Nederlanders en geld: “de helft snapt er helemaal niets van”

Dat zegt Drs ing. Erica Verdegaal en zij is econoom en publicist bij o.m. Het Financiële Dagblad. De Nederlandse heeft tal van boeken op haar naam staan (zie hieronder). Over beleggen en rijk worden, sparen voor je pensioen. Over persoonlijke geldzaken en goed geldbeheer. Het is vooral dit laatste dat vandaag aan de orde is. Aanleiding is een Amerikaanse studie gepubliceerd door de American Psychological Association. Aardige, warme mensen houden altijd minder over dan hun tegenpolen. Zij met een minder aangenaam karakter. Waar hoor ù bij?

Psychologie en geld

De studie in kwestie werd gevoerd door twee doctors in de psychologie. Sandra Matz, PhD, of Columbia Business School en Joe Gladstone, PhD, of University College London. Ze is werkelijk enorm omvangrijk en intensief gevoerd. Met data van meer dan 3 miljoen deelnemers en over wel 25 jaar opvolging van metingen. De resultaten zijn opvallend en stemmen tot nadenken. Aardige, warme mensen zijn over het algemeen financieel slechter af. Omdat ze minder aandacht besteden aan geldzaken, er minder waarde aan hechten. Persoonlijk vinden wij dat een compliment. Maar het is wel sneu dat ze haast altijd minder geld overhouden.

Resultaten

“We found that agreeableness was associated with indicators of financial hardship, including lower savings, higher debt and higher default rates,” said Gladstone. “This relationship appears to be driven by the fact that agreeable people simply care less about money and therefore are at higher risk of money mismanagement.” Deze resultaten liegen er niet om. Zo werden twee steden in Groot-Brittannië onderzocht. Vergelijkbare inkomensklassen in de ‘vriendelijke’ stad (?) ondergingen 50 procent meer bankroeten dan de ‘minder vriendelijke’. Hoe lager het inkomen van de aangename mensen, makkelijk in de omgang en verdraagzaam, des te slechter ze financieel af zijn. Omdat ze minder middelen hebben om zich die ‘vriendelijkheid’ te kunnen permitteren. We zullen dit dan maar interpreteren als ‘vrijgeviger zijn’. Hoewel dit niet duidelijk naar voor komt in het betreffende artikel.

En in Nederland?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) berekende dat het aantal werkende armen flink is toegenomen. Sinds het begin van deze eeuw wel met anderhalve keer. 5 Tot 7 procent van de Nederlanders werd reeds afgesloten van energie. De Raad voor de Rechtspraak stelt dat ‘ruim 1,4 miljoen huishoudens’ met problematische schulden zit. Biflatie gaf eerder al een heleboel tips om van je schulden af te komen. Maar dan is het in feite al te laat. Beter is: voorkomen ooit in financiële problemen te raken. Moeten we nu allemaal ‘harder’ worden in onderhandelen? Minder ‘aardig’ zijn en ‘warm’? Dat dachten wij niet! Wel is het zo dat nog teveel mensen, zo blijkt maar weer, zich te weinig voor geld interesseren.

Lieve, aardige en warme Nederlanders: blijf zoals u bent maar…

…let beter op uw centen. Op uw uitgavenpatroon. Want het is niet zozeer een probleem van hard werken en goed verdienen, in het algemeen. Neen: het is te weinig overhouden op het eind van de maand. Stel: je bent een vriendelijk persoon. Aangenaam in de omvang en mild voor anderen. Je geeft aan goede doelen en doet verder goed waar en wanneer je kan. Dan nog is het beter over méér geld te beschikken, want dan kun je ook méér goed doen, toch? Instrueer uzelf. Laat u voorlichten. Lees en leer, ja ook en zeker over geldzaken. Er bestaan budgetcoaches die u kunnen helpen beter rond te komen. Persoonlijk vinden wij dat op scholen een apart lesvak mag voorzien worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: