Nederland op weg naar een catastrofe?

Als waarschuwing. Dit wordt geen vrolijk stukje. Het gaat over Nederland en ons Nederlanders. Over onze collectieve slaap. Het gebrek aan inspiratie en actie. Ook over ons als bloggers en reageerders.  We schrijven en reageren, zijn meestal pessimistisch als het over Europa, de wereld, banken en de politiek gaat. Buiten dat schrijven en lezen, gemakkelijk vanuit onze stoel, blijven we lauw, klimmen niet op de barricaden. Met zijn allen wachten we de teloorgang van onze huidige samenleving en mogelijk die van onze kinderen, kennelijk lijdzaam af.

Naar het Nu

In Griekenland is kort voor de verkiezingen van 17 juni de angst groot. Men is bang voor een catastrofe, voor algemene paniek en het recht van de sterkste. Om niet nog meer olie op het vuur te gooien zijn er vanuit EU voorzichtig berichten gelanceerd dat men bereid is tot versoepeling van de eisen en dat men de Grieken niet zal laten vallen. Beloven is echter gemakkelijk dan doen. De Grieken zijn namelijk al lang gestopt met besparen, hebben eigenlijk per onmiddellijk extra hulp nodig in de vorm van een 3e noodlening ter grootte van vast vele, vele tientallen miljarden. Wat begon als een éénmalige hulpactie, is inmiddels uitgegroeid tot een blijvend infuus, waarbij de toevoer steeds naar boven moet worden bijgesteld.

Terug naar de Europa en Nederland

Duidelijk is dat de problemen in de EU inmiddels zijn uitgegroeid tot een probleemwolk van eigenlijk niet meer te bevatten formaat. Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, Italië, Cyprus en zeker niets als laatste Frankrijk. President Hollande doet er alles aan om zijn land in de schaduw van het blikveld te houden. Overdag zet hij zijn beste lach op. Wie hem in het donker waarneemt zal een heel ander beeld krijgen.

Ja en dan Nederland. Als je bedenkt dat…… wij in de 17e eeuw een natie van immens belang zijn geweest, zelfs als centrum van de wereldhandel werden aangemerkt. Dat we als zeer tolerant golden. Ons land het land van de ware vryheit werd genoemd met zeer kundige bestuurders en grote geleerden…., dan wordt je toch even stil als je naar het hier en nu kijkt.

We zijn nu een ingeslapen volk, egocentrisch, bang, afhankelijk en berustend. Politiek gaat om punten en komma’s. Niet om visie, scenario’s, inspiratie en meer. Wat Europa betreft lopen we als een hondje aan de lijn. Kwispelen met het staartje als er een schouderklopje komt van wie dan ook. Vinden ons zelf nog steeds belangrijk en doen daarom soms flinke uitspraken, lachen, schudden handen. Verder gaan we gewoon door met wat we doen, geven per dag nog steeds meer dan 80 miljoen teveel uit en laten de staatsschuld groeien en groeien.

Waarschuwingen en voorspellingen

Het is vijf voor twaalf. Talloos zijn inmiddels de waarschuwingen en voorspellingen dat we met de huidige koers binnen drie maanden in Europa helemaal vast gaan lopen. Dat de financiële gaten elke keer weer groter zijn dan gedacht.  Dat daarom de weg van financiële injecties, links en rechts, eindig en niet langer werkzaam is. Dat we het echt helemaal anders moeten gaan aanpakken.

Oplossing: Het terugtrekken van de overheid

Met alleen maar problemen opsommen komen we niet verder. In de reacties op een eerder artikel kwam al naar voren dat de overheid en de overheidsbemoeienis alsmaar blijven groeien. De overheidsuitgaven zijn daarom inmiddels gigantisch en stijgen nog elke dag. Mijn oplossing -als voorbeeld en gedachteoefening- is daarom simpel namelijk: Start op korte termijn met het op grote schaal inperken van de overheidsbemoeienissen met als richtlijn een soort nachtwakersstaat plus. Concreet gaat het daarbij om de meest essentiële taken als o.a. veiligheid en bescherming,  onderwijs, een basale medische zorg, eten voor ieder, een simpele maar goed werkbare infrastructuur. Weg met alle drempels, bulten, wegversmallingen en nog wat. De burgers worden weer zelf verantwoordelijk. Te hard rijden betekent per direct drie maanden je rijbewijs inleveren. Voor de 2e keer zes maanden etc.

Ik snap dat het schrikken is en wordt. Het is een heel ander verhaal dan op korte termijn samen op weg naar de Verenigde Staten van Europa. Wat dacht u echter dat er gebeurt als er morgen geen geld meer uit de pinautomaat komt. Als het hele financiële systeem instort. Als, als, als. Te veel om op te noemen. Wie betere of alternatieve oplossingen heeft laat het weten.

29 reacties

 1. .
  .
  Alleen op de harde manier kunnen en willen we een paar grote stappen terug doen.

  De crash zorgt voor de veranderingen en schoonmaak die nodig zijn.

  Gecontroleerd afbouwen is een utopie, want de democratie houdt het tegen. Democratie is niet in alle fasen van een kapitalistisch systeem handig en gewenst.

  Niemand wil bezuinigen en iedereen wil meer welvaart, want welvaart is een recht geworden in het Rijke schuldvolle Wilde Westen.
  .
  Groet van Hyperinflatiewordpress..

  .

 2. Ik wil de beste heer Teulings nog even citeren:

  “Mocht de eurozone uit elkaar vallen, dan moeten we rekening houden met jaren lang fors lagere groei en hele grote verliezen, omdat vorderingen op schuldenlanden oninbaar zullen zijn. „Dus dat is echt een heel groot risico.”

  Duhussss…waarom geven we het ze dan? Waarom geven we ze dan miljarden? Het risico is dus blijkbaar heel erg groot….dat is al een heel stuk anders dan ik citeer JC de Jager “DE MOGELIJKHEID IS GROOT dat we het geld terugkrijgen.”
  Met andere woorden, binnen 24 uur kunnen we de draai/leugen alweer vaststellen.

  Zondag was het Rutte: We krijgen het geld 100% zeker terug.
  Woensdag was het JCdJ: De mogelijkheid is groot…
  En nu zegt een ander dat het echt een heel groot risico is dat we ons geld niet terug zullen krijgen.
  Nou morgen horen we vast : dat we er niet vanuit moeten gaan dat het geld ooit nog terugkomt. Let maar op.

  Helaas, het opgebouwde pensioen bij één van mijn ex-werkgevers is te groot om afgekocht te mogen worden. Het jaarlijkse uit te keren bedrag mag niet hoger zijn dan iets van 430 euro meen ik. Dus dat is even pech hebben.
  Maar bij een ander gaat het me wel lukken dit ‘klein pensioen’ af te kopen.
  Ben er klaar mee. Ga echt zoveel mogelijk geld uit het systeem halen.

 3. Prima, minder overheid. Maar eerst het fiat geld systeem en de banken afbreken. Multinationals opdoeken en kleinschaligheid promoten. Wat je niet fysiek bezit, kun je niet verkopen. De oplichters zoals bankiers, bestuurders van woningbouwverenigingen met Maserati’s die anderhalf miljard schuld maken, de aasgieren van deze wereld…. veroordelen en opsluiten. Vraaggestuurde economie. Kleinschaligheid met respect voor natuur en mens, wereldwijde geboortebeperking ondersteund door gegarandeerde voedselhulp.

  Geestelijke vooruitgang, de nieuwe industriele revolutie. Let wel, geestelijk, niet spiritueel, dat laatste moet iedereen voor zichzelf bepalen.

  Geen kwantiteit maar kwaliteit.

 4. Totaal geen positieve visie op de NL situatie.

  1 ) De Eurozone valt vroeger of later volledig uit elkaar en dit duurt geen decennia, maar jaren. – Worstcase scenario is 3 maanden….
  2 ) De schulden van de probleemlanden worden nooit terug betaald. De EU bevolking is de dupe.
  3 ) Het neoliberale globaliseringsmodel heeft totaal gefaald.
  4 ) Nederland is te dicht bevolkt voor een voedselsourvereine optie.
  5 ) De gevolgen van peakoil zullen rond 2017 zeer merkbaar worden, terwijl we hier voor 100% afhankelijk zijn van industriële landbouw zie 4.
  6 ) Echte problemen qua duurzaamheid worden NIET aangepakt. Geen enkel beleid richting transitie beleid, gericht op een duurzame (en menselijke) toekomst. Als iedereen als Nederlander zou leven hebben we 3 aarde nodig
  7 ) We zijn verwend als de nete en we denken dat deze welvaart volkomen normaal is. We hebben totaal geen sjoeger wat er mis is.
  8 ) Nederland behoort tot de oude economieën en zal economisch plaats moeten maken voor de nieuwe opkomende BRIC economien, terwijl de beschikbare resources steeds minder worden.
  9 ) Peakoil betekent ook einde van de groeieconomie. Voor economische groei heb je oneindige resources nodig.
  10 ) We zouden onze kwaliteit van leven moeten baseren op geestelijke waarden ipv op materialistische waarden.

  Waar in Spanje en Griekenland de jongeren naar het platteland gaan om zo hun voedselzekerheid veilig te stellen is dit in het overbevolkte Nederland onmogelijk. En zeker in de randstad niet. Als de EU grenzen door het uiteenvallen van de Euro mochten sluiten zitten we als ratten in de val. En als om welke reden de olieproductie drastisch mocht teruglopen hebben we hier in Nederland hongersnoden.

  Nederland buiten een serieus transitiebeleid ook net als in de jaren ’50 een emigratiepolitiek moeten voeren. (en dat is niet het wegpesten van mensen) Ipv dat we bevolkingsstromen NAAR Nederland hebben moeten we bevolkingstromen VAN Nederland naar de dunner bevolkte gebieden hebben. Daarom hebben we een ander dus duurzaam, democratisch en menselijk Europa nodig die een blik in de toekomst heeft en niet in het neoliberale verleden. En ik heb vooral geen boodschap aan racistische prietpraat.

  Nee ik denk hoe langer hoe serieuzer na om hier dit land te verlaten en dan niet naar de stad.

 5. @houtskool: dus ook geen Microsoft? Apple? Sony? Philips? Helaas, daar kan ik niet in mee gaan. Er is toch werk voor ons allen nodig. Er is op zich ook niets mis met personeel dat veel verdient, als het maar in verhouding staat.
  Dus geen over the top bonussen, die moeten ze aanpakken. Dat iemand voor een goede prestatie een extra beloning krijgt prima tot ? 5000 euro? Waarom een miljoen in aandelen? Dit soort zaken mogen ze van mij direct aanpakken.
  Huishouden verdient meer dan 150.000 per jaar? Geen HRA, ook niet als het huis boven 350.000 euro kost.

  Kijk nu eens naar die GVB directeuren die ELKAAR een bonus gaven. Alles terugstorten svp, en met rente.
  Dus wat je zegt: de aasigeren van deze wereld keihard aanpakken. Maar iemand die een goed idee op de markt brengt mag er van mij goed aan verdienen. Geen probleem mee.

  Banken zullen er moeten zijn, maar ze moeten wel om kunnen vallen zonder dat ze om geld gaan vragen bij de overheid. Gewoon laten klappen. Een bank moet een instelling worden waar die ooit oorspronkelijk voor bedoeld was: beheren van geld. En niet dat ze met ons geld de AEX-casino betreden.
  Ferme boetes lijken mij wel op hun plaats, daar zij ernsitg, zeer ernstig in gebreke zijn gebleven.

 6. @S7P : Ja uiteindelijk gaan we de klos zijn.
  Mits ze toch iets voor elkaar weten te breien dat wij allen voor onmogelijk hadden gehouden.

 7. @Bennink
  Prima artikel. Als alles in elkaar stort, kan de feniks pas uit de as herrijzen…. En dat vraagt totale vernieuwing, een totale ‘ctrl-alt-delete’ , ‘game over’ en :’wanna play again?’aanpak. Mi9jn kennis over dit alles is niet groot genoeg, maar één noodzakelijk onderdeel staat mij wel heel helder voor ogen: wat in het groot geldt (landen), moet ook in het klein worden uitgevoerd (burgers), namelijk: alle schulden in één klap ongeldig/nihil verklaren. Banken nationaliseren en – inderdaad – overheid fors terugtreden. Ik las onlangs het partijprogramma van de politieke nieuwkomer SOPN en die heeft hierover wel een super interessante visie over geschreven. En dat is – opnieuw inderdaad – wat nodig is: nieuwe paden, nieuwe visies, brainstormen, out of the box -thinking.

  Hartelijke groeten,
  Quinten

  PS: complimenten aan de site en haar ‘kartrekkers’ , ik kom hier steeds met genoegen op bezoek.

 8. [quote name=”S7P”]Totaal geen positieve visie op de NL situatie.

  1 ) De Eurozone valt vroeger of later volledig uit elkaar en dit duurt geen decennia, maar jaren. – Worstcase scenario is 3 maanden….[/quote]

  Worst case scenario? Niet eerder een best case scenario?

  Ik zelf ben voor open grenzen, en een eerlijke munt, als deze munt gebaseerd is op werkelijk waarde, een koppeling met bijvoorbeeld edelmetalen. Dan kent deze munt sowieso geen grenzen. Iedereen zal deze munt prefereren boven de andere nepzooi.

 9. Nederland verlaten is een goede optie dat doe je ook als een schip zinkt de hele wereld is hier door de jaren heen vertegenwoordigd kom maar naar nederland dan gooien wij werkend nederland in de wao en hebben wij een excuus om jullie als gastarbeider te verwelkomen wij als welzijnsmaffia zorgen wel voor jullie de hele wereld is welkom.

 10. @Gangpad

  werk=nodig? Dat is een misvatting gebaseerd op indoctrinatie.

  Werkgelegenheid met loonmatiging als constante factor is slavernij.

 11. No comment.

  Behalve dan die belachelijke straf van 3 maanden intrekken vd rijbevoegdheid als je 5 of 10 km/u te hard rijdt.

  Ik ben eerlijk gezegd blij dat die Bennink geen wèrkelijke (uitvoerende noch rechtsprekende) macht heeft … wat een achterlijke totalitaire bullshit …

  Hij zal zich zelf wel dagelijks verplaatsen met een fiets die op zonnecellen draait of zo …

 12. @11 Marple. Vergeet niet dat Syriza (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) wel in de Euro wil blijven, maar de pijnlijke maatregelen voor de bevolking wil verzachten door opnieuw te onderhandelen met de Trojka. Dus ze gaan onderhandelen voor een betere regeling voor hun schulden. Ik heb diverse linkse Grieken gesproken en ze zijn precies dezelfde mening toegedaan.

  Daarbij hebben de Grieken nog tot 20 juli geld, dus tot 20 juli is er geen probleem. Dat is c.a. 6 weken. Een uittreden van Griekenland uit de Eurozone is zeker het einde van de Euro, maar dan nog niet van vandaag op morgen. Mijn lijkt de schatting van 3 maanden reëel als worst-case scenario.

  Verder schrikt men niet terug om een militaire coupe in Griekenland te plegen om de Euro te redden als het misgaat (http://hyperinflatie.wordpress.com/2012/02/24/miltaire-coupe-in-griekenland-ligt-ook-op-de-loer/)
  Ook deze plannen liggen er. Dit is wel meteen de dood van de democratie in Europa (welke al vegetatief is.) We weten dan als heel Europa waar we aan toe zijn…

  Dan zien er weinigen in de EU voordelen in de val van de Euro. Dus keer op keer zullen nieuwe ongeloofwaardigere smoezen en grotere geldbedragen gegeven totdat het echt in elkaar stort. Hoe lang het zal duren weet ik niet. Dit hangt er vanaf hoe lang men de zaak nog kan bedotten.

  Ter relativering van alle crash verhalen luister ik dagelijks naar Kees de Kort op BNR. http://www.bnr.nl/column/keesdekort/ Ik gebruik zijn info als een kanariepiet in een kolenmijn. Ook ben ik het beslist niet met alles eens wat hij zegt. Zo gelooft hij nog in het neoliberale hervormingsmodel. Ik verwacht dat deze “kanarie” betrouwbaar blijft tot c.a. 2015 a 2016.

  Wel neemt het risico op een crash exponentieel toe.

  Ondertussen moeten we solidair blijven met elkaar en ons NIET tegen elkaar uit laten spelen voor de belangen van de banksters en beleggers. We moeten NOOIT met nationalisten en neoliberalen in zee gaan. Pas dan kunnen we een ander duurzaam, menselijk en sociaal Europa of beter Wereld vormgeven en de zaken realiseren die #5 schrijft.

 13. Even terug naar Griekenland waar bij een onjuiste uitslag van de verkiezingen het leger klaarstaat.
  ‘Ik hoop dat de democratie werkt. Maar ik zou daar nog één zaak aan willen toevoegen. Ik herhaal: het leger houdt zich in. Maar het is een sterke, stille macht, die indien nodig een oorverdovend lawaai zal maken,’ aldus de huidige minister van defensie en voormalig generaal Frangoulis Fragos. De Grieken weten tot wat het leger in staat is. Tussen 1967 en 1974 heerste in Griekenland een militaire dictatuur.

 14. Tsja, een kleinere overheid. Er zijn een miljoen ambtenaren. Als je die ontslaat heb je een miljoen uitkeringen. Schaf je die af dan slapen een miljoen man op straat. En minder zorg, dan zie ik steeds amerikaanse toestanden voor me. Arme mensen toegang tot ziekenhuizen ontzeggen. Komt min of meer neer op tweedeling samenleving. Je staat nu nog aan de goede kant, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en voor je het weet ben je zomaar afhankelijk van de zorg van een ander. Hoewel je misleidende ‘normalcy bias’ je zal zeggen dat dat nooit zal gebeuren.

  Ik denk – dat is een verwachting en niet zozeer een wens – dat de overheid juist groter zal worden als oplossing. Zorg en pensioenen als main issues. Banken er straks bij. Die hebben een publieke functie en zullen daarom worden genationaliseerd. Of iig zwaar gereguleerd. Verder eenwording Europa, Eurobonds, politieke unie etc. Dat is de richting van de politieke neuzen, en binnenkort zullen de geesten in europa rijp worden gemaakt. Zeker na een instorting van Italie en/of Frankrijk zal de politiek tegen het volk zeggen: Buigen of barsten.

 15. Waar komen de galgen te staan van al die eurofielen die ons in het ongeluk storten? Ze zullen moeten hangen die ons bestelen!!

 16. [quote name=”Dave”]Tsja, een kleinere overheid. Er zijn een miljoen ambtenaren. Als je die ontslaat heb je een miljoen uitkeringen. Schaf je die af dan slapen een miljoen man op straat…[/quote]

  Dave, wat doen al deze ambtenaren in godsnaam? Wat levert het op? Ik begrijp je argumenten qua solidariteit; gezondheidszorg et cetera wel. Maar hier een stuk tekst uit: [url=http://library.mises.org/books/Henry%20Hazlitt/Economics%20in%20One%20Lesson.pdf]’Economics in One Lesson’ van Henry Hazlitt.[/url]

  [quote]The same reasoning applies to civilian government officials whenever
  they are retained in excessive numbers and do not perform services
  for the community reasonably equivalent to the remuneration
  they receive. Yet whenever any effort is made to cut down the number
  of unnecessary officeholders the cry is certain to be raised that
  this action is “deflationary.” Would you remove the “purchasing
  power” from these officials? Would you injure the landlords and
  tradesmen who depend on that purchasing power? You are simply
  cutting down “the national income” and helping to bring about or
  intensify a depression.
  Once again the fallacy comes from looking at the effects of this
  action only on the dismissed officeholders themselves and on the particular
  tradesmen who depend upon them. Once again it is forgotten
  that, if these bureaucrats are not retained in office, the taxpayers will
  be permitted to keep the money that was formerly taken from them for the support of the bureaucrats. Once again it is forgotten that the
  taxpayers’ income and purchasing power go up by at least as much as
  the income and purchasing power of the former officeholders go
  down. If the particular shopkeepers who formerly got the business of
  these bureaucrats lose trade, other shopkeepers elsewhere gain at least
  as much. Washington is less prosperous, and can, perhaps, support
  fewer stores; but other towns can support more.
  Once again, however, the matter does not end there. The country
  is not merely as well off without the superfluous officeholders as it
  would have been had it retained them. It is much better off. For the
  officeholders must now seek private jobs or set up private businesses.
  And the added purchasing power of the taxpayers, as we noted in the
  case of the soldiers, will encourage this. But the officeholders can take
  private jobs only by supplying equivalent services to those who provide
  the jobs—or, rather, to the customers of the employers who provide
  the jobs. Instead of being parasites, they become productive men
  and women.
  I must insist again that in all this I am not talking of public officeholders
  whose services are really needed. Necessary policemen, firemen,
  street cleaners, health officers, judges, legislators, and executives
  perform productive services as important as those of anyone in private
  industry. They make it possible for private industry to function in
  an atmosphere of law, order, freedom, and peace. But their justification
  consists in the utility of their services. It does not consist in the
  “purchasing power” they possess by virtue of being on the public payroll.
  This “purchasing power” argument is, when one considers it seriously,
  fantastic. It could just as well apply to a racketeer or a thief who
  robs you. After he takes your money he has more purchasing power.
  He supports with it bars, restaurants, nightclubs, tailors, perhaps automobile
  workers. But for every job his spending provides, your own
  spending must provide one less, because you have that much less to
  spend. Just so the taxpayers provide one less job for every job supplied
  by the spending of officeholders.When your money is taken by a thief,
  you get nothing in return. When your money is taken through taxes to support needless bureaucrats, precisely the same situation exists. We
  are lucky, indeed, if the needless bureaucrats are mere easygoing
  loafers. They are more likely today to be energetic reformers busily discouraging
  and disrupting production.

  [b]When we can find no better argument for the retention of any group of officeholders than that of retaining their purchasing power, it is a sign that the time has come to get rid of them.[/b][/quote]

 17. @18 zojuist op Zerohegde. Bloomberg vroeg met wet op openbaarheid gegevens op uit de tijd dat Griekenland werd toegelaten tot de EU. Iedereen weet inmiddels dat Griekenland sjoemelde met de begroting. Minder bekend is dat ze daar bij geholpen werden door Goldman Sachs, die tegen een slimme deal Griekenland even zo binnenloodsen in de Euro. En raadt eens wie destijds aan het roer stond bij GS… Mario Draghi tegenwoordig onze financiele man voor de EU. Natuurlijk gaf de EU vandaag geen toestemming om eens in de documenten te graven…

  Overigens is er een goeie docu van Tegenlicht over deze hele affaire: Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland
  link: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Goldman-Sachs-en-de-vernietiging-van-Griekenland.html

 18. @Pe….en raadt eens wie Spanje heeft ingehuurd om de banken problemen bij ze door te lichten?

  Is een retorische vraag, antwoord is bekend 😉

 19. @20 die info ligt al een tijdje op straat idd.

  @18 die ambtenaren doen niks. Wt dat betreft is onze economie een luchtkasteel of zo’n man die zich aan zijn eigen haar optrekt. Want om dat ambtenarencircus is nog eens een kring van 1 of 2 miljoen man die indirect van de overheid afhankelijk is. Bijvoorbeeld de bouw (infra).

  Overheid s een giga opdrachtgever voor veel bedrijfstakken. We zien dat de BAM meteen moet ontslaan nu de overheid hand op de knip houdt.

 20. Ze doen overigens ook onnodig werk, net als de bouw. Bij ambtenaren ontstaat een regeltjesbubble, en bij de bouw een kantoren- en huizenbubble. Lijkt wel wat op die ouwewetse boterbergen en melkplassen. Het lijkt wel of iedereen in dit land overbodig werk doet…

 21. Repressie zoals in de onderste alinea is geen heilzame weg; we gaan dan een politiestaat worden en de schrijver wilde juist een terugtrekkende overheid. Wat van belang is, dat we banken buiten spel zetten als het om monopolie gaat. Een “rijkspostspaarbank” kan klanten overnemen van een bank, die het niet meer redt. Geld uitlenen wat je niet hebt wordt strafbaar (bank wordt de vergunning ontnomen) Centrale bank is nu particulier en komt onder staatstoezicht. Verder zou ik de SOPN programmering er maar eens op na lezen.

 22. Griezelige ontwikkelingen binnen de Eurozone. Moeten wij Nederlanders maar massaal op ‘vakantie-uittocht’ naar Noorwegen en Zweden gaan om daar te blijven?

  Ik voorzie dat ook hier binnen enkele maanden de pleuris gaat uitbreken en dat alle voorspellingen van het CPB direct de prullenbak inkunnen! 2012 het jaar waarin de Nieuwe Wereld Orde wordt ingevoerd, het lijkt er sterk op!

 23. Er komt in 2012 een welvaartswissel in Europa zoveel is duidelijk.Als je nog bijna volledig in euro zit zou ik snel naar de bank rennen of je zal de pineut zijn.De euro zal enorm in waarde devalueren .Een groot deel nu beleggen in grondstoffen(goud,zilver,olie is een goed oplossing om je te beschermen),ook een mengeling van buitenlandse valuta(australische dollar,noorse kroon )misschien ook.Goud is echter voor de lange termijn het veiligst.

 24. Goed stuk tekst en goede reacties. Probleem is dat het woud aan regels alle soorten oplossingen in de weg staan.

  Ik weet zeker dat de belastingen 50% of meer naar beneden kunnen. De bevolking wil dit wel, maar wil zich niet echt voor inspannen. Tenminste zo lijkt het. De lobby van het grote geld houden de teugels strak in handen. Ook heb ik het idee dat er steeds meer dirigenten zijn die het orkest aansturen. Misschien ook wel de opzet.

  Probleem is dat de bevolking niet een kleine financiele bijdrage wil leveren voor een verbeterde wereld, maar wel de ene na de andere belastingverhoging slikt.

  Verbeterde wereld begint echt bij jezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.