De nieuwe generatie loonslaven

10

Is dit waar we naartoe willen of erger: is dit reeds de realiteit?  Ontmoet: de Japanse Loonslaaf.  Om 5 uur ’s ochtends in de metrotrein, lange dagen, keihard werken – en dan jezelf laten vollopen in een karaokebar voor de laatste trein terug naar huis.  De Slapende Loonslaaf – Tijd.be maakte er opvallende beeldreportage over.  ’t Is schrijnend om aan te zien.  Mensen als robots.  De Fransen hebben er een treffende term voor : Métro, boulot, dodo.  Hij komt van een gedicht uit 1951 :

Au déboulé garçon pointe ton numéro/Pour gagner ainsi le salaire/D’un morne jour utilitaire/Métro, boulot, bistro, mégots, dodo, zéro. Buigen voor de Baas.  Cadeautjes geven aan die Baas.  Altijd presteren, tot het uiterste, vanaf de lagere school al en het eindigt nooit.  En natuurlijk keihard werken, en overuren maken.

Stress en andere werkdruk

paweleen“Nergens ter wereld is de werkdruk zo hoog als in Tokyo. De salarymen, loonslaven die ’s ochtends vroeg in drommen naar kantoor trekken, maken dagen van twaalf uur en worden daarna geacht de baas te vergezellen in een drink- en eetfestijn. Sommige kantoorarbeiders raken zo uitgeput dat ze midden op straat in slaap vallen. Pawel Jaszczuk legde ze vast in beelden die op het eerste gezicht amusant zijn, maar bij nadere beschouwing tragisch”.

Binnenkort ook in uw buurt?

De Japanners zelf hebben een term uitgevonden voor de moderne loonslaven : Karoshi.  Dit zijn dan ook zij die vroegtijdig bezwijken aan een hartaanval of hersenbloeding door de overmatige druk op het werk.  Druk druk druk – té druk.  Maar je vindt ze al lang niet meer alleen in Japan maar ook in China, Oost-Europa, het fenomeen komt steeds dichterbij.

Loonslaven zijn er veel te veel. Misschien bent u er ook reeds eentje

“Een slavenbestaan voor iedereen ?… Steeds heviger is te voelen dat de elite ervoor zorgt dat de grote massa aan mensen geen normaal bestaan meer kan opbouwen. Die kleine elitegroep verrijkt zich ten koste van belastingen, sociale premies, gewone burgers en werknemers; en als de rekening wordt gepresenteerd, verschuilt ieder zich achter ‘de crisis’, terwijl de rekening uiteindelijk ook weer door de burgers/werknemers wordt betaald. Is dat niet mensen tot slaaf maken?! Geïntrigeerd? Mooi! Want dit is slechts één van de boeiende verborgen aspecten van werkbederf die ik we gerust moderne slavernij mogen noemen. En in deze meester-slaafverhouding mag de medewerker onderhand wel eens in opstand komen. Voor je het weet gaan we ‘normaal’ vinden wat absoluut abnormaal is. We zouden beter moeten weten”.  Leest u vooral het hele artikel hier.  En wat wacht er dan in crisistijden vaak tijdens deze eeuwige-rit-naar-nergens? ONTSLAG!

Zijn zelfstandigen misschien toch beter af?

Trendwatchers voorspellen dat binnen nu en enkele jaren, 80% van de Nederlandse bevolking op zzp-basis zal werken. Oei, wat zullen deze mensen het moeilijk krijgen.

Wij Jong MKB’ers weten daar alles van. In ons prille bestaan werden we in 2008 getroffen door de ergste crisis van de laatste eeuw. Momenteel is dit nog steeds het geval en is het inmiddels zover, dat ook de veel grotere bedrijven het loodje legden. Wie innovatief was, heeft het gered. Wie dat niet was, is kopje onder gegaan of kopje onder aan het gaan. Wat succesvolle MKB’ers hebben gedaan om het te redden, zullen straks ook de ex-loonslaven moeten doen. Dus: afzetten die automatische piloot en nadenken over wat iets kost en wat het oplevert.

Ambities? Vakanties? Idealen? Plaats maar even in de ijskast: met het oog op de sterk krimpende sociale vangnetten en de afnemende werkgelegenheid zullen deze trouwe, ontslagen werknemers hun eigen broek moeten gaan ophouden. Dáár zal hun focus op moeten gaan liggen”.  Het is ook een hard bestaan en lang niet iedereen slaagt, maar het geeft tenminste toch de illusie van minder werkdruk, minder afhankelijkheid, een ietsje meer persoonlijke vrijheid al was het maar dat je zelf je tijd en werk kunt indelen…? Hoe denkt ù daar nu over?