Negatieve rente inmiddels een feit

15

Negatieve rente en spaargeld zijn samen een giftige mix. Mensen zullen gaan overwegen om hun geld van de bank te halen, nu ze immers moeten betalen om tegoeden aan te houden op een rekening van een bank. We hebben in het verleden eerder over een situatie van negatieve rentes geschreven. Toen waren ze er nog niet, maar inmiddels is het zover. De Zwitserse bank UBS heeft een negatieve rente doorgevoerd op spaarrekeningen van klanten die meer dan een miljoen euro op hun rekening hebben staan.

Nu kan je denken, ja, maar dat zal mij niet gebeuren, maar dit kan zomaar het begin zijn van een verdere neerwaartse spiraal van negatieve rentes op spaarrekeningen. Waarschijnlijk zal ook over uw spaargeld in de toekomst geld worden gevorderd van de bank.

Nederlandse banken verlagen rente verder

Nog geen concrete negatieve rente in Nederland, maar het scheelt niet veel meer! Op 23 maart 2017 zal de Rabobank de rentetarieven voor zakelijke klanten aan gaan passen. Waar de boerenbank over tegoeden van € 0 tot en met € 100.000 nu nog 0,05% uitkeert, wordt dit 23 maart 0,01%. Een symbolisch percentage. Op tegoeden vanaf een ton wordt nu al geen rente meer afgedragen door de Rabo.

Ook de Triodos Bank heeft haar particuliere klanten ingelicht dat met ingang van 3 april 2017 de spaarrente van 0,1% naar 0,0% zal worden aangepast. Het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat de grootbanken het voorbeeld van Triodos zullen volgen, daar kan je de klok op gelijk zetten. Geld levert dus niets meer op bij de bank. Sterker nog, binnen niet al te lange tijd zal u waarschijnlijk uw bank moeten gaan betalen om daar geld aan te houden. De economische logica is ver te zoeken. Een teken van onmacht van de banken, die het gooien op aanhoudende lagere rentes op de kapitaalmarkt en het QE beleid van de ECB.

Geld sparen kost geld

De rente is dus tot het letterlijke nulpunt gedaald. Je geld wordt steeds minder waard. De inflatie is inmiddels opgelopen naar 1,8% (dus 1,8% geldontwaarding), plus dat als je een beetje vermogen hebt, je ook nog eens een keer vermogensrendementsheffing dient te betalen. Je gaat er dus zomaar zo’n 3% op achteruit!! Daarom vloeien er steeds meer liquiditeiten naar de aandelenmarkten, huizenmarkt, edelmetalen en cryptocurrencies. Die beleggingen moeten een waardevermindering goed maken. Hierdoor ontstaan echter wel bubbels.

Oude sok, onder het matras en de kluis

De kans is groot dat steeds meer mensen bij verder dalende rentes het geld weer in een oude sok zullen stoppen, of wellicht eerder in een degelijke kluis zullen bewaren. We zitten gevangen in een economische wereld van negatieve rentes en de vraag is hoe de burger daar op gaat reageren. Het blijft voor een deel psychologie en wat we ook weten is dat als iedereen het geld van de bank zou willen halen, dat praktisch niet mogelijk blijkt te zijn. Dat de mensen er mee bezig zijn, blijkt ook uit het feit dat de zoekvolumes op ‘kluis kopen‘ en ‘goud kopen‘ onverminderd hoog blijven.