Nederland in lijstjes (deel 2)

2

lijstIn navolging van deel 1 |Nederland in lijstjes. Iedereen die – ondanks alles (!) – toch van zijn en haar land houdt, is wel geïnteresseerd om een vergelijking te maken met het buitenland of om meer over dat land te weten. Enkel alles wat met geld, economie en de maatschappij te maken heeft, zo kent u Biflatie.nl wel.

De zuinigste auto

De wagen die het minst verbruikt is er één van de categorie Diesel Klein: de Renault Clio. We denken echter ook aan de toekomst en dan merken we dat wat elektrische auto’s betreft de Citroën C-Zero de zuinigste en de goedkoopste is.

Nederlandse gezondheidszorg is top

Volgens de Euro Health Consumer Index, een jaarlijkse screening van 33 landen in de EU, staat ons land op nummer één voor patiëntenzorg en -voorlichting, gezondheid, wachttijden, medische resultaten en toegang tot nieuwe medicijnen.

Snelste internet

Bij de top tien met snelste internet halen wij de 5de plaats, met Zuid-Korea, Japan, Hong Kong en Zwitserland voor ons.

Meeste internet

Nederland gaat in Europa aan kop. In Nederland heeft zo’n 94% van de bevolking toegang tot het internet. In Nederland heeft slechts  7% van de bevolking tussen 16 en 74 internet nog nooit gebruikt.

Beste school

Maar liefst een 10 op 10 krijgt Ds. Pieter van Dijkschool te Bruinisse.  In het algemeen is het Nederlandse onderwijs goed voor een 7de plaats in de ontwikkelde wereld.  Finland staat hierin bovenaan.

Duurste iPad

Dit is minder natuurlijk: een iPad kost in Nederland het meest van de 46 onderzochte landen; 683 dollar omgerekend.  Terwijl hij in Maleisië al voor 473 dollar aan te schaffen is.

Meest duurzame gebouw

Van heel Nederland is dat wel de Watertoren Bussum.

Beste universiteit

Er staan welgeteld 11 Nederlandse universiteiten in de 2012/2013 QS World University Rankings top 200.  Landelijk gezien staat de Universiteit van Amsterdam aan de top, tegelijk ook de oudste van Nederland.

Nederlandse uitvindingen

Dit is een categorie die iedereen eens zou moeten bekijken bij “Ten things the Dutch invented”. De Beurs in 1606. De telescoop in 1608. De eerste duikboot in 1620. Ja, zelfs de eerste chocoladereep, de electrocardiograaf, de kunstmatige nier en de CD mogen we allemaal op ons palmares schrijven.

Wereldwijd wordt Nederland ook genoemd in lijstjes.  In welke lijstjes staan we precies en waar? “Twelve mentions of The Netherlands in global rankings”.  Ook iets om tot u te nemen met het duurste koningshuis, de persvrijheid (2de plaats), het pensioensysteem (2de plaats), voedselveiligheid, schone energie en zoveel meer…

Bonus en wel veelbetekenend…

NRC bevroeg 50 experts en 3500 lezers van de website met  welke staatsman sinds 1900 verdient de eretitel “Beste Premier Van Nederland”? Bij de experts won Willem Drees.  Het publiek koos dan weer voor Ruud Lubbers.  Neen, bij de experts komt Mark Rutte niet in de top tien en bij het publiek haalt hij ook maar een 9de plaats.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie