Nederlandse soja in 2015 pas duurzaam

De totale sojavoorraad voor de Nederlandse markt wordt in 2015 pas milieu gecertificeerd geproduceerd. Dit maakte de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) vorige week bekend. Voor deze productiestandaard, waarvoor producenten organisaties, industrie en maatschappelijke organisaties uit 20 landen betrokken zijn, is een certificaat ontwikkeld dat vanaf 2011 wordt ingevoerd.

Doel van de RTRS-certificering is niet alleen om klimaat- en milieuvriendelijk te produceren, maar ook om de kap van het regenwoud tegen te gaan en de arbeidsomstandigheden voor werknemers in de sojaproductie te verbeteren.

De sojaproductie groeit snel, onder meer voor gebruik van biobrandstoffen en de toenemende behoefte aan vlees in groeiende economieën als China en Brazilie. Nederland is een grote gebruiker van soja, onder meer in de diervoer- en voedingsmiddelenindustrie.

Bij de RTRS-certificering en 2015-productiedoelstelling voor Nederland zijn vanuit het Nederlandse bedrijfsleven onder meer Koninklijke Ahold nv, AkzoNobel nv, Friesland Foods, Nutreco Holding nv, Rabobank, Royal Dutch Shell plc, Unilever nv en verschillende landbouwcorporaties betrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.