Omdat er momenteel ruim 250.000 huizen in Nederland te koop staan, vond de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) het weer eens tijd voor een ‘open huizen dag’. Op zaterdag 1 oktober deden 56.000 huizen in Nederland mee aan dit event en openden hun deuren. En hoe is dat verlopen? Nu, van alle deelnemende huizen hadden er één op de drie (ongeveer 19.000 huizen) hun deur helemaal niet open hoeven zetten, want daar kwam niemand kijken.

Het totale bezoekersaantal van de open huizen dag lag 35.000 lager in vergelijking met de voorgaande editie in maart 2011. Volgens de NVM is alles ‘rustig verlopen’. De makelaars geven het weer de schuld en natuurlijk was het lekker weer, maar het geeft mijn inziens aan dat de Nederlandse huizenmarkt in steeds grotere problemen zal komen in 2012. Het aantal verkochte huizen laat een dalende lijn zien en ook de huizenprijzen dalen nu al bijna 3 jaar, maar goed de huizenprijzen zijn dan ook in de tijd daarvoor veel te hard gestegen.

Uit de laatste gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse huizenprijzen in agusutus 2011 gemiddeld met 2,8% zijn gedaald in vergelijking met een jaar geleden. Dat is opnieuw een stuk slechter dan de voorgaande maanden. Ook op maandbasis daalde de prijs van een Nederlands huis sneller. Ten opzichte van juli 2011 werden Nederlandse koopwoningen 0,7% minder waard.

Alle woningtypen waren in augustus goedkoper dan een jaar geleden. Vrijstaande huizen daalden 4,5% op jaarbasis, het meest van alle woningtypen. Tussenwoningen daalden met 2,1% het minst in prijs. In bijna alle provincies daalden de prijzen. Vooral in Limburg en Gelderland daalden de woningprijzen hard, er ging in beiden provincies ruim 5% van de huizenprijs af. Wilt u een huis dat in waarde stijgt, verhuis dan naar Zeeland, want alleen daar steeg de gemiddelde huizenprijs.

In augustus wisselden ongeveer 10.000 bestaande huizen van eigenaar. Dat aantal ligt 4% lager op jaarbasis. In de eerste acht maanden van 2011 zijn er 78.000 Nederlandse huizen verkocht. In 2010 lag dit aantal in dezelfde periode nog 5% hoger. De huizenprijzen zijn in Nederland vanaf 2008 vrijwel onafgebroken gedaald. In augustus 2011 waren huizenprijzen 8,5% goedkoper in vergelijking met drie jaar geleden. Het aantal woontransacties daalde sinds de crisis al met 40%. De huizenmarkt komt langzamerhand tot stilstand. Verkopers willen nog steeds de hoofdprijs en wachten tot ze een ons wegen en diegene met een dubbele hypotheek moeten fors zakken met de prijs om het huis toch kwijt te raken. De daling van de huizenprijzen accelereren.

De overheid heeft natuurlijk wel de trucendoos opengegooid een paar maanden geleden. Ze kwamen in juni met 4% minder overdrachtsbelasting, maar vooralsnog hebben de nieuwe regels nog geen effect. Het kan natuurlijk zijn dat dit in het laatste kwartaal van 2011 pas terug is te zien in de statistieken, maar dan weten we ook meteen waarom het er dan iets rookleuriger uitziet. Stimulering van de overheid heeft niets te maken met een structureel herstel en geeft geen representatief beeld van de daadwerkelijke staat van de huidige woningmarkt. Tegelijkertijd zijn de banken vanaf de zomer een stuk moeilijker gaan doen met de financiering voor starters en zzp’ers. Dar remt het aantal nieuwe aankopen flink.

De huizenprijzen in de vier grootste Nederlandse steden zijn minder sterk gedaald ten opzichte van de rest van Nederland. Van de vier grootste steden in Nederland was in augustus de prijsdaling in Utrecht het minst sterk. Bestaande koopwoningen waren daar ruim 2% goedkoper dan drie jaar eerder. De koopwoningen in Den Haag noteerden met ruim 7% de grootste prijsdaling van de vier grote steden.

Ook in de meeste andere steden met meer dan 100.000 inwoners daalden de prijzen minder hard dan gemiddeld in Nederland. In acht Nederlandse steden was de prijsdaling echter groter dan 8,5 procent. Uitschieter was Ede met een prijsdaling van ruim 19%, daar moet over worden gesproken natuurlijk. Via Huizenmarkt-Zeepbel kwam ik bij onderstaande video met oud-Robeco-topman en econoom Jaap van Duijn. Volgens van Duijn is de daling van 8,5% van de huizenprijzen nog maar het begin en kunnen starters beter nog maar een tijdje wachten met de aankoop van een huis.



26 reacties

  1. Kan deze huizenmarktcrisis er toe leiden dat de economie veel harder gaat krimpen dan in 2008/2009? Ook de banken lopen hier groot gevaar!

    Grote Depressie 2.0 is allang een feit!

  2. In 1997 wilde ik een goed onderhouden woning kopen en had me voorgenomen om niet overhaast een beslissing te nemen. Op basis van mijn jaarsalaris begon ik de woningen te selecteren en te bezoeken, zonder helaas mijn paleisje te vinden.

    Naarmate de tijd verstreek bleef ik keurig mijn overtallige centjes apart zetten, maar kwam al gauw tot de conclusie dat de huizenprijzen sneller boven mijn maximale hypotheekbedrag stegen dan dat ik kon compenseren door promotie te maken of te sparen.

    Als ik nu terugkijk naar die woningen en de huidige prijzen daar tegen afzet kom ik tot de conclusie dat er een waardestijging heeft plaatsgevonden van een samengestelde interest tussen de 10-12,5%.

    Er is geen enkele belegging in de wereld die historisch gezien een dergelijk rendement kan volhouden. Er zal inderdaad een correctie gaan plaatsvinden naar een veel reëlere (lagere) vermogensgroei op woningen.

    Persoonlijk vind ik een vermogensgroei op een woning van circa 5% per jaar meer dan voldoende. Je hebt er tenslotte ook nog woongenot van.

    Zolang de huizenprijzen dat niveau niet gaan benaderen is de markt naar mijn mening nog niet gezond. Ik blijf derhalve lekker zo scheef huren als maar kan en wacht af wat de huizenmarkt gaat doen.

    Met een acceptabele waardestijging van 5% per jaar en de vermeldde daling van 8,5% in de afgelopen jaar hebben we dus een prijscorrectie gekregen van om en nabij 23,5% (3×5+8,5) in 3 jaar. Ik verwacht dat pas over een jaar of 5 dit weer enigszins in de pas loopt met het gemiddelde van 5%. Wellicht dat er een over correctie komt, maar dat is voor een niet huizenbezitter alleen maar gunstig.

  3. Schijnbaar weten de banken iets meer van wat er nog te wachten staat in de toekomst gezien het vermoeilijken van het verkrijgen van een hypotheek. Ik kan me alleen maar voorstellen dat “zij” weten dat (zeer) binnenkort het onderpand in zijn geheel niet meer gaat voldoen t.o.v. afgegeven hypotheken.

  4. Artikel ‘Tot 2020 geen stijging huizenprijzen VS’ op RTLZ : [url]http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/39/tot-2020-geen-stijging-huizenprijzen-vs.xml[/url]

    Voorbode voor Nederland ?

  5. In Spanje kun je ook al een villa kopen voor 1 euro. En hiero zie ik vanachter het treinraam de hele dag leegstaande kantorenpanden en dergelijke aan mezelf voorbijtrekken.

    Ben overigens wel benieuwd wat de volgende bubble zal zijn! Na oa. tulpenbollen, South Sea-bubbles, dotcom-zeepbellen, en huizenbalonnen. Zal wel niks met krankzinnighheid en hebzucht te maken hebben. Eerder met vraag en aanbod!

    Gheheh.
    Heh.

    :zzz

  6. Ik vraag me af als we nu met zijn allen de carbon-tax hadden geaccepteerd in Kopenhagen of we dan nu geen economische/banken crisis zouden hebben gehad. Want het draait mijn inziens alleen maar om geld in de piramide naar boven te krijgen

  7. Ik ben bezig om een uitstekende samenvatting over de gehele financiele crisis te kijken. Gevonden via Zerohedge: [url]http://www.zerohedge.com/news/meltdown-part-3-paying-price[/url]

    Het betreft een vierluik. Youtube links:
    (1): [url]http://www.youtube.com/watch?v=ZWU65Zbka4E&feature=related[/url]
    (2): [url]http://www.youtube.com/watch?v=pqBlVBhv0ag&feature=related[/url]
    (3): [url]http://www.youtube.com/watch?v=JBhAvUTW5ZE&feature=related[/url]
    (4): [url]http://www.youtube.com/watch?v=bZwMIIJLWOw&feature=related[/url]

  8. Veel makelaars zullen failliet gaan in de komende jaren. Iedereen weet inmiddels dat het kopen van een huis niet meer een garantie is voor vermogensgroei, wat wel altijd de insteek is geweest.
    En wie wil er nu tienduizende euro’s op papier verliezen in tijd van een paar jaar? Denk dat de meeste mensen weten dat de HRA niet oneindig kan worden gebruikt. Als die wegvalt zal de daling van huizenprijzen nog verder versnellen. De vraag valt weg en het aanbod stijgt. Geen goede vooruitzichten voor de verkopers dus.

  9. Het is duidelijk dat de prijsdalingen risico’s gaan vormen voor de economie met uiteindelijk de gevolgen voor de burgers…. 🙁

    Ik vraag mij af of deze risico’s voor de banken uiteindelijk zal betekenen dat de hypotheekrente zal stijgen. Dit met het gevolg dat de prijsdaling van een woning niet opweegt tegen deze stijging van de hypotheekrente…. Dus dat dit niet direct betekend dat er meer mensen in aanmerking komen om een te kopen wanneer de prijs daalt omdat de hypotheekrente ongeveer tegengesteld mee zal bewegen..

  10. Dit is het begin van de huizenprijsdaling nog maar ; we ain’t seen nothing yet !

    Kijk, met de naderende exploderende werkeloosheid en mensen met financiële problemen leidend tot uit-huis-zettingen, en dus ook een krimpend ‘koper-potentieel’ kun je rustig 20-30% waarde-daling vd huizenmarkt verwachten binnen een jaar of 2.

    Nog iets, bijgevoegd een ‘leuke’ (…) link over de diefstal van gebruikt plutonium in de VS, uitgevoerd door … jawel, daar heb je ‘ze’ weer : Israël, Het Uitverkoren Land, nietwaar ?

    Wedden dat er binnen een paar maandjes een aantal ‘vuile bommen’ in een paar grote VS-steden zullen afgaan, en dat de ‘sporen ondubbelzinnig naar Iran wijzen’, zodat een ‘all-out’ oorlog tegen dit land ‘gerechtvaardigd’ zal zijn ?

    http://www.opinion-maker.org/2011/09/us-nuclear-weapons-unaccountable/#

    Kijk, nog zo’n onvoorziene ‘variabele’ die van negatieve invloed op de kantoorpand- en huizenprijzen zal blijken te zijn …

    .

  11. Knowtoomuch vs Rotten Child :

    WE WANT A FALSE FLAG – WE WANT A FALSE FLAG ! ! !

    Shit, heb ’n belletje … even geduld aub … ‘Met mij’ ‘ja, precies, dab.. wat zeg je ? o, dus … dus d’r … d’r wordt aan gewerkt ? .. Nou ja, een paar maand… ’t was maar een insch … hè ? ja, ok, ik zal ’t even doorgeven, komt voor elkaar ‘

    Jongens, ‘er’ wordt aan gewerkt …

    slaapt u rustig door …

  12. Knowtoomuch, het mushroompje boven een (toch al afgeschreven) VS stad is dus onderweg? Maar een oorlog tegen Iran zal slechts kostbaar zijn en vooral technologie vergen, geen kanonnenvoer, dus geen banen scheppen (sowieso geen overheidstaak).

  13. @VanZaken : Kanonnenvoer genoeg / geen banen scheppen in de VS : PRECIES wat ‘ze’ willen / ’technologie vergen’ ? pff… zolang de Straat van Hormuz maar POTDICHT gaat zal er weer een ‘nieuwe’ smoes zijn om olie naar de 200+$ te ‘persen’ op de internationale markt / ‘stad’ ? Maak er maar ‘steden’ van / niet nog dit jaar, verwacht ik ; andere ‘stappen’ wachten namelijk nog op ‘consolidatie’ (=totale Khz-controle ; het blijven control freaks, hè ?) / ‘kostbaar’ ? die 20 ton pampier bedoel je ? die op rekening van de ‘US-goy’ (=belastingbetaler) komt ? Laat me niet lachen …

    Hier nog een ‘slaapmutsje’, om dit weekend af te sluiten ; aarzel niet nog wat andere artikels op dezelfde site te bezoeken ; die Brother Nathanael IS namelijk een Khazaartje, maar kotst inmiddels op de ‘denkwijze & vruchten’ van z’n (vroegere) ‘geloofsgenoten’ … Gelijk heeft ie … En geef die HELD een VETTE medaille aub ..!

    Wat een SCHITTERENDE vent zeg ! ! !
    ([u]En aarzel niet andere artikels van ‘m te lezen in de rechter-kolom[/u])

    Hij is één van de redenen waarom ik ‘Khazaartjes’ weiger ‘af te schrijven’ als geheel/volk, en dàt wil wat zeggen …
    Welbeschouwd gaat ’t immers maar om een héél klein percentage ; maar ’toevallig’ wèl het meest machtige & VERROTTE, die ’toevallig’ (via de $,Y,£,€,RMB etc) een bijna-TOTALE wereldcontrole heeft sinds een eeuw of wat …

    http://www.realzionistnews.com/?p=660

    O ja, oktober zal weinig vuurwerk op de PM’s geven ; november-december (en heel ’12) daarentegen … hmmm …

    HMMMM ! ! !

  14. “Huizenprijzen en inflatie”

    Ik weet dat scherp dalende huizenprijzen waarschijnlijk geen goede ontwikkeling is voor de economie. Toch vind ik een correctie niet meer dan terecht. Ooit, rond 1998 was ik een rijk man. Ik woonde nog bij mijn ouders en had een goed betaalde baan. Ik had aan guldens, 1/3e van een eengezinswoning gelegen tegen Amsterdam aan (niet de goedkoopste plek dus) zo ‘op de plank’ liggen. Ik had kunnen volstaan met een hypotheek van 2/3e van zo’n woning. Nu is datzelfde ‘vermogen’ in Euro’s hooguit een leuk appeltje voor de dorst.

    Ik heb best wel een klein beetje medelijden met de mensen die nu opgescheept zitten met hun oude woning, maar laten we wel wezen dit zijn wel een beetje de sukkels van nu. Ik vind wel dat ze gewoon verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin zij nu verkeren.

    Ik heb helemaal geen medelijden met mensen met 1 koopwoning waarvan ze de waarde van hun huis nu zien dalen. Jammer dan, je bent ooit akkoord gegaan met de prijs van die woning toen.
    Het kan vriezen, het kan dooien.
    Laten we ook gewoon eens rekening houden met de groep die ‘starters’ heten. In de huursector mag wat mij betreft de flexibiliteit verhoogd worden.

  15. Ik wilde een woning kopen voor mijn moeder maar de bank raadde mij aan nog een jaartje te wachten dan zou de prijs van de betreffende woning een stuk lager liggen, eerlijk advies maar slecht voor de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: