Nu de schuldenproblemen in Europa opgelost vooruitgeschoven zijn, komt het volgende (schulden)probleem weer boven water. Het schuldenplafond van de Verenigde Staten. De limiet van $14,3 biljoen moet snel worden verhoogd, anders kan Amerika op 2 augustus 2011 de rekeningen niet meer betalen en bestaat er de mogelijkheid dat de grootste economie ter wereld failliet gaat. Een default van Amerika is niet voor te stellen, maar de kans is wel aanwezig. Obama wil het schuldenplafond met zo’n 2000 miljard dollar verhogen. Ze hebben het precies zo uitgerekend dat ze dan in ieder geval tot na de verkiezingen in november 2012 even geen last hebben van de immense schuld. Fenomenaal voorbeeld van uitstel van executie.

Maar voor dit plan moet ook goedkeuring komen van de Republikeinen. En makkelijk gaat het schuldenoverleg helemaal niet. Afgelopen weken kwam al een paar keer naar buiten dat beide partijen het maar niet met elkaar eens konden worden. Afgelopen vrijdag bleek dat de onderhandelingen waren stilgelegd door de Republikeinen, onder leiding van Boehner. Daarvoor was het Obama die weg liep tijdens een vergadering over het verhogen van het schuldenplafond.   

Beide partijen zitten inmiddels weer om de tafel. De Amerikanen willen zo snel mogelijk tot een oplossing komen, maar dat gaat een stuk lastiger dan gedacht. Het doel is nu om voor de opening van de Aziatische beurzen (zondagavond Nederlandse tijd) een compromis te sluiten. Beleggers wereldwijd, die sinds de schijnoplossing van de eurocrisis, hun portefeuillie in waarde zagen stijgen, kunnen hun borst weer natmaken. We rollen van de ene naar de andere crisis.   

De Republikeinen en de Democraten hebben zeer verschillende visies over hoe het verhogen van de ‘debt ceiling’ moet worden bewerkstelligd. De Republikeinen willen de schuldenlimiet wel verhogen, maar in stapjes en ze willen ook meteen flinke bezuinigingen doorvoeren. Volgens CNBC zijn de Republikeinen bezig met een plan om 3 tot 4 biljoen dollar in een periode van 10 jaar te bezuinigen. De Democraten willen dat het schuldenplafond in één keer naar boven zal worden bijgesteld. En in plaats van bezuinigingen zetten de Democraten in op belastingverhoging. Dit idee komt er bij de Republikeinen niet in. Vooralsnog zitten ze dus nog steeds in een impasse.

Marijn Schrijver, van de Nederlandse business website 925.nl, zocht even uit hoe Wallstreet om gaat met al deze onzekerheden over de Amerikaanse schulden. Zijn titel zegt overigens al genoeg: ‘En dan nu de echte crisis: Amerika gaat failliet.’ ‘Jawel, Wall Street gelooft er niet meer in. Veel hedgefondsen hebben inmiddels een plan van aanpak voor wanneer het debt doomsday scenario zich meldt. De fondsen willen voorkomen dat ze te veel staatsobligaties op zak hebben wanneer de VS instort of maken juist geld vrij om na doomsday zoveel mogelijk obligaties op te kopen. Dat laatste levert vervolgens namelijk veel winst op. Sympathiek…

Business Insider geeft wat voorbeelden. Zo heeft George Soros’ vlaggenschip Quantum Endowment Fund inmiddels 75% van z’n vermogen in cash zitten. Dit deden de hedgefondsen ook in 2008 toen de financiële wereld implodeerde, dus we mogen wel stellen dat ze niet al te optimistisch zijn op Wall Street.  

Indien beide politieke partijen elkaar in de weg blijven liggen en er dit weekend nog geen duidelijke overeenstemming wordt bereikt over de verhoging van het schuldenplafond, kan het komende week op de financiele markten nog wel eens gaan regenen zoals het op deze zondagmiddag doet.


Koen Dil

8 reacties

  1. Zowel de democraten als de republiekeinen hebben er belang bij dat dit spelletje van het opblazen van de schuldenbubbel tot het laatste toe uitegepseeld wordt en dat er geen economische crash op korte termijn (volgende maand) komt, maar beide zijn ook niet van zin om hun huid duur te verkopen. Al was het maar om aan de bevolking te laten zien dat de partijen nog verschillend zijn. Maar natuurlijk is er zowel in de US als in de EMU geen moer opgelost en blijft men de hete appel voorschuiven.

    Na verwachting moet het schuldenplafond geldig zijn tot eind 2012 / begin 2013, dus na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het begint er nu wel op te lijken dat men alles doet om de Mayaprofetïen (21-12-2012) uit te laten komen. Ook Roubini en nog een ander heeft al gewaarschuwd dat eind 2012 – begin 2013 het “perfecte moment” is voor de economische crash.

    Tijd om voor die tijd tot een zinvolle exit strategie te komen, want ik krijg niet bepaald het idee dat er uiteindelijk een echte oplossing komt voor de economische problemen en dat men het laat neerkomen op hyperinflatie of een crash.

  2. Als de USA voor die tijd stopt met een hoop oorlogen, werkelijk alle ruimtevaart projecten compleet in de ijskast stopt, en de universele ziektekostenverzekering terugdraait en dus 46 miljoen amerikanen onverzekerd laat rondlopen ( deden ze voor die tijd ook al.. dan gaat het misschien nog lukken ook.
    Het is natuurlijk zo dat als je werkelijk absorbitant veel geld geld uitgeeft aan allerlei dingen die niet ECHT noodzakelijk zijn, je ook vrij eenvoudig heel veel kunt bezuiningen.
    Of de amerikanen in staat zijn dat te doen / zich dat te realiseren waag ik echter te betwijfelen

  3. @2: Dat is precies wat ze moeten doen!! Er worden nog steeds honderden miljarden aan oorlogen in libie, afganistan uitgegeven, terwijl deze miljarden gebruikt moeten worden op de schuld af te betalen. Volgens mij zal het evengoed nooit lukken om alles af te betalen en helemaal niet wanneer de rente weer gaat stijgen. Ze hebben enorme inflatie nodig. En tuurlijk zijn ze niet aan het minderen met oorlog, meer oorlog is goed voor de economische groei van Amerika!!

  4. Er wordt daar een heel gevaarlijk spel gespeeld. Een soort bluf poker. De winnaar zal de volgende verkiezingen winnen.

    Bovendien is het te verwachten dat de achterban van de beide partijen hun lijders op het resultaat zullen afrekenen.

    Tot die ‘achterban’ behoord dus ook Wallstreet…en ook daar heeft men steeds minder vertrouwen in een goede afloop.
    Veel van de financiële instellingen hebben inmiddels noodplannen klaar liggen voor het geval de dollar valt. Nog niet zo lang geleden was dat ondenkbaar. Bovendien zijn een aantal van de grootste obligatie handelaren (b.v. George Soros) op dit voor een groot deel liquide. Ze zullen niet zonder reden hele kapitalen doelloos op een bankrekening laten staan.

    Ik denk (net als vele andere) dat er een grote klap gaat komen. De vraag die mij alleen nog bezig houd is wanneer en in welke vorm. Ik denk niet dat die klap nog jaren op zich zal laten wachten…

  5. Oorlog inderdaad een geweldig motor voor o.a. USA economie. (verdienen een hoop mensen geld aan)
    Anekdote: Heb vorig jaar op de Royal Clipper – het grootste zeilschip en de enige 5 master ter wereld – een vakantie gevierd in de West Indies. Kwam op dit zeilschip een Amerikaan tegen die in aviation deed, bij navraag bleek dit de leverancier te zijn van vliegtuigjes die onbemand boven Afganistan vlogen om de taliban te bombarderen / te bespioneren,ook aan boord de minister van onderwijs van Canada Leona Dombrowsky, met haar lang gesproken over economie Canada en de arbeidsverhoudingen. Hoorde van haar dat zij onlangs in Den Haag (binnenhof) was geweest was om te spreken over de mogelijkheid hoog geschoolde (europese) mensen te werven voor de Canadese markt.
    Ook aan boord een amerikaan die economie doceerde aan het hof in Japan.

    Waarom in dit kader deze anekdote:

    Stelde Canadese minister de vraag waarom Canada hun arbeidspotentieel niet wat dichter bij huis zocht nl. Amerika.
    Antwoord: het meerendeel in de USA weet niet wat er in de rest van de wereld gebeurd, willen alleen maar meer geld, pathetic make-believe people is the right phrase, War seeking people.

    Zul je op TV/ in het openbaar niet horen van een minister.

    Geeft wel aan dat Amerikanen heel veel geld verdienen aan oorlog en het is dus een hele opgave om de USA te bewegen oorlogen te staken, want jullie begrijpen neem ik aan, het waren niet de allerarmsten aan boord, maaar zijn wel beleidsmakers.

  6. ik heb in eerdere stukken hier wel eens geklaagd dat de gemiddelde nederlander zo ongelovelijk naief is, maar ik heb van het weekend een aantal verjaardagen gehad, en tot mijn grote verbazing praatten veel mensen over de euro crisis…

    natuurlijk waren ze niet zo goed geinformeerd maar wat ik zo opving had toch een aardig pessimistische toon, wat mij nog het meeste opviel was dat ik niet zozeer de populist wilders hoorde praten met het weg met europa en griekse profiteurs, maar dat voornamelijke de hand ook in eigen boezem werd gestoken.

    Moraal: wanneer doordringt tot de bevolking dat we boven onze stand hebben geleefd, en men daardoor gaat sparen en geld in goud en zilver gaan zetten, is het eind zeer nabij…
    De economie draait nu nog als een stotterende motor maar gaat al het geld in waardevaste posten en uit productieve, dan zijn we gauw uitgeluld!

  7. Zal in september as. de boel echt keihard gaan crashen, vele malen erger dan bij de val van Leham in september 2008? Wie weet, wordt in deze chaos wel de Nieuwe Wereld Orde doorgevoerd!

  8. @6 2012?

    Dat is ook mij ervaring. Ik zie dat steeds meer mensen bang worden en het niet meer vertrouwen. Ik veel gevallen weet men vervolgens niet wat je zelf zou kunnen doen.

    Daarnaast is er ook een grote groep die letterlijk zegt dat ze die crisis nauwelijks volgen en er echt niet in geïnteresseerd zijn.

    @7 M
    Ik denk ook dat we in het najaar weer een paar harde klappen krijgen te verduren. Als er niet hele extreme zaken plotseling gebeuren, dan denk ik dat we dit jaar nog wel kunnen uitzingen. Volgens jaar is dan weer een heel ander verhaal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: