Nederlanders lenen 9,7 miljard euro in 2009

0

Nederlandse huishoudens hebben in 2009 voor bijna 9,7 miljard euro aan nieuwe leningen afgesloten voor consumptieve doeleinden. Dat is welgeteld 1,2 miljard euro minder in vergelijking met 2008. Het is zelfs het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar.

Nederlanders mogen dan ruim een miljard minder geleend hebben, ze hebben ook flink minder afgelost. De aflossing op de opgenomen kredieten was ruim 700 miljoen minder dan in 2008. Het totaal aan consumptieve schuld stond eind 2009 op ruim 27 miljard euro.

De consument was het afgelopen jaar voorzichtig met lenen van geld voor de aanschaf van bijvoorbeeld auto’s, meubels en elektronica. Het aflopende krediet daalde met 28,6% veel sterker dan het doorlopende krediet (-13,3%). De teruggang was het sterkst bij de postorderbedrijven met een daling van 30,3%. Maar ook de financieringsmaatschappijen, waaronder de merkgebonden autofinanciers, zagen de kredietverlening sterk teruglopen.

In 2009 werd er zo’n 6% minder afgelost dan in het voorgaande jaar. Vergeleken met de gemiddeld uitstaande schuld lagen de aflossingen in 2009 op het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar. Ook bij de roodstand op een betaalrekening is pas op de plaats gemaakt. Deze was met een uitstaande schuld van 9,3 miljard euro nauwelijks hoger dan aan het einde van 2008. Dit alles blijkt uit cijfers van het CBS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.