Nederland en de Nederlanders: Onzeker en verdwaald

Wie het nieuws, de reacties en de commentaren volgt die kan niet anders dan de indruk krijgen dat wij Nederlanders het even niet meer weten. Dat we met zijn  allen stilzitten of juist als dwazen alle kanten uitrennen. Velen blijken er boos te zijn op politici, maken zich druk over van alles en nog wat. Praktisch gezien lijken we niets meer voor elkaar te kunnen krijgen en lopen we van het ene schandaal naar het andere. Onzeker en verdwaald

lost nederland

De broedende en wijzende oppositie

De oppositiepartijen zitten volgens hun eigen zeggen op het gouden ei. Zij weten hoe het echt moet en zijn momenteel dan ook niet anders bzig dan met afkeuring van de bestaande voornemens en plannen. De zittende regering lijkt aan een soort hordenloop en ezeltje prik te doen. Lastenverzwaringen worden steevast als bezuinigingen benoemd en rond de collateral damage, ofwel de ongewenste negatieve effecten van het voorgenomen beleid, hanteert men een angstvallige radiostilte. Nederland doet het slecht in Europa en dat komt niet omdat we een gebrek aan capaciteiten en innoverend vermogen hebben.

Gebrek aan bezieling ofwel aan levensenergie

Volgens mij gaat het in ons land niet goed omdat we momenteel geen echte levensvisie hebben. We zijn te druk met remmen en het vasthouden van wat we hebben of denken te hebben. We zijn een soort Dagobert Duck die bij een wilde overstroming, zoveel mogelijk geld wil grijpen en uiteindelijk alles kwijt raakt. Echt leven vraagt inzet, opofferingsbereidheid, inzet, motivatie en bereidheid tot waagstukken. Een snel stromende rivier, zonder brug of overgang vraagt om mensen die bereid zijn om als eerste de stap te durven nemen om naar de overkant te zwemmen, te roeien of wat dan ook, om een kabel of touw aan de overzijde te kunnen bevestigen.

Samenwerking is meer nodig dan ooit

Volgens mij waren er ooit spreekwoorden als samen sterk, vele handen maken licht werk en wapenspreuken als “Ik worstel en kom boven”. Solidariteit maak je niet met wetten en regels maar door moraal en gezond verstand. Partijbelang en persoonlijk belang moeten per direct in de prullenbak. Aan bekvechten en wijzen, aan verdeeldheid zaaien tussen groepen als jong/oud, rijk/arm, gezond/ziek, werkhebber/ werkloze hebben we helemaal niets. Nodig is een eerlijke samenleving met een grote individuele verantwoording en een gezamenlijke solidariteit voor om te beginnen alle Nederlanders. Europa en de wereld komen daarbij echt even later.

De lijdende mens

Wij mensen lijden elke dag weer. Wij denken dat meer materiële zaken ons gelukkiger maken. Als ik die nieuwe auto, fiets, computer, bankstel, broek, Rolex etc. heb, dan ben ik gelukkiger, meer vervuld dan zonder. Met een betere gezondheidszorg, beter eten, meer van dit en dat dan hoef ik niet na te denken over die vervelende woordjes als doodgaan of overlijden. Telkens weer zal echter blijken dat het onmogelijk is om in de wereld van de vormen, de materie, het ultieme geluk te vinden. Meer betekent maar al te vaak minder. De lust wordt last.

Op naar echt geluk en tevredenheid

Wie levenskracht voelt die ervaart warmte, inspiratie. Die heeft zin om wat te doen, wat te betekenen voor anderen en daarmee voor zich zelf. Laten we daarom met alles dat we nu hebben, ons en ons land veranderen, transformeren tot een samenleving waar het weer goed toeven is. Waar je weet wat de woorden  leven en sterven inhouden, waar ieder zijn of haar talenten kan verzilveren en inzetten voor zich en voor ons allen, voor Nederland, Europa en de wereld.

20 reacties

 1. Beste Ben, hoewel enigszins stichtelijk zijn je woorden mijns inziens zonder twijfel waar. We zijn doorgeslagen naar een samenleving waarin het individu voorop staat en maximaliseren van persoonlijk gewin een deugd is. De nuance is weg. Je dikgedrukte zin over de balans tussen individu en samenleving is er eentje die wat mij betreft op een tegeltje kan. Waarheid als koe zeggen we in Noord Holland. De hamvraag is en blijft echter; hoe?

  1. Wanneer mensen spiritueel leven zouden doen, behalve hun dagelijkse plichten te vervullen, is er geen vuiltje aan de lucht.

   Het enige probleem is dat veel mensen spirituele autoriteit afwijzen omdat ze erg gehecht zijn aan de huidige misleiders.
   Die misleiders zijn materiële wetenschappers, populaire hedonisten, de massamedia en wereldlijke politici.

   Een materieel wetenschapper zoals Einstein was vaak met de Godsvraag bezig, afgaande op zijn uitspraken. Hij had enkel de verkeerde methode van kennis verwerven te pakken, en was daar erg aan gehecht. Daarom is hij waarschijnlijk slechts cynisch en teleurgesteld uit zijn lichaam gegaan omdat hij vond dat “wij slechts time/space wurms” zouden zijn.
   Hij zei daarmee natuurlijk heel veel over zijn eigen bewustzijn, niets over het bewustzijn van de ander. Dat zie je vaak bij mensen die de weg kwijt zijn, en daar was Einstein er zeker een van. Ze projecteren hun falen op de rest van de mensheid, niet bepaald een teken van bescheidenheid of realisme.

   Momenteel zijn, zeker in Nederland, heel veel mensen afgericht op materiële wetenschap als zijnde de enige echte vorm van wetenschap.
   Dat is hun grote pech. Maar, zoals altijd, ze kiezen er zelf voor.

   Spiritualisten bieden het alternatief. Het is aan het individu om de actieve interesse te hebben.

 2. Dit soort zaken moeten op de politieke agenda…zo eenvoudig is dat. Het punt is dat eerkelijk leiderschap vraagt om ook onplezierige mededelingen teoen en op die manierd de weg te wijzen.

  1. Op de politiek agenda? Geloof je echt dat daar de oplossing ligt? Nee, verwacht geen fundamentele wijzigingen van bovenaf, tenzij het de heersende structuren verstevigd natuurlijk. Ons hele mechanisme is namelijk gericht op het bouwen en onderhouden van machtsblokken en dat al vanaf het begin van wat wij onze moderne maatschappij noemen. Eerlijk leiderschap is ook een illussie. Leiderschap gaat namelijk hand-in-hand met (oa) het selectief informeren van de mensen. Info en desinfo. Het is dus -ben ik zeker van- helemaal niet zo eenvoudig de agenda te veranderen. Ik schrijf het wel vaker hier, maar zelf na een bloedige revolutie zullen de nieuwe leiders binnen een paar decennia zijn terug gevallen op de nu heersende principes. Alleen een genetische reset van de mens biedt een oplossing.

 3. Het valt wel een beetje mee. Het land failliet en uitgewoond. Buurten veranderen in vuilnisbelten. Zware criminelen gaan met een taakstrafje naar huis (als ze al komen). Gevangenissen gaan sluiten of worden verhuurd aan België. Belastingen behoren tot de hoogste ter wereld (nee inderdaad niet de inkomstenbelasting). En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. En dan is de Nederlander de weg kwijt ? Nee bestuurlijk Nederland is de weg kwijt en dat al decennia, de rest wordt alleen een beetje wakker.

  1. Ik gaf een duimpje voor je laatste regel, maar als ik om mij heen kijk zie ik dat “de Nederlander” toch ook behoorlijk de weg kwijt is. Hedonisme vindt hier blijkbaar een goede voedingsbodem, domheid schijnt een dominant gen en onverschilligheid de teflonlaag waarachter het ik-je rustig kan gaan slapen. Jammer, want ik kom veel goede mensen tegen maar het lijkt of we massaal vastlopen in een moederpoel van regeltjes, domheid en onwil.

 4. Het punt van verzadiging is bereikt. In onze materiële wereld gaat het tegenwoordig alleen maar om bij te blijven op gebied van smartphones en andere digitaaltjes. ’s Avonds voor de buis shownieuws kijken of een ietsje actiever op de pc yoetjoepen, facebook of een spelletje op je tablet, etc, etc. Bij de kapper lekker bladeren in privé of weekend. Kortom, geen oog meer voor de pure realiteit. Nederland zoekt alleen nog vertier en vind dat ook. Een land in verval. Het achterover hangen is al enige tijd geleden begonnen. Het vuile en zware werk doen we niet meer zelf. Genoeg mensen uit Oost-Europa. Massale productieprocessen zijn over de grens goedkoper, dus weg er mee. Vervolgens voeren we goedkoop in uit China. Ga zo maar door. Wanneer de massa wakker wordt is het te laat. Ontwaken bij Prinsjesdag misschien?

 5. 1. “…en een gezamenlijke solidariteit voor om te te beginnen alle Nederlanders. >>Europa en de wereld komen daarbij echt even later<>voor Nederland, Europa en de wereld<<."

  Wat nu? Binnendijks, buitendijks of allebei?
  Is ook de auteur de weg een beetje kwijt?

  Filosofie kan zelden zonder een snuifje theologie.
  Waarom dan niet ook (terloops) erkend dat de geestelijke aftakeling van onze samenleving (mogelijk, wellicht!) parallel zou kunnen lopen met het loslaten van spirituele, godsdienstige waarden?
  Lijkt me evident.

  Not done in een 'econpomische' omgeving? Zelfs beurs/beleggingskanon Marc Faber ('Dr. Doom', de huichelaar) schijnt zich af en toe een beetje verdwaald te voelen in zijn eigen mammon-wereldje en stelt op zijn site dat het '…ons allen goed zou doen om af en toe terug te grijpen op religieuze waarden.'

  Een grof understatement. Wat we nu meemaken in Nederland en de wereld lijkt veel op Sodom & Gomorra op de Tatanic.

  1. “Blijf bij de feiten”, schrijf je. Feit is dat de materiële wereld miserabel is om dat je dood MOET gaan. Vanaf je geboorte ben je aan het sterven, zo simpel is dat.

   Materiële wetenschappers geven enkel zeer incomplete beschrijvingen van de fenomenale wereld en leven in dictatoriale dogma’s die ze anderen op willen leggen. oa Via het gewiekste Noord-Koreaans/Nederlands onderwijssysteem, dat goed ingericht is voor Pavlovisering en moderne slavernij.

   De menselijke vorm is een kans om terug te gaan naar de spirituele wereld, voorbij de cyclus van geboorte en dood. Materialisten/atheïsten grijpen die kans niet, ze blijven de fenomenale wereld maar wat beschrijven en verdoen hun tijd met ultiem domme hobby’s als “CERN”.

   Atheïsten vinden het universum doorgaans ’n “toevallige omstandigheid”.
   “Toevallig” betekent: “ik weet het niet”. Oke, wanneer je het niet weet probeer dan niet te doen of je het wel weet. Raar volkje, atheïsten.

   1. je krijgt een paar negatieve cijfers maar je hebt wel gelijk… 😉

    Mag ik je wijzen op de slimste mens die ooit geleefd heeft: Kurt Godel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurt_Godel

    Hij ondergroef de sluitendheid van de wiskunde en daarmee van iedere exacte wetenschap. In andere woorden: de werkelijkheid is niet te kennen en wetenschap is slechts instrumenteel. Godel geloofde in een leven na de dood.

    Ik overigens niet, want de dood bestaat bij de gratie van geloof in het leven, oftewel leven = dood. Atheisten zijn theisten die het zelf niet beseffen…

    1. “In andere woorden: de werkelijkheid is niet te kennen en wetenschap is slechts instrumenteel.”

     Maar dan kwalificeer je de werkelijkheid, namelijk dat deze onkenbaar zou zijn. Dat is een onredelijke en onlogische conclusie.

     Leven is eeuwig en “geboorte” en “dood” hebben betrekking op het voortdurend transformerend lichaam, “de machine”.
     Karma/reïncarnatie zijn onderdeel van de totale “huishouding” van het materieel universum. Dat is wat de Fabrikant, God, uitlegt in de Bhagavad Gita.

     Het is aan ons om de illusies die gepaard gaan met het vals ego te sublimeren of om dat niet te doen. De menselijke vorm biedt de grote kans. Belangrijk is dat je materieel leven wel een beetje gezien hebt …

     1. Materieel leven wel gezien hebben maar wel anderen constant terechtwijzen via een materieel medium, als zijnde de computer….

      Ik wist trouwens niet dat biflatie een religieuze site was geworden…want hoe je het ook wendt of keert je verkondigingen BLIJVEN een geloof…en net als met alle gelovigen ben je er natuurlijk van overtuigd dat jouw geloof de waarheid is. Vanzelfsprekend.

  2. De gedachten van Soros zijn niet origineel, het uittreden van Duitsland uit de Euro is al in 2011 voorgesteld: “A worst case scenario, says Mayer, could be that Germany pulls out of the Eurozone altogether in 20 years time.” (http://www.zerohedge.com/news/wikileaks-exposes-german-preparations-eurozone-chapter-11) De achterbakse Soros kwam pas in april dit jaar “op het idee” Vergeet niet dat Soros alleen uit eigen belang kletst. Als hij er geld aan kan verdienen, dan ineens zijn zijn ideeën iets waard. Soros is een gluiperd:
   http://commieblaster.com/george-soros-fund/

 6. Manmanman, wat is dit een goeie docu. Heb hem net gezien en ben flink aan het denken gezet:

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/duits-alternatief.html

  Mooiste quote: “Wie voor de euro is, is feitelijk tegen Europese eenwording.”

  En/of:

  “Het grootste gevaar voor de vrede in Europa is de euro.”

  Het gif zit aan het einde van de docu. Waar wordt gesteld dat we ‘monsters’ hebben gecreeerd, namelijk bedrijven die zo groot en machtig zijn dat hen niks meer te maken is en zij de Europese politiek volledig in de pocket hebben.

  Daar is de mensheid momenteel mee bezig: Monsters creeren:
  – het internet en de controlemechanismen (wacht maar tot cash geld wordt afgeschaft en je alleen nog via het internet kan kopen/verkopen. Dan ben je een gevangene van dit monster…)
  – grote bedrijven die nu al niet meer te controleren zijn,
  – en straks komen er robots en ander ’tuig’…

  Is het al te laat? NEE, maar er moet echt razendsnel worden ingegrepen voordat het uit de klauwen loopt. En wel door nuchter na te denken en vooral emoties geen rol te laten spelen. Daar is Ewald Engelen zo goed in: Je kunt hem niet op emoties betrappen, en daarom is ie ongrijpbaar voor de PR-machines van de politieke spinmachines. Voor de gewone man moet hetzelfde gelden: nuchter blijven, en niet emotioneel worden. Maar duidelijk aandringen op kleinschaligheid en regionaliteit.

  Want kleinschaligheid en regionaliteit zijn het enige dat de eenheid in Europa en de vrede in Europa nog kunnen redden.

  1. Inderdaad Dave,

   Helaas kan ik je maar 1 like geven. Ik ben blij dat je het door hebt. Gelukkig openen steeds meer mensen hun ogen, dus wellicht komt er nog een kentering. Alhoewel de klok onverbiddelijk doortikt en er ook al veel maatregelen sneaky in het EP “doorheen zijn gejast”, zoals b.v. het ESM, bestaat er een reele mogelijkheid dat we daar op termijn de “vruchten” van kunnen plukken.

   Tegenlicht is praktisch het enige programma op de buis die het in een ander perspectief plaatst.

  2. Inderdaad, ik heb de uitzending van de VPRO-Tegenlicht gisteren ook bekeken. Iedereen zou deze uitzending moeten bekijken. Fantastisch!
   Ik ben het helemaal eens met de quotes die genoemd worden. Hulde!

  3. Dot is mijn reactie op de VPRO site, ik zal hem hier maar even herhalen:

   Dexit, Grexit, Euro-exit…
   Altijd weer het probleem bij de staart pakken, nooit bij de kop van het beest: de banken en de illegale rente op geld dat uit het niets is gekreëerd. Het uitgeven van de Euro door private instellingen en niet door de staat zelf, is immers de olifant in de kamer, die niemand durft te zien of durft aan te pakken. Zolang de Goldman Saches/Cities/Rothchilds de wereld in hun dwangbuis houden, zal er niets veranderen, hoe vaak Duitsland ook in of uit de Euro stapt. Gimme-a-break!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: