Nederlanders zijn op drie na de rijksten ter wereld!

Dát zult u graag vernemen, nietwaar beste lezer, beste lezeres?! Ik in ieder geval wel, al vraag ik me wel af waarom ikzelf dan weer buiten de boot val. Ik voel me immers niet rijk, ben het ook niet (daarvoor moeten m´n cryptomunten nog veel harder stijgen…) En daarbij – wat is ´rijk´? Da´s nog een heel andere discussie hoor… Voelt u zich misschien wel aangesproken in deze? De Telegraaf: ´Als gekeken wordt naar het netto financieel vermogen per hoofd, dan zijn de inwoners van slechts drie landen rijker dan Nederlanders: Amerikanen, Zwitsers en de Denen. Nederlanders hebben gemiddeld €128.557 per persoon, zo blijkt uit wereldwijd onderzoek, waarin de rijke oliestaten zijn uitgesloten.´ Kijk, daar heb je ´t al. De rijke oliestaten zijn uitgesloten bij dit ´wereldwijde onderzoek´. En als dat bedrag de norm is van rijk zijn…?!

Het Global Wealth Report 2021 vanwege verzekeraar Allianz neemt slechts 60 landen mee voor de berekening. Da´s niet bepaald ´global´ want deze aardbol telt wel 195 landen. En dat delen door het aantal inwoners is ook al misleidend, want in elk land zijn er rijken en armen, en burgers en buitenlui die de middenklasse voorstellen. Ook die verhouding van arm, middenklasse en rijk verschilt enorm van land tot land. Maar er is blijkbaar aan rijkdom in de wereld 200 biljoen euro, da´s 200.000 miljard euro te verdelen. En op één of andere manier komt daarvan niet genoeg in mijn portefeuille terecht. Watskeburt?

Welvaart onevenwichtig verdeeld

Ha, ik zie het al, of lees het. Die enorme welvaart blijkt niet heel eerlijk verdeeld. Moet dat dan, hoort dat? Wel, laat ons zeggen dat er m.i. geen armen meer mogen bestaan, in eender welk land. Geen honger, dorst, of daklozen. Iedereen zou een menswaardig inkomen moeten hebben of krijgen. Ben dan ook groot voorstander van een gegarandeerd minimum inkomen voor iedere burger. Want ook uit genoemd rapport blijkt dat ´In 2020, the richest 10% of the world’s population – around 52 million people in the countries under consideration, with an average net financial assets of EUR250,000 – together own more than 84% of total net financial assets. Among them, the richest 1% – with average net financial assets of more than EUR1.2mn – own almost 41%.´ En de middenklasse, die wordt ook kleiner; daar hadden we al een donkerbruim vermoeden van, nietwaar? All in all niets om happy van te worden – wat u?

5 reacties

 1. Rijkdom bestaat niet uit het hebben van grote bezittingen, maar in het hebben van weinig behoeften. (Epicurus) Als je het hebt over de ongelijkheid dan moet Nederland enkel India, Rusland, VS, Zwitserland en Zuid-Afrika achter zich laten https://www.eulerhermes.com/content/dam/onemarketing/ehndbx/eulerhermes_com/en_gl/erd/publications/pdf/2021_10_07_Global-Wealth-Report.pdf M.a.w. is in de meeste landen de ongelijkheid kleiner dan in Nederland. Wie had dat gedacht?

 2. “Ik voel me immers niet rijk, ben het ook niet”

  Dat gevoel, mijn beste Gerrit, heb je zelf in de hand door je eisenpakket naar beneden bij te stellen. Je bepaalt zelf of je rijk bent of niet.

  Stop gewoon het slachtoffer uit te hangen.

  Gisteren bij de kassa van de supermarkt heb ik gevraagd of ik de boodschapoen mocht betalen van mijn voorganger die het hiet kon betalen vanwege de Vodafone storing. Hij wilde het niet aannemen, maar ik zei: dan spreken we af dat ik deze keer jou help en jij de volgende keer een ander en toen we hadden een deal. Fijn dat ik hem kon helpen. De kassadames vielen van hun stoel; dit hadden ze nog nooit meegemaakt en ze zeiden dat veel zeer rijke mensen uit het dorp hier nog iets van zouden kunnen leren. Ik hoop de wereld zo een klein beetje beter te hebben gemaakt en mensen tot een ander inzicht te brengen. Het begint bij onszelf: geven i.p.v. graaien.

  1. O ja idd….. Fijn dat je mij erop wijst, Zwetske. Excuses, Gerrit!!!

   Enne…. natuurlijk eerst geven, voordat je graait, Zwetske. Jammer dat je het niet lijkt te begrijpen 😔

   Ik denk niet dat je mij bij de kassa gaat zien; iets met karma 😉

 3. Hoe is deze berekening gemaakt? Op basis van welke gegevens? En gaat het dan om burgers of om belastingontduikende multinationals? Of om banken die geld creeren uit het niets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: