelopen jaren fors is afgenomen. De verhoging van de rekenrente die recentelijk is doorgevoerd, leidt theoretisch tot betere resultaten maar de werkelijkheid is dat de rente eerder daalt dan stijgt. Door dit te negeren wordt er aan gepensioneerden meer uitgekeerd dan verantwoord is en worden de jongeren gedupeerd.
  Meer geld in kas is geen maatstaaf voor wel of geen pensioenverhoging. De enige juiste maatstaaf is de correctie berekening van de verplichtingen in relatie tot de bezittingen. Helaas is de werkelijkheid dat de verplichtingen door lagere rente en de ouder wordende gepensioneerden alleen maar stijgen.

  Ik zou willen zeggen tegen alle forumleden. Een beter milieu begint bij jezelf. Laten we nederland financieel-economisch gaan heropvoeden door berichten te sturen naar goeroes bij dft, maar ook de rubriek ingezonden brieven van de msm-kranten niet te negeren.

 3. Interessant artikel !

  Ik heb onlangs gelezen dat Mitt Romney in de periode 2005 t/m 2010 ook zo’n 80 miljoen aan belastingen had ontdoken via de NL-route ; geheel legaal, hè ?

  Waarom pakt de Nederlandse Staat trouwens niet een half procentje van al die honderden miljarden aan kapitaal-stromen af ?

  O nee, NL pakt enkel de marginalen en de werkenden … stom van me …

 4. @1: Vreemd dat DNB meteen zo erop zit, zal wel iets mis zijn, anders hadden ze geen een gereageerd. De manier waarop het wordt gesust in de main stream media zegt alles. Wat een contrast, ‘valt mee’ en ‘is groots’. Goed werk biflatie! Laten we de realiteitszin nu maar gewoon onder ogen zien!

  @3 Goede bijdrage. Echt. Als de pensioenfondsen in de problemen komen? Vinden we wel wat op, ah ja, laten we de berekening veranderen, in het voordeel van de risico beleggers natuurlijk. We worden constant voor de gek gehouden! Waarom zien niet meer mensen dit in???

 5. @3 plusje koning nout
  Voor enig burger initiatief is het m.i. veel te laat. De manipulaties op beurzen neemt toe met de dag. In de VS wordt met de regelmaat van de klok wetgeving doorgevoerd om vrijheden en rechten van burgers in te perken en om mensen zonder enige vorm van rechtspraak op te sluiten. Als Spaanse banken hun assets naar werkelijke waarde in de boeken zetten zijn ze allemaal failliet. Basel hebben ze maling aan, ja knikken, nee doen. De troika mag niet in de boeken kijken want owee…

  De dollar is ‘over the edge’, criminelen uit het circuit gaan vrijuit met tbtf als hun advocaat. Foute boel Nout, foute boel…. Ik ben al lang afgehaakt in de msm. De ‘sheeple’ kunnen nog maar 1 ding: heel erg boos worden als de feiten boven tafel komen als ze aansluiten bij de gaarkeuken.

 6. Om nog maar te zwijgen over de Kaaiman biljoenen, als CIA gereedschap voor financiele oorlogvoering. Op de officiele site van het Witte Huis was recent te lezen dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen om het lekken door insiders tegen te gaan.

 7. @Dre, ik begin ook te denken dat die mensen dit allemaal verborgen proberen te houden…
  Heel vreemd.
  Dit zou toch in de krant moeten. Of zou dat dan ook allemaal niet mogen van diezelfde schaduwfiguren?
  Je zou het bijna denken.
  Misschien denken wij wel dat we vrij zijn om alles te mogen schrijven wat dit betreft, maar is het zo dat die schaduwmannen toch weten dat ze 99 procent van de mensen in de tang hebben. Dan maakt het ook niet zoveel uit wat een paar “gekken” roepen.

  Ondertussen in schaduwland, wordt er nog eens ingeschonken, en gelachen om de slaafjes die mopperen.

  De plannen voor morgen liggen al klaar….

 8. @7 nou , houtskool, ik heb het idee dat wij dezelfde mening hebben.

  Het is net als een klimplantje wat naast je huis groeit…..wanneer je het lang genoeg de tijd gunt is heel je huis overwoekert, en alles erin ook nog.
  En dat is het stadium waar wij ons nu als wereld in bevinden.
  We kunnen nog lang en kort praten over hoe dat plantje groeide, en waarom.
  Het enige wat zal helpen is heel het kot in de fik laten vliegen. En zorgen dat je zelf aan de kant staat wanneer dat gebeurd.

  Daarna kunnen we met iedereen die zo slim was buiten te gaan staan , proberen wat nieuws te gaan beginnen.

 9. De vraag is eigenlijk ook of het wel gewenst is het huidige systeem te redden.
  Zo door en door corrupt, en geld als god, een mensenleven uitgedrukt in dollars om zo goedkoop mogelijk vluchten aan te bieden naar mooie vakantieoorden 🙂

  Wat is er over van gevoel, compassie, een ander helpen die in nood zit? Iets doen omdat je dat wil, in plaats van dat je er beter van moet worden?

  Wij leven voor de menselijke natuur in de omgekeerde wereld.
  Uiteindelijk zal dit systeem gebaseerd op hebzucht zichzelf vernietigen.
  En das maar goed ook.

  Kwestie van tijd.

 10. Ja joh, lees eens de huisregels! 😉

  Voorlopig wordt er denk ik niets geïnvesteerd, of heel weinig.
  Ik lees net dat Siemens een paar mensen gaat ontslaan…

  …4700.

  http://www.telegraaf.nl/dft/21120810/__Werkloosheid_door_het_dak_in_eurozone__.html

  Van Ome Dick:

  Collapsing Germany retail sales makes crickets sing buy buy buy

  ECB’S DRAGHI: EURO ZONE RECOVERY TO COME 2H 2013 // Someone says the same abt Jesus

  Italy October Unemployment Rises to Highest in 13 Years (BBG) // Living the €-dream

  Banks Pledging More Hard-to-Trade Assets as ECB Loan Collateral (BBG) // Mars bar wrappers, used condoms etc

  Maar gelukkig…het ergste hebben we nu wel gehad…

  Update:
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/11/leren-leven-met-leugens-1#.ULiTuMLernI.twitter
  Leren leven met leugens. Leuk ook dat lijstje met alle leugenaars op een rijtje hahaha.

 11. @16
  Wat zal ik genieten van de dag dat de politiek moet erkennen dat het één grote farce is allemaal. En vervolgens moeten rennen voor hun leven. Wat een berg leugens bij elkaar zeg, heel bar.

 12. Echt niet te geloven hè houtskool?
  Ik hoop dat ik het over 10 jaar allemaal kan navertellen aan mijn kinderen, opdat zij deze periode nooit zullen vergeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: