Nederland: Kunnen we gerust vakantie vieren?

58

Er gebeurt van alles in de wereld. We zijn inmiddels allemaal zo’n beetje murw geraakt van elke dag weer geweld in vele maten en soorten. Het is altijd wel ergens oorlog. In het Midden Oosten blijft men met verhitte koppen tegen elkaar schreeuwen en vechten. In Europa blijft de rente superlaag al had Draghi er nog wel 0,25% af willen doen. Het grote geldverdampen gaat gewoon door.

de weg kwijt

De weg kwijt

Over Italië, Spanje en Frankrijk praten de EU-bonzen en regeringsleiders het liefst helemaal niet, hopende dat het vuur even niet opvlamt. Ja en dan Nederland. Nederland is helemaal de kluts kwijt. Nee niet alleen de regering of de politici maar het hele volk. We rennen met zijn allen alle kanten uit, kennen geen richting of doel meer, leven bij de waan van de dag. Structuren, rode draden, lange termijn planningen. Niets van dat alles ziet het levenslicht. Nóg strenger straffen en nóg meer afluisteren schijnen zo’n beetje de enige reddende bakens te zijn in een kennelijk louter uit geboefte bestaand land.

Het ziekmakende spel der politici

Wie een beetje de ontwikkelingen in de politiek, in het bijzonder rond de eerste en tweede kamers, volgt die ziet en hoort een voortdurende klucht. Het gaat niet om de inhoud maar om het krijgen van het grote gelijk. Piet en Jan bakken er volgens Klaas en Anja niets van. Als zij zouden regeren dan ging het heel anders en 100% beter. Uren, dagen, weken en jaren gaan er met dit gedoe verloren. Als land, met ons als inwoners, schieten we er niets mee op. Nee integendeel we glijden steeds verder weg, op zowel Europees als wereldniveau. Problemen worden niet opgelost. Uit de toverhoed komen de meest ingewikkelde oplossingen die je maar kunt bedenken. Ze moeten namelijk alle broodheren dienen en zijn daarmee als wijn geworden die oneindig verdund is met water om een voor ieder passende kleur te krijgen.

Ontslagen en sluitende winkels

In mijn  eigen omgeving gaat er de laatste tijd geen week zonder onheilstijdingen voorbij. Heb je het al gehoord? Daar en dáár worden er weer medewerkers ontslagen. Met winkel xxx zou het heel slecht gaan, de omzet blijft maar dalen en winkel yyy gaat definitief sluiten. Het lukt gewoon niet meer. Alle mooi weer kijkers ten spijt blijven we nog steeds in een flinke depressie zitten en er staat nog heel wat op de verborgen weerkaart.

We hebben idealen en iets om te redden nodig

Als er een kind vast komt te zitten in een diepe buis, mijnwerkers opgesloten raken, paarden of koeien in het water terecht komen, dan neemt ons hart het van het verstand over. Alle denk-barrières  vallen weg. Kosten nog moeite worden gespaard om tot een redding te komen. Warmte doorspoelt ons, de energie bruist en we voelen het leven zoals het ons geschonken is. Deze energie hebben we ook nodig om ons land er weet bovenop te krijgen. Het enige dat ontbreekt is een gezamenlijk notie van wat gered of bereikt moet worden.

De redding

Voor eerste scenario, de redding, hebben we een grote fysieke ineenstorting nodig, waarna een wederopbouw kan beginnen. Het kan ook vanuit een tweede meer positief scenario namelijk een reëel, pakkend en aansprekend doel, namelijk dat van een nieuwe, bij deze tijdsperiode passende ideale samenlevingsvorm, waar leven, wonen, werken, onderwijs/ leren en de gezondheidzorg  één natuurlijk geheel vormen. Of deze laatste optie werkelijkheid kan worden hangt helemaal van onze eigen inspanningen en inzet af. Als we blijven afwachten dan komt optie één, die van een fysieke ineenstorting, van zelf tot stand, morgen, overmorgen, volgende maand, jaar of het volgende decennium. Voor wie straks nog terug kan kijken in de tijd zal het allemaal duidelijk zijn. Misschien duikt dit artikel dan nog wel ergens op en wordt er om ons gelachen.