Nederlands beurshuis gaat actief handelen in crypto

1

De Nederlandse market maker en beursgenoteerde Flow Traders is de eerste beursintermediar die heeft laten weten actief te gaan handelen in crypto. Concreet gaat Flow Traders zogenaamde ETN’s aanbieden met de prijs van o.a. bitcoin en ether als onderliggende waarden. Exchange Traded Notes worden uitgegeven ‘om beleggers blootstelling te bieden aan grondstoffen, waartoe ook de cryptovaluta worden gerekend’. Schuldvorderingen die worden uitgegeven door een financiële instelling, met de belofte het rendement van een bepaalde index te leveren.  Een market maker verschaft liquiditeit op de beurs door bied- en laatprijzen af te geven. Het handelshuis is ook zelf beursgenoteerd Het bedrijf werd in 2004 opgericht en is sinds 2015 genoteerd aan Euronext Amsterdam. De Autoriteit Financiële Markten is als toezichthouder nou niet bepaald happy.

Crypto onderschat

‘Mensen onderschatten crypto’, zegt co-CEO Dennis Dijkstra in een interview met Bloomberg. ‘Het wordt steeds groter en zal binnenkort ook beter worden gereguleerd’. Bloomberg schrijft dat ‘ five big U.S. speed traders are already making markets in cryptocurrency futures or the underlying currencies (….)’ maar dat het Amsterdamse handelshuis nu echt een ETN heeft gecreëerd. Dit kan mogelijk de belangstelling wekken van institutionele partijen.

AFM komt onzeker over

Als je zoals wij net deden op het net zoekt naar ‘AFM over cryptomunten’ kom je heel wat kritiek tegen van de financiële toezichthouders. De tijd is rijp om ze ‘aan te pakken‘. Ze ‘waarschuwt’ voor een zeepbel of oplichting. Cryptomunten zijn risicovol, en zo meer. Afraden kan, maar verbieden? Alsof de AFM het zelf niet goed weet, wat ze met crypto’s, FinTech en andere snel groeiende financiële producten en markten aan moet. Zo’n beetje een houding van: tja, wat is het eigenlijk allemaal, waar gaat dit naartoe? Weet je wat: waarschuwen kan nooit kwaad. En dat zullen we blijven doen tot we zelf precies begrijpen wat, hoe en waar. De woordvoerdster had er dit nog over te zeggen op Bloomberg: “Since crypto’s are global in nature, we firmly believe only a globally regulatory response has a chance to be effective“…

Technologie gaat (te) snel?

Dat er reeds fraude en oplichting in deze hebben plaatsgevonden, staat buiten kijf. Maar dat is des mensen – er bestaat niet één facet van de menselijke samenleving waar iedereen in alles eerlijk is. Maar een zekere regulering en controle lijkt toch goed, al was het alleen maar om het vertrouwen in deze nieuwe markt te vergroten. Alleen lijkt het alsof de wetgever – ook internationaal – nog aan het uitdokteren is wàt het allemaal voorstelt, waarover het precies allemaal gaat. De technologie haalt de controlerende instituties in. Het is dwijlen met de kraan open. Er komen wekelijkes tientallen nieuwe crypto’s en projecten bij en de AFM kan het allemal niet bijbenen.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.