Nieuw: De uitgestelde koffie

kopje koffieDit concept vond ik zo aardig dat ik besloot hem hier op Biflatie.nl te delen. Op het terras van een klein café komen een paar mensen samen, zoeken een tafeltje en bestellen vijf koffie; drie voor henzelf en twee uitgesteld. Ze betalen en vertrekken weer van hun tafeltje en ik vraag aan mijn vriend die vaker in het café komt: ‘Wat betekent dat, die uitgestelde koffie?’ Het antwoord wat ik krijg is, ‘Wacht maar, dat zie je zo dadelijk wel.’ Na dat antwoord van mijn vriend kijken we nog wat langer rond  naar wie er zo al komen en hoe ze bestellen. Eerst komen er twee meisjes die twee koffie bestellen, betalen en weer vertrekken. Dan komen er drie advocaten en zij bestellen zeven koffie, voor hen elk één en vier uitgesteld.

Wat is uitgestelde koffie

Ik ben nog steeds niet veel wijzer en vraag me nog steeds af wat die uitgestelde koffie nou betekent. Ondertussen geniet ik van de zon en het uitzicht op het plein voor het café en praat nog wat met mijn vriend. Plotseling stapt er een man het terras die er echt uitziet als een zwerver. Hij loopt naar de ober en vraagt heel vriendelijk en beleefd, ‘Is er nog een uitgestelde koffie?’ Het is dus een systeem, heel eenvoudig, waarbij iemand van tevoren een kop koffie koopt voor iemand die het niet kan betalen. Vooraf weet je dus niet precies voor wie je dus die uitgestelde koffie koopt. Het hoeft natuurlijk niet perse koffie te zijn, het kan van alles zijn tot een complete maaltijd aan toe.

Koffie voor de minder bedeelde medemens

ls ik het goed begrepen heb is deze ‘traditie’ ontstaan in Napels en is bezig aan zijn opmars over de gehele wereld. Zou het niet geweldig zijn als er overal in ieder dorp of iedere stad cafés of winkels zouden zijn waar men uitgestelde producten kan kopen voor onze minder gefortuneerde medemens? Het zou een prachtig signaal kunnen zijn dat mensen ondanks alle ellende die ze misschien zelf meemaken, toch nog geven om anderen?

Misschien een idee voor mensen die zelf een café hebben of winkel. Ongetwijfeld zullen de klanten het leuk vinden als er een optie zou zijn om op deze manier een kleinigheid te geven aan de minder bedeelde medemens. Dit alles ondanks het door Koen geplaatste stuk over juist uitgerekend koffie. Lees hier meer over de uitgestelde koffie.

15 reacties

   1. @Luminus

    Thanks,

    Hier op biflatie.nl hebben we het vaak over vertrouwen. Vertrouwen in fiatgeld, vertrouwen in edelmetalen. We kijken naar grafiekjes en vele dingen worden uitgedrukt in procenten, procenten ten opzichte ‘van’ etc. etc. Vertrouwen in middelen en cijfers die (pretenderen) waarde te geven.
    Toch denk ik wel eens: Hoe kan de wereld eruit zien als mensen elkaar zouden kunnen vertrouwen ? Efficiëntie schiet dan de lucht in. Lifters meenemen is dan geen enkel probleem meer. 4 mensen in 1 auto ipv van 1 mens in 1 auto. Uitlenen van spullen en ga zo maar door.

    Tijdens mijn werk wilde ik in de pauze altijd naar buiten. Niet naar de kantine want ik zat de hele dag al. In de stad waren dan best wel eens zwervers die mij (en anderen) even aan wilde houden ‘voor een muntje’. Ik kon hier niet altijd gehoor aan geven en probeerde in te schatten in wat voor situatie de persoon verkeerde. Maar wat ik dan wel eens zei. ‘Je krijgt geen geld van mij, maar we kunnen wel een broodje kopen.’

    De ‘daad bij het woord’ een variant op de uitgestelde koffie zeg maar…

 1. Die mensen die uitgestelde koffie kopen,zouden zich eens moeten afvragen waarom ze voor de prijs van een pak koffie in de supermarkt een gepimpt kopje koffie kopen in of andere koffiebar.
  Misschien hebben we daardoor wel meer zwervers in de straten gekregen.

   1. BTW: zo werkt dat, politiek en commercie: http://www.omroepwest.nl/nieuws/24-08-2009/voorlopig-geen-starbucks-den-haag en http://www.omroepwest.nl/nieuws/27-02-2014/station-den-haag-hs-krijgt-een-starbucks uiteraard ten koste van de lokale cafe’s en andere uitbaters. Maar ja, als raadsleden wat roepen zal het wel verstandig zijn, niet dan? De stadsroeptoeter blaasst vrolijk mee. Over het gebrek aan kwaliteit van die USA-drap geen woord. Gatver, corporaties…

 2. Het is al enkele maanden geleden dat ik voor het eerst een soortgelijk bericht te lezen kreeg. Het is ongetwijfeld een goed bedoeld initiatie, maar wie garandeert mij dat de door mij betaalde ‘uitgestelde koffie’ daadwerkelijk terecht komt bij de persoon die er recht op heeft?

  Ik weet zeker dat de spreekwoordelijke rode loper bij de gemiddelde horecagelegenheid niet uitgerold zal worden, als de een of andere ‘zwerver’ zijn uitgestelde koffie wil komen opdrinken.

  Begrijp me niet verkeerd, van huis uit ben ik zeer goed opgevoed en weet ik als geen ander dat ik rekening moet houden met de minder bedeelden in deze maatschappij (en dat worden er mijns inziens steeds meer, gezien het huidige regeringsbeleid). Maar dit is geen oplossing, wellicht wel voor een klein cafë ergens in een dorpje in Italië maar niet voor een (dure) horecagelegenheid hier in het welvarende Nederland.

  wat horeca betreft ben ik een ervaringsdeskundige, omdat mijn oudste dochter sinds enkele maanden werkzaam is in een restaurant. De gezamenlijke fooi komt in een zgn. fooienpot, maar geloof maar niet dat de inhoud daarvan eerlijk wordt verdeeld. Dus laten we in godsnaam niet nog meer horeca-potjes gaan vullen, waar we niet zeker van weten of er zinvol met de inhoud wordt omgegaan…

 3. Een ervaringsdeskundige in de horeca omdat je dochter enkele maanden in een restaurant werkt? Als je op basis daarvan een deskundige bent, ben ik op heel veel gebieden een expert.

 4. Mét @René Hanneman moeten we ons – helaas – afvragen of dit mooie initiatief terecht komt bij de arme burger of bij het zieltogende MKB.
  Vóór we het weten komen er wat dat betreft speciale administratieve voorschriften en een ‘uitgestelde’ gemeentelijke autoriteit die de boekhouding in de gaten moet houden.

  Liever zoals die oude pastoor in Tilburg die bij nacht en ontij per fiets anoniem brood bezorgt bij behoeftigen.

 5. Ik had er al eens van gehoord. Heel leuk en vooral goed initiatief voor de minder bedeelde medemens. Mits de barkeeper de betaalde uitgestelde koffie ook inderdaad weggeeft.

 6. Ik vind het een sympathiek maar erg vreemd verhaal….sociale zekerheid was ook een zeer sympathiek initiatief….en kijk wat voor dodelijk parasitair monster het geworden is…..

 7. Beetje onzinnig om zwervers een koffie van €3 of een maaltijd van €25 te gaan laten zitten nuttigen, alleen al omdat ze de reguliere gasten verstoren met hun ongewassen uiterlijk. Betaal je €25 voor een maaltijd, komt er een zwerver naast je zitten eten, ik moet er niet aan denken.
  En voor die €25 kan hij veel beter een hele week uiterst gezond eten als hij daarmee boodschappen kan doen bij de Aldi, om over die koffie waar niks geen voedingswaarde in zit nog maar te zwijgen.

  Beter zou zijn om op de toog een pot te zetten waar je je kleingeld ingooit , die door het Legers des Heils geleegd kan worden om er een paar honderd liter soep mee te koken etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: