Nederlanders, medelanders: we moeten ons diep schamen!

Toch diegenen onder ons die moreel zo laag gevallen zijn dat ze gaan klikken. ‘Wilt u helpen bij de bestrijding van fraude, andere misdaad en misstanden? Hebt u daar informatie over? Geef uw informatie aan ons door. Kies het meldpunt dat het beste aansluit bij uw melding.’ De Belastingdienst accomodeert: ‘Steeds meer Nederlanders klikken over bijstandsfraude van buurtgenoten’. Wel, ongeachte klikspanen: weet dat die ‘buurtgenoten’ ook ù in het oog houden! 

Safe

Verdeel en heers, het is zo oud als Rome. ‘Laat het volk mekaar maar bestrijden, controleren, verklikken. Dan zitten wij in ieder geval safe. Zo richten ze hun ongenoegen en boosheid op elkaar.’ Zo denken overheden in het algemeen, en ook die van Nederland.

Schande, driewerf schande

De Volkskrant: ‘Nederlanders klikken steeds meer over elkaar bij de overheid. Het aantal meldpunten voor bijstandsfraude is sinds 2013 verdrievoudigd, van 44 naar 149 nu. Daar komen jaarlijks minimaal negenduizend tips binnen.’ Shame on them, shame on you, shame on us! Hoe laag kan een volk vallen…

Big Brothers and Sisters

Niet alleen is het erg dom van burgers om elkaar aan te geven voor echte of vermeende malversaties. Want zo worden we op de duur allemaal slachtoffers. Wie onder ons heeft er géén boter op het hoofd? Hmm? Neen? Zelfs niet een heel klein beetje? Wie durft te zweren dat hij/zij heiliger is dan de Paus? Als het op centen, euro’s, pecunia aankomt? Het is ook onethisch, laagbijdegronds, kinderachtig en laf eveneens, want e.e.a. kan zelfs anoniem. Hoeveel berichten, mails en telefoontjes krijgt de belastingdienst niet aan, louter gestoeld op onvolledige informatie. Op jaloezie en naijver? Op zuivere kwaadaardigheid. Of domweg uit verveling? Spelen overheden in het algemeen al niet genoeg voor Big Brother; dat we met z’n allen elkààr ook nog eens gaan onder de loep nemen? De duvel aandoen?

Iedereen verliest

En nog: terwijl de noeste speurders van onze Belastingdienst hun vergrootglas op de hele kleintjes richten, blijft de megafraude buiten spel. Dus die duizenden verklikkers houden de Dienst ook nog eens af van het échte werk. Want wie zich met de honderden euro’s gesjoemel bezighoudt, kan niet ook nog eens de miljardenfraudes ontdekken, toch? Dus eigenlijk zijn deze verklikkers ook nog eens contraproductief bezig. Niemand wordt er beter van. En zeker onze staatsfinanciën niet. Dus: bezint voor ge begint, en kijk eerst eens in eigen boezem?

10 reacties

 1. ik had een gesprek met iemand die jaren in de rechtbank had gewerkt waarbij ik hem vroeg hoeveel ‘fraude/misdaad/ontduiking’ aan het licht kwam door (anonieme) tips.

  meer dan 90 procent….

 2. Opzettelijk gepleegde bijstandsfraude moeten wij niet accepteren en moet ook hard aangepakt worden, want het is wel gemeenschapsgeld. Maar we moeten er wel voor oppassen dat wij geen NSB-achtige verklikkersamenleving worden. Want dan is het niet meer fijn samenleven. Dat zie ik met de PVV, FvD en de rechterflank van de VVD/CDA wel gebeuren.

  1. Helemaal met u eens, DrM: Opzettelijk gepleegde bankenfraude moeten wij niet accepteren en…want het is wel gemeenschapsgeld.

 3. Misschien niet helemaal on topic maar ten dele wel van toepassing lijkt mij. De medewerking vragen van burgers bij het opsporen van zwartwerkers enzovoort is wel heel makkelijk, een vorm van afschuiven. Tegelijk zie ik een grote tekortkoming bij onze regering, c.q. overheid als het gaat om de bestrijding van criminaliteit. NL is een ‘failed state’ geworden en niet meer in staat om orde en veiligheid te handhaven. Onlangs riep iemand dat Amsterdam erger is dan Napels als het gaat om liquidaties, drugshandel en de mocromaffia. “Napolitaanse toestanden in Amsterdam, klonk het na de moord op advocaat Derk Wiersum. Volgens schrijver Roberto Saviano (40) is het in Amsterdam zelfs erger. ‘Niet de agenten, maar het hele systeem is bij jullie corrupt.” Zo lees ik hier in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/auteur-maffiaboek-gomorra-de-maffia-in-amsterdam-is-erger-dan-in-napels~b3e90a15/

  Als we kijken naar het slappe beleid van een Amsterdams gemeentebestuur, naar onze witwassende banken, naar frauduleuze bestuurders van de gemeente Den Haag met ook al weer een slappe burgemeester, dan vraag ik mij af in wat voor bananenrepubliek, of narcoticastaat zo u wilt, wij leven. Snap nu waarom de helft van de boeren moet opkrassen. Die grote schuren zijn ideaal voor de wietteelt. Mijn morele verontwaardiging is groter dan ooit. Het lijkt er op dat we de boel omdraaien. Burgers achter oplichters en dieven aan en de overheid houdt een oogje in het zeil op witwassende banken en geeft frauduleuze bestuurders zo lang mogelijk ruim baan. Stel je voor dat het zwarte geld helemaal wit wordt, dan valt er voor Belastingdienst en Justitie weinig eer meer te behalen.

  1. Inderdaad Gerrit, zeker en vast, en ook: wanneer, bij uitbreiding àlle wethandhavers en publieke ambtenaren zich met relatief onbeduidendheden bezighouden; ik schrijf het ook: dan hebben ze géén tijd voor de miljardenfraudes, die duidelijk toch ook plaatsvinden. (En hoeveel glippen er zo nog tussendoor?) Voor de mensenhandelaars.Voor grote drugdealers etc. Je kunt immers mensen, manschappen, middelen toch maar één keer inzetten, hun werkdag telt ook maar 8 uur hé? Dus, een voorbeeld: ga je 100 agenten inzetten op foutparkeerders, of op de maffia van diverse pluimage in Nederland? ’t Is een keuze, met beperkte middelen, beperkt aantal handhavers. Dan is het cynische antwoord: op de foutparkeerders. Burgers blij minder overlast. Overheid blij meer ontvangsten. Maar helaas: ook maffia blij want vrij spel…Think about it!

 4. de wet , as we know it, is er alleen om de melkkoeien in het gareel te houden.

  voor de elite is er geen wet.
  voorbeelden zijn legio.

 5. Juist wegkijkgedrag is funest. ‘Sociaal toezicht’, door middel van (anonieme) melders en klokkenluiders, is bittere noodzaak, als de handhavers van het openbaar gezag zélf (herhaaldelijk) aangeven en tonen dat zij kleine, maar ook grote, georganiseerde wetsovertreders niet meer aankunnen.
  De doorsnee burger weet dat onze samenleving beslist niet veiliger wordt. Hij weet ook drommelsgoed dat het bloedlink kan zijn om (desnoods ‘anoniem’) te ‘klikken’.
  We zouden ons moeten schamen voor een samenleving die dermate is ge-asocialiseerd en gecriminaliseerd dat mensen wantoestanden niet eens meer DURVEN te melden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.