Nederlandse producentenprijzen dalen 14% op jaarbasis

0

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in juni 14% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Op maandbasis stegen de afzetprijzen wel met 1%. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

De stijging op maandbasis is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan prijsverhogingen in de aardolie- en tabaksindustrie. Juni is de tweede maand op rij waarin het CBS een stijging registreerde, na een periode van negen maanden met prijsdalingen.
 
prijsafzet

Medio 2008 waren de afzetprijzen nog ongeveer 12% hoger dan een jaar eerder. Daarna liep de prijsstijging in korte tijd sterk terug. Sinds november 2008 zijn de producten van de industrie goedkoper dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Vooral de afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in juni lager. Deze branche rekende bijna 40% minder voor haar producten. Ook in de chemische industrie en in de basismetaalindustrie waren de afzetprijzen aanzienlijk lager dan in juni 2008. De producten van deze branches waren respectievelijk 25% en 18% goedkoper.

De afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie waren 7% lager en die van de papierindustrie 6%. De industrie telde volgens het CBS echter ook branches waarvan de afzetprijzen hoger waren dan een jaar eerder. Dit betreft onder meer de drankenindustrie, de tabaksverwerkende industrie en de meubelindustrie.

Bron: CBS

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.