Nederland: Steeds dieper in de Europese val

51

Het moet toch erg te denken geven dat juist oud EU-commissaris Bolkestein, inmiddels bijna tachtig jaar oud, zich faliekant en zelfs met een behoorlijke mate van verbetenheid, uitspreekt tegen één federaal Europa.

federatiief europa

Van binnenuit

Frits Bolkestein heeft als eurocommissaris, vijf jaar lang van binnenuit, mee kunnen werken aan verbetering van de Europese samenwerking. Als geen ander heeft hij ook kunnen zien en merken hoe snel het interne wespennest uitgroeide tot een ontzettend groot bouwsel met vele verborgen gangen, geheime agenda’s en uiteenlopende , vaak erg persoonlijke, belangen. Bolkestein is van mening dat wij als Nederlanders absoluut niet moeten zitten te wachten op een federatief Europa, op een gezamenlijke schuldenmarkt en aanverwanten.

Herkent u dit?

1.    de prooi wordt gelokt,
2.    de prooi wordt vastgehouden en gedood,
3.    de prooi wordt zelfstandig verteerd, en
4.    de opgeloste voedingsstoffen worden door de plant opgenomen.

De landen in het huidige Europa zijn niet zo maar ontstaan. Door worstelen, groeien, vechten, saamhorigheid, lijden, werken, bidden, leren, kiezen, besturen en nog veel meer elementen, zijn mensen aangesmeed tot groepen, culturen, gemeenschappen, die het waard vonden om op deze manier te leven. Wie ook maar vijftien kilometer reist bemerkt al grote verschillen in doen en laten, in taal en gebruiken. Samenwerken en soms samen optrekken is prima als dit vrijwillig gebeurt, men er gezamenlijk voordeel bij heeft, en vooral als men er ook weer gemakkelijk mee kan stoppen.

Europa is als een vleesetende plant

Een vleesetende of carnivore plant ruikt lekker en trekt daarmee insecten aan. Tegelijkertijd rijken tientallen of honderden kleefdraden gulzig naar potentiele slachtoffers. Wie eenmaal vast is komen te zitten die is verloren. Zo is het ook met Europa. Aangetrokken door lekkere luchtjes, fonkelende vergezichten, flinke subsidies en prachtige baantjes werd samenwerken en samen optrekken als een paradijs op aarde aangeprezen. Het ene na het ander land meldde zich aan, wilde zich ook te goed doen aan al dit lekkers en kwam, net alle anderen, in de nog onzichtbare kleefdraden vast te zitten. Toen hier en daar wat bedenkelijke gezichten ontstonden werden nieuwe machtsmiddelen van stal gehaald. Door al dat samenwerken was men heel erg van elkaar afhankelijk geworden, kon men volgens de hoeders van de Europese val, niet meer zonder elkaar. Juist door elkaar nog meer en beter vast te houden en te steunen zou men straks de zon weer kunnen zien.

Zo werkten en werken de hoeders eendrachtig samen, komt elk land steeds vaster te zitten in de onzichtbare kleefdraden, worden we met zijn allen steeds verder naar het midden van de carnivore-val gevoerd alwaar we voorzien van een prachtig bordje Europese Federatie langzaam maar zeker in het spijsverteringsorgaan terecht komen en verteerd zullen gaan worden.

Wij zijn gewaarschuwd en zelf schuld

Hoewel de massamedia erg hun best doen om ons vooral niet goed te informeren zijn er toch ruim voldoende informatiebronnen beschikbaar waaruit we kunnen opmaken hoe de vlag er bij hangt. Alles wat is, komt door ons zelf, individueel en als geheel. Persoonlijke hebzucht wordt zo globale hebzucht, persoonlijke agressie, agressie van landen en werelddelen. Elke keer staan we weer verbaasd al er iets “onverwachts” is gebeurd, iets waarvoor logica geen verklaring kan bieden, de ene keer is het een twintigjarige jongen die eerst zijn moeder en dan twintig basisschoolleerlingen, zes leerkrachten en zich zelf van het leven beroofd, de andere keer is het een bomaanslag, 9/11 of anders.

Als ieder van ons er, elke dag weer, voor kiest om anders te leven te denken en te doen dan komt er onherroepelijk verandering op gang, weg van groot en onbeheersbaar, weg van hebzucht, uitbuiting en geweld, op naar welzijn en het vangen van de eerste zonnestraal in de morgen. Simpel? Ja en nee.
Albert Einstein: De werkelijke waarde van een mens kan worden gevonden in de mate waarin hij bevrijding van zijn eigenbelang heeft bereikt en er zijn slechts twee manieren om je leven te leven: doen alsof niets een wonder is, en doen alsof alles een wonder is. Ik geloof in de laatste manier.