Nederlandse beleggers groot in niet-genoteerd vastgoed

Nederlandse institutionele beleggers verwachten de komende drie jaar nog eens 16,6 miljard euro extra te investeren in vastgoed, waarvan 12,5 miljard in niet-genoteerde fondsen. Dat blijkt uit onderzoek van INREV naar Nederlandse institutionele vastgoedbeleggers.

Van de in totaal 121,7 miljard euro omvattende Nederlandse vastgoedportefeuille is nu 41,6 miljard euro belegd in niet-genoteerde fondsen. Nederlandse beleggers investeren volgens het Investor Universe Netherlands Survey het meest van Europa in niet-genoteerd vastgoed.

De grote omvang van het Nederlandse institutionele vastgoeduniversum houdt verband met de grote omvang van de Nederlandse institutionele beleggingsmarkt, maar ook met het feit dat Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars meer dan gemiddeld beleggen in vastgoed. Van hun totale beleggingsportefeuille bestaat 10,5% uit onroerend goed. Het vastgoeduniversum heeft de dubbele omvang van het Duitse en is nagenoeg even groot als het Britse.

Volgens INREV bezitten de Nederlandse institutionele beleggers voor 45 miljard euro aan direct vastgoed. Verzekeringsmaatschappijen en enkele grote pensioenfondsen nemen het leeuwendeel hiervan voor hun rekening. De directe portefeuille is vooral in Nederland gesitueerd.

Veel van de kleine (75%) en middelgrote (60%) pensioenfondsen zitten al zwaar in niet-genoteerde vastgoedfondsen. Zij kiezen voor deze sector omdat zij willen profiteren van de voordelen van vastgoed, zoals stabiele rendementen en diversificatie, maar hebben zelf niet de schaal voor directe portefeuilles.

De grote verzekeringsmaatschappijen hebben 60% van hun vastgoedbeleggingen in direct Nederlands vastgoed gestoken, 20% in niet-genoteerd en 20% in andere categorieën, zoals CMBS-obligaties. Grote pensioenfondsen hebben een duidelijke voorkeur voor niet-genoteerd vastgoed (41%), terwijl genoteerd vastgoed 33% van hun vastgoedportefeuille uitmaakt en direct vastgoed 21%.

Nederlandse pensioenfondsen investeren meer in buitenlands vastgoed dan in Nederlands, terwijl verzekeraars juist weer de binnenlandse vastgoedmarkt prefereren. 57% bestaat uit buitenlands vastgoed. Dat is heel veel vergeleken met Duitse (35%) en Britse (11%) institutionele beleggers.

Via: Vastgoedmarkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: