Er heerst al een tijdje flinke spanning op de financiële markten. De koersen stuiteren op en neer doordat beleggers gaan twijfelen. Hebben de stimulerende acties van centrale banken nog zin? Kopen op de dip, roepen de adviseurs. Ik zeg, verkopen die stukken. Gelukkig ben ik geen adviseur en kan ik alles roepen omdat ik geen bevoegdheden bezit.

Spanning loopt op

Maar ja, waar moet je met je geld heen als je kapitaal(tje) op een spaarrekening niets meer opbrengt. Of zelfs een negatieve rente genereert op deposito’s van meer dan een ton. Je zou compleet gek worden als je veel cash bezit, in dit onwerkelijke financiële tijdperk met omgekeerde rentetarieven. Geld lenen, bijna voor niks. En sparen(=uitlenen aan de bank) tegen betaling van bankkosten en inflatie. Monetaire waanzin ten top.

Saldo ineens opnemen? Vergeet het maar

Om mijn banksaldo op peil te houden moet ik zelfs meer inleggen dan ooit tevoren. Ik zou bijna nerveus worden omdat ik ook nog eens een pensioen ‘geniet’ dat vast zit in een pensioenfonds. Mijn inleg kan ik niet vrij opnemen zoals ik dat met mijn spaarcentjes wel kan doen. Maar ook al niet in één keer omdat de bank dat niet toestaat. Ik loop liever niet met wat duizendjes over straat natuurlijk. Dat heeft Piet Bandiet in de wachtrij bij de pinautomaat zo in de gaten, als ik daar 10 minuten sta te flappen tappen. En geen bank die het nog toelaat om meer dan 1000 euro per dag uit de geldmaat te rukken. De ABN/AMRO is helemaal zuinig met een max van € 500. In feite is er sprake van een kapitaalcontrole. Wij rekeninghouders worden dus beperkt in het opnemen van ons eigen geld. Hieronder een overzicht van maximaal opneembare bedragen van een paar bekende banken:

Hoeveel geld kan ik maximaal opnemen bij een geldautomaat? (info Triodosbank)

Je kunt met je Wereldpas in Nederland maximaal 1500 euro per dag opnemen.

Bij geldautomaten van de Rabobank kun je 5 keer per dag geld opnemen tot maximaal 1250 euro per dag.

Bij andere banken kun je 5 keer per dag geld opnemen tot maximaal 250 euro per dag.

Bij automaten van Geldmaat kun je 5 keer per dag geld opnemen tot maximaal 250 euro per dag.

(Het is niet mogelijk om het totaalbedrag dat je kunt opnemen te verhogen. Heb je de paslimiet verlaagd, dan kun je maximaal het bedrag van je paslimiet opnemen).

Wantrouwen in fiat geldsysteem

Nu snap ik wel dat het mondiale fiat geldsysteem zo is ingericht dat centrale banken en systeembanken hebben te zorgen voor een betrouwbaar en stabiel betalingssysteem. Echter leunt de basis van het wereldwijde fiat geldsysteem op het (spaar)geld van de bankrekeninghouders. Door ons geld uit te lenen aan een systeembank kunnen we er niet zomaar in één keer over beschikken. Echter zien we de laatste tijd een toenemend wantrouwen als het gaat om de betrouwbaarheid van het fiat geldsysteem. Veroorzaakt door de centrale banken die de broze economie volop stimuleren met goedkoop krediet. Het tijdvak van de omgekeerde prijsbepaling van het geld door de bank is ingetreden en dat baart zorgen. Als de wereld is overspoeld met krediet dan klopt er iets niet. De angst bij mensen die moeten leven van hun opgebouwde reserves, zoals pensioengelden en spaargeld, neemt toe.

Dominostenen

Juist nu er de voorbije weken volop spanningen zijn ontstaan op de financiële markten en er biljoenen aan beurskapitaal(= bedrijfswaarden) is vernietigd wordt gevreesd voor een aanhoudende neergaande spiraal. Versterkt door een virus en de angst bij beleggers en bankiers dat de economische schade door het virus niet op korte termijn valt te herstellen. Na de aanbodschok vanuit China ontstaat er vraaguitval in de landen die in toenemende mate worden getroffen door de remmende overheidsmaatregelen. De jarenlange stimulerende monetaire acties van centrale banken worden teniet gedaan. Als een Europees land als Italië zich genoodzaakt voelt om zomaar 16 miljoen mensen voor langere tijd van de buitenwereld af te sluiten dan geeft dat een schokgolf over de beurzen in Europa en 5 uur later in de VS. Het is afwachten hoe snel de twijfel bij beleggers omslaat naar een volledig wantrouwen. Een enorme verkoopgolf zou een heuse beurskrach kunnen veroorzaken. Een ongekende kapitaalvernietiging met desastreuze gevolgen. Welke dominostenen gaan het eerste vallen.

Als de beurzen openen

Er zal met grote nervositeit gelet worden op de bankaandelen. Als de koersen van de grote banken hun reeds ingezette forse daling doorzetten in de komende week dan zullen behalve de aandeelhouders ook de bankrekeninghouders nerveus worden. Als rekeninghouders ineens massaal vrezen dat hun spaarcentjes gevaar lopen dan staan er binnen de kortste keren rijen voor de geldmaten. Dat zijn de nieuwe gele pinautomaten die de banken heel slim “geldmaat” zijn gaan noemen. De flappentapper die ons maatje is. Het is je eigen geld dat ie na het kietelen van z’n gleuf er uit mikt. Het is je maatje, zeg maar je liefdespartner. Mogelijk dat de bankiers een andere gedachte hadden en meer dachten in de richting van geld opnemen op maat. M.a.w. niet teveel geld, maar een afgemeten kleine hoeveelheid.

Doemscenario

Het past precies in de lijn van de stiekem ingevoerde kapitaalcontrole. Dat is waar de banken momenteel naar toe werken. Dat we niet teveel opnemen om daarmee de kaspositie van de bank in gevaar te brengen. Als iedereen thuis op zijn geld gaat zitten, en de bank leeg trekt, dan is er simpelweg geen (digitaal) betaalverkeer meer mogelijk. Dus afblijven, mooi laten staan die spaarcenten. Dat zal het nadrukkelijk advies worden van centrale bankiers als deze de vrees voor een bankrun de kop in willen drukken. Het gaat spannend worden aan het bankenfront. Alle ogen zijn gericht op centrale bankiers en overheden. Wat staat ons te wachten in een tijd dat het sein lijkt te zijn omgezet naar onveilig. Spreken we hier over doemscenario’s of is het wijzen op de bittere realiteit.

Coronavirus neemt de macht over

Niemand zal een voorspelling durven doen in een tijd dat een virus de macht overneemt en beleidsmakers erg ongemakkelijk achter gesloten deuren de situatie bespreken. Het is opletten hoe de ‘machtige’ bankiers van de grote systeembanken zich bewegen. Als deze zich verzamelen in hun vergaderzalen en zo onopvallend mogelijk achter gesloten deuren videoconferenties organiseren in samenwerking met de ECB dan speelt er wat. Ik zie het volgende scenario. De eerste persberichten die ons bankrekeninghouders geruststellen met de mededeling dat er een EU-Bankenunie bestaat die speciaal is ingericht voor noodsituaties en de nodige banken gaat voorzien van noodkredieten.

Kapitaalcontrole

De volgende reeks persberichten dat de ECB in samenwerking met de EU-Bankenunie een noodwet voorbereid en voorlegt aan de Europese Commissie(EC) en het Europees Parlement(EP). Een noodwet waarin staat dat de EU-lidstaten worden aangesproken om met spoed extra miljarden beschikbaar te stellen om de EU-Bankenunie in staat te stellen het fiat geldsysteem van de systeembanken draaiend te houden. Nood breekt wet. In 2014 is de EU-wetgeving gewijzigd; er mag geen belastinggeld worden gebruikt om daarmee banken te redden. Misschien volgt tegelijk het “advies” om per week niet meer dan 100 euro te pinnen, alleen voor de boodschappen. Een kapitaalcontrole heet dat. Naar model Cyprus in 2013. Ach ja, dit is mijn fantasie. Gewoon een doemscenario. Ik zal wel weer overdrijven om het spannend  te maken. Een saai verhaal leest nu eenmaal niet.

GW


8 reacties

  1. De discussie in de komende week zal zich spreiden over 2 fronten. De oorlog tegen het virus en de verwachte onrust op de financiële markten. Kom net thuis van een feestje, waar het virus gelukkig maar kort de aandacht had, maar schrik ik van de toon van de berichtgeving op de diverse internetmedia. Paniektoestanden in diverse landen en angstaanjagende verhalen van het journaille. Kon wel eens een heftig weekje worden.

    1. Reken daar maar op. De coronacrisis gaat nu pas echt beginnen. Ik ben benieuwd hoe de beurzen morgen aan de nieuwe werk gaan beginnen.

      1. Het is voorspelbaar dat in Italië een reeks van faillissementen in gang wordt gezet. Dan volgt in gebreke blijven van schuldaflossing en gaan banken wankelen. Sommige analisten vragen zich af de beurs wordt gesloten en mogelijk zelfs de banken. De financiële ramp in Italië zal 100 x rampzaliger zijn dan de Griekse staatsschuldencrisis die in mei 2010 uitbrak.

  2. Ach na het coronadipje gewoon weer over tot de orde vd dag en dus hoge aandelenkoersen die helaas geen intrinsieke waarde vertegenwoordigen.

    1. Dat droomde ik ook vannacht. Ik zag een knappe zuster met een grote injectiespuit met een nieuw vaccin. En ik zag Christine Lagarde met haar zilvergrijze engelenhaar die ons gratis geld beloofde. Maar ik werd gillend wakker toen ik Merkel op een wolkje voorbij zag drijven, die zachtjes riep, “wir schaffen dass nicht.” Daarmee wijzend op de twintowers van de Deutsche Bank.
      https://uploads.disquscdn.com/images/683bff7cad52daacda8d5df8da5185decb9cc8cc8f3cd7d6893477e817522f7c.jpg

  3. Black monday????

    Olieprijs -30%, beurzen weer -5%, hele grote problemen nu bij de banken. Haal maar wat geld bij de bank weg nu, en zo laat mogelijk weer tanken 😉

    1. Beurzen starten met grootste openingsverliezen ooit. Half uur voor opening futures AEX op min 9,2 procent!!! Na handelsoorlog(1e trigger), en oorlog tegen virus(2e trigger), nu prijsoorlog olie(3e trigger). Iets teveel triggers. Dat gaat niet goed komen. Als beurzen vandaag gaan crashen dan is de beer los. Enorme kapitaalvernietiging zet van alles in gang. Kredietcrisis, bankencrisis, eurocrisis, EU-crisis, en de rest volgt vanzelf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: