Zo nu en dan houden wij u op de hoogte over de ontwikkeling van de één jarige Griekse rente. Gewoon om even een statistisch beeld te schetsen tijdens deze Griekse crisis zonder einde, want praatjes vullen geen gaatjes. Feit is dat de rente dinsdag 7 februari naar een nieuw record is gestegen. Inmiddels moet Griekenland ruim 528% rente betalen op het éénjarige staatspapier.

Het feit dat Griekenland écht failliet is, begint bij steeds meer mensen door te dringen. Zo speculeert Neelie Kroes dinsdag openlijk over een Grieks default. Daarbij laat ze wel weten dat er ‘geen man overboord is’ als Griekenland daadwerkelijk uit de eurozone moet worden gezet. Nou Neelie, er is dan wel een man overboord, namelijk een Griekse man. Eigenlijk is Griekenland al overboord geslagen, want ze zwemmen al in de miljarden euro’s van Europese noodfondsen.

Ondanks dat Griekenland heeft aangekondigd dat het op korte termijn 15.000 ambtenaren gaat ontslaan, zijn er steeds meer partijen die twijfelen of dit ook echt iets zal uithalen. Toch geeft de EU het nog niet op. Zo liet Merkel maandag weten dat ze een Grieks faillissement niet accepteert. Ze wil dus niets weten van ‘een man overboord’: We refuse to (accept) a Greek bankruptcy. We can’t accept that“, aldus de Duitse bondkanselier. Dan ligt Angela toch niet echt op één lijn met Neelie. Die twee zouden eens samen moeten gaan keuvelen, want het blijkt maar weer eens dat de eenheid binnen de eurozone ver te zoeken is.

5 reacties

  1. Tjeemig ! Ik mijn eerste reflex zat ik te zoeken naar de ‘lage jaren’ in het nieuwe millennium maar het waren maanden (!) Afgelopen september notabene (!) Waarmee ik maar wil zeggen dat het echt heeeel hard is gegaan.

    Maar goed, Jan Kees de Jager probeerde in het begin van de Euro-crisis nog, met zweetpareltjes op z’n voorhoofd, uit te leggen dat de Nederlandse belastingbetaler toch echt Griekenland moest helpen ook voor ons eigen belang. En nou praat Nelie in termen van ‘Geen man over boord…’ (?)

    Wat zijn het ook een stelletje bedriegers….

  2. Het stomme is ook nog gewoon dat Griekenland zo stom is om nog meer leningen aan gaat met meer dan 500% rente. Alsof ze over een jaar ineens wél geld hebben om die lening plus die 528% rente te kunnen betalen

    Griekenland gaat failliet, geen andere mogelijkheid meer volgens mij

  3. @2 Dat stond al een tidje vast, alleen ze durven het niet te erkennen, bang voor de overige piigs, bang voor een economie in europa die totaal stilvalt. Het is onbekend terein, dus niemand weet de gevolgen en daarom doen ze maar alsof het nog kan worden opgelost. Het is 1 grote illusie, de eurozone kan niet verder in de huidige vorm.

    De vraag is hoe ze het zonder bankrun in griekenland gaan redden om ze uit de euro te krijgen.

  4. Wie precies berekent nou zoveel rente?
    Dan moet er iemand toch heel veel geld mee verdienen?
    En waarom maakt men de rente zo hoog?
    De rente zou juist moeten worden verlaagd!

  5. Deze rentestand is in zoverre misleidend dat elke houder van Griekse staatsobligaties met 1 jarige looptijd zijn obligatie met verlies verkoopt. Het koersverlies wordt gezien als winst voor de nieuwe houder terwijl die nog niet gerealiseerd is. Daarom kunnen hedgefunds bijvoorbeeld die een zaak aan willen spannen tegen de griekse overheid, mochten ze niet uitbetalen, het beste deze obligaties kopen. Ze zijn namelijk zeer goedkoop …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: