Nieuw-Zeeland en China praten over handel en inwisselbaarheid valuta

3

China en Nieuw-Zeeland zijn met elkaar in gesprek over een samenwerkingsverband. Ze willen ervoor zorgen dat hun valuta direct met elkaar inwisselbaar zijn om op die manier kosten te kunnen besparen gezien de groeiende handelsbetrekkingen tussen de beide landen. Dat bevestigde het ministerie van de Nieuw-Zeelandse premier John Key.

nieuw zeeland china

Slecht 3 valuta waarmee Yuan gekocht kan worden

Momenteel moet een Nieuw-Zeelands bedrijf dat Chinese valuta (yuan) wil kopen, dan wel verkopen, eerst Amerikaanse dollars, Japanse yen of Australische dollars verkrijgen. Dit zijn de enige 3 valuta’s van de ontwikkelde landen die direct in yuan verwisselbaar zijn. De Nieuw-Zeelandse export naar China steeg met 32% in het eerste kwartaal van 2013, waardoor de export naar Australië, de grootste handelspartner van Nieuw-Zeeland, voor het eerst werd overstegen. Nieuw-Zeeland wil de komende twee jaar de handel in totaal met NZ$ 4.8 miljard laten groeien naar NZ$20 miljard per jaar. Australië sloot vorige maand al een verdrag met China waardoor hun dollar direct verhandelbaar werd met de yuan.

Kers op de taart

“Door directe inwisselbaarheid kunnen de transactiekosten van de handel met China verkleind worden,” zegt Jane Turner, econome bij ASB Bank Ltd. in Auckland. “Daardoor worden afdekkosten verminderd, maar ook het risico op tegenwerkende wisselkoersen. Daarnaast wordt ook de concurrentiepositie sterker.” Nieuw-Zeeland was in 2008 het eerste ontwikkelde land dat een vrijhandelsverdrag sloot met China. Een eventueel nieuw verdrag zou, vijf jaar later, de kers op de taart vormen. Directe inwisselbaarheid zal namelijk ook de servicesector helpen, zoals toerisme en scholing.

De opkomst van de Yuan

“We willen zo snel mogelijk resultaat,” zei Nieuw-Zeelands premier John Key tegen verslaggevers. “De indruk die ik van de Chinese kant kreeg, was dat het mogelijk is om snel tot een overeenkomst te komen.”
De Chinese yuan was in april de 13e meest gebruikte valuta in de wereldhandel. Beijing is met en lange stapsgewijze campagne bezig om de yuan tot een meer marktgeoriënteerde internationale valuta te maken. Het Chinese kabinet vermeldde deze maand via een persbericht dat het land een plan aan het opstellen is om op termijn de yuan volledig inwisselbaar te maken.  Ondertussen verhoogt de Chinese centrale bank de bovenkant van de reikwijdte waarbinnen de yuan kan handelen met de Amerikaanse dollar. De dagelijkse yuankoers mag nu uitkomen op 6.1811 dollar, een recordhoogte sinds de valutakoppeling werd beëindigd in 2005.

Lees ook: Wordt China’s Yuan de wereldreservemunt?

Over de auteur

Studeert geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Geïnteresseerd in economische theorie, financiële markten en geopolitieke ontwikkelingen.