Negatieve rente inmiddels een feit

Negatieve rente en spaargeld zijn samen een giftige mix. Mensen zullen gaan overwegen om hun geld van de bank te halen, nu ze immers moeten betalen om tegoeden aan te houden op een rekening van een bank. We hebben in het verleden eerder over een situatie van negatieve rentes geschreven. Toen waren ze er nog niet, maar inmiddels is het zover. De Zwitserse bank UBS heeft een negatieve rente doorgevoerd op spaarrekeningen van klanten die meer dan een miljoen euro op hun rekening hebben staan.

 

Nu kan je denken, ja, maar dat zal mij niet gebeuren, maar dit kan zomaar het begin zijn van een verdere neerwaartse spiraal van negatieve rentes op spaarrekeningen. Waarschijnlijk zal ook over uw spaargeld in de toekomst geld worden gevorderd van de bank.

Nederlandse banken verlagen rente verder

Nog geen concrete negatieve rente in Nederland, maar het scheelt niet veel meer! Op 23 maart 2017 zal de Rabobank de rentetarieven voor zakelijke klanten aan gaan passen. Waar de boerenbank over tegoeden van € 0 tot en met € 100.000 nu nog 0,05% uitkeert, wordt dit 23 maart 0,01%. Een symbolisch percentage. Op tegoeden vanaf een ton wordt nu al geen rente meer afgedragen door de Rabo.

Ook de Triodos Bank heeft haar particuliere klanten ingelicht dat met ingang van 3 april 2017 de spaarrente van 0,1% naar 0,0% zal worden aangepast. Het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat de grootbanken het voorbeeld van Triodos zullen volgen, daar kan je de klok op gelijk zetten. Geld levert dus niets meer op bij de bank. Sterker nog, binnen niet al te lange tijd zal u waarschijnlijk uw bank moeten gaan betalen om daar geld aan te houden. De economische logica is ver te zoeken. Een teken van onmacht van de banken, die het gooien op aanhoudende lagere rentes op de kapitaalmarkt en het QE beleid van de ECB.

Geld sparen kost geld

De rente is dus tot het letterlijke nulpunt gedaald. Je geld wordt steeds minder waard. De inflatie is inmiddels opgelopen naar 1,8% (dus 1,8% geldontwaarding), plus dat als je een beetje vermogen hebt, je ook nog eens een keer vermogensrendementsheffing dient te betalen. Je gaat er dus zomaar zo’n 3% op achteruit!! Daarom vloeien er steeds meer liquiditeiten naar de aandelenmarkten, huizenmarkt, edelmetalen en cryptocurrencies. Die beleggingen moeten een waardevermindering goed maken. Hierdoor ontstaan echter wel bubbels.

Oude sok, onder het matras en de kluis

De kans is groot dat steeds meer mensen bij verder dalende rentes het geld weer in een oude sok zullen stoppen, of wellicht eerder in een degelijke kluis zullen bewaren. We zitten gevangen in een economische wereld van negatieve rentes en de vraag is hoe de burger daar op gaat reageren. Het blijft voor een deel psychologie en wat we ook weten is dat als iedereen het geld van de bank zou willen halen, dat praktisch niet mogelijk blijkt te zijn. Dat de mensen er mee bezig zijn, blijkt ook uit het feit dat de zoekvolumes op ‘kluis kopen‘ en ‘goud kopen‘ onverminderd hoog blijven.

15 reacties

 1. Wel jammer dat de rente op onze leningen nooit negatief zal worden. Zou wel tof zijn als je schulden vanzelf kleiner werden.
  Natuurlijk wel weer goed nieuws voor de beurs want sparen is zo langzamerhand geen optie meer en lenen om op de beurs te gokken wordt ook wel heel aantrekkelijk op deze manier.
  Die zeepbel wordt maar groter en groter maar blijkbaar hebben de meesten er nog wel vertrouwen in. Ben benieuwd hoelang dit goed blijft gaan.

  1. Benijd de mensen niet die heden op de beurzen gaan gokken omdat zeepbellen altijd uiteen spatten.
   Goud is heden kunstmatig laag gehouden anders ploft de droom snel uit elkaar.
   En dat wilt men nu juist niet.
   Resume, zwijgen over goud en andere edelmetalen zodat vele tot zeer vele in het beleggen op beurzen stappen.
   OP het moment supriem klapt de zeepbel en zijn de meeste hun geld kwijt omdat de zeepbel aandelen niets waard zijn en word op deze manier bereikt dat het grote overschot aan ongedekt kapitaal, geld dus, uit de markt gehaald word.
   Een ieder werkt gewillig mee met de gedachte dat hij/zij nu de slag van zijn leven slaat.

 2. Off topic, ik weet nie. Of t mag, dat merken we wel.

  Er is een plek op internet, die heet deepweb.
  Volledig outlaw. Alleen te bereiken via torbrowser, ivm het feit dat de extensies van de urls .onion zijn.

  Je moet er goed oppassen, want er waarden daar natuurlijk ook van die mannen los die op zoek zijn naar computers om bv als bot te gebruiken, hackers dus. Niet te vergeten dat t natuurlijk ook zo mogelijk gemonitort wordt door pliesiemiepjes.

  Eigenlijk is t beter om via een vpn en dan een brug naar tornetwerk te gaan, of nog beter, tails te gebruiken, een os system vanaf een usbstick, dat volledig vanaf de usb werkt en dus op elke computer gebruikt kan worden om zonder sporen achter te laten, op het net te gaan. Maar dat terzijde.

  Wat je ziet op deepweb is bizar en wonderbaarlijk, alles in de mix.

  Het enige wat ik met met heel dit verhaal wil zeggen is dat wanneer je om een of andere reden er op zou willen kijken, ivm met huidige ontwikkelingen in de wereld Is dat je eigen keuze. Dus als je denkt van niet, sla dan de volgende links maar over.

  https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en

  Installeren en openen, scherm niet op volledig beeld zetten, want dan is je resolutie afleesbaar. copy and paste uit volgende link.

  http://deepweblinks.org/

  Geheel voor eigen risico dus. Don’t shoot the messenger, wees voorzichtig, wat vooral betekent: kort bezoeken.

 3. Wanneer alles al gezegd is bij herhaling en er veranderd niets wordt praten overbodig.

  De bomen fluisterden mij in dat money as debt geband zou zijn,
  Een trieste ontwikkeling.
  Voordien , onder Koen’s regime was biflatie nog een redelijk vrij portaalom inzichten te uiten, maar de huidige eigenaren zijn toch wat meer gericht op reclame en artikelen gebaseerd op eigenbelang. De intentie is veranderd.

  Ach ja, verandering hoort bij t leven, alles veranderd , altijd en overal. Seasons come and seasons go. Beste is dan maar om je conformeren aan water.

  https://www.youtube.com/watch?v=cJMwBwFj5nQ

 4. Waneer je de de voortzetting van de status quo wil handhaven, richard, om anderen te beheersen, dan ben je goed bezig, je doet er lekker aan mee.

  Met je gekochtte site van koen, ter ere van je winstbejag, hahahaha, was t interessant voor je om deze site over te nemen??

  Van de echtheid begrijp je niks, of we en heb je je ziel vekocht aan de duivel, in ego belang. Beetje hard he. Maar ik wou t je gewoon vragen.

  En aan alle biflaten die dit lezen en niets zeggen;

  https://2012patriot.files.wordpress.com/2012/01/albert-einstein-evil.jpg

 5. Nou iedereen zijn geld bij de maffia weghalen, droeftoeters al die Nederlanders, dom en passief volk. Als de bank op hun bordje zit te schijten doen ze nog niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.