Nederland stikstofland: industrie- en natuurgebieden, daar tussen huizen 17,4 miljoen mensen

De ene na de andere crisis stapelt zich op. De coronacrisis is nog niet afgelopen of de stikstofcrisis duikt weer op. We waren die crisis stilletjes vergeten want alle pijlen waren gericht op het indammen van een virus. Iets waar Nederland goed in is, als bouwer van dammen en enorme waterwerken kun je natuurlijk ook een crisis indammen die de nationale volksgezondheid bedreigt. Althans, zo moet onze regering hebben gedacht toen het coronavirus het volk overspoelde met agressieve spike eiwitten. Net zoals met de watersnoodramp in 1953 waren we ook nu niet voorbereid. Eerdere waarschuwingen om de dijken te verhogen werden systematisch naar de prullenbak verwezen. Zou teveel kosten. Net zoals de uitbreiding van de IC-capaciteit in de ziekenhuizen, overcapaciteit is te duur. Zonde van al die lege bedden en overtollige apparatuur.

 

Afkoelen

Regeren is een kwestie van vooruitzien. In een democratie strijden partijen om de macht. Mooie beloftes tijdens de verkiezingen blijken loze beloftes na de verkiezingen. Bij de formatie van een nieuw kabinet worden de verschillende beloftes op één hoop gegooid met als resultaat een slappe mix van meestal korte termijn plannen. Een snoepje voor het zorgpersoneel, politieambtenaren en onderwijzend personeel. Bestaande uit meer loon en inhalen van achterstanden in onderwijs en uitgestelde zorg en wat meer honden en knuppels bij de ME. De overheid moet zorgen dat het overheidspersoneel niet te kort komt, ze zijn dringend nodig vanwege oplaaiende onrust onder de bevolking. De langere termijn planning moet even wachten. Wie weet, misschien gaat de opwarming van de aarde niet zo snel als de klimaatalarmisten beweren. De temperaturen zijn al een tijdje beneden normaal. Diverse berichten over afkoeling doen inmiddels de ronde, ga eens googelen. Ik ben de weg kwijt, had gehoopt op wat hogere temperaturen in ons landje met een zeeklimaat.

Rutte 4 met 4 crises

Hogere dijken vanwege verwachte hogere waterstanden in het tijdvak 2030/2050 en wat minder reuring in de polder vanwege strenge regeltjes aangaande de stikstofcrisis, dat zijn de langere termijn doelstellingen die een nieuw kabinet straks moet bewerkstelligen. Ze kunnen de ijskast in want er zijn andere dringende prioriteiten. Eerst het overheidspersoneel wat toestoppen en daarna het volk voorbereiden. We kunnen niet alles tegelijk, er is al 100 miljard aan extra financiering uit de grond gestampt vanwege de coronacrisis. Het vervelende is helaas dat er meerdere crises tegelijk aankloppen. De stikstofcrisis kwam, corona kwam en de financiële crisis zit er aan te komen. Die heeft kabinet Rutte 3 weten uit te stellen door die 100 miljard extra in de economie te pompen. Rutte 4 zal waarschijnlijk 4 crises te lijf moeten. Niet alleen corona die in de winter terug komt, de stikstofcrisis en de naderende financiële crisis zullen met de coronacrisis een vertrouwenscrisis in de hand werken. Ga daar maar aan staan.

Opgehokt

Intussen zijn onze woningen onbetaalbaar geworden voor de millenniumgeneratie. Onderwijs voor de jongste generatie is op achterstand geraakt. De zorgsector staat onder gigantische druk, de bouwsector loopt tegen de stikstofbeperkingen aan, de bankensector vernietigt ons geld en de rechtspraak loopt vast door stapels stikstofprocedures. Dan de advocaten die vechten tegen windmolens voor de deur en zonneparken in de achtertuin. Ook nog een politieke vertrouwenscrisis in Den Haag(Omtzigt, CDA) die weer wantrouwen oproept bij de kiezers, enzovoort, enzovoort. Een bak vol problemen die in korte tijd om een oplossing vragen voor een vermoeide bevolking die als kippen opgehokt zitten in de vele achterstandswijken van een klein polderlandje. Bewoners op het platteland die strijden tegen windmolenparken, demonstranten die strijden tegen noodwetmaatregelen van de overheid, tegen de financiële repressie van centrale banken, tegen de administratieve repressie van de overheid om deel te mogen nemen in de maatschappij. En last but not least de financiële beslommeringen richting de Belastingdienst en kantoor Toeslagen.

Het is teveel

Het is de veelheid van opgelegde verplichtingen die een complexe maatschappij doet vastlopen in een brij van wet- en regelgeving. De ‘nieuwe’ testsamenleving komt daar nog bij. Het is gewoon teveel. De gezondheidszorg loopt over door een (corona)capaciteitstekort en ontelbare cliënten met geestelijke gezondheidsklachten. Wat we zien is een samenleving die alleen met zichzelf bezig is. Totaal in zichzelf gekeerd. We vergeten de toekomstplanning en broodnodige innovatie, we zijn alleen druk met de problemen van het heden. Onze vast gelopen economie die een dringende upgrade behoeft nadert een gevaarlijk kantelpunt. Het kwelwater dreigt onze dijken te breken. Maar geen nood, als de nood het hoogst is dan openbaart zich de veerkracht van het volk. Als het water aan de lippen staat komt de saamhorigheid weer tot leven en staan we hand in hand zandzakken te vullen. Eendracht geeft kracht. Regenten verliezen de macht en druipen af als een dief in de nacht.

GW

3 reacties

 1. Citaat: “Het vervelende is helaas dat er meerdere crises tegelijk aankloppen. De stikstofcrisis kwam, corona kwam en de financiële crisis zit er aan te komen.”

  Even een kijkje op de beurs: AEX minus 2,6 procent om 12:57 uur. Kleine waarschuwing, of de eerste neergang van een verdere daling?

 2. stikstof.
  de EU heeft hun lidstaten gevraagd op te geven hoeveel ze willen minderen met stikstof.
  Rutten zoals gewoonlijk heeft meer aan gegeven dan ze waar kunnen maken, hij dacht dat kan wel. Toen de milieu groeperingen in de gaten kregen dat Rutten het niet kon halen, gingen zij na de rechter. De rechter gaf de milieu groepen gelijk, en nu zit Rutten met een groot probleem. Nu moet er minder veeteelt komen om toch hier aan te voldoen.
  Maar toen zowat alles stil gelegd werd of thuis gewerkt werd daalde het stikstof en andere waarde allemaal , maar de veeteelt ging gewoon door. Dus het is niet de schuld van de veeteelt, maar als je het bovenstaande goed leest dan weet je genoeg.
  groetjes Gijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: